search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:21
MENU CLOSE

ΔΕΘ – Τσίπρας: Η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη, που αποκαλύπτεται κάθε μέρα

19.09.2020 15:42
ΔΕΘ - Τσίπρας: Η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη, που αποκαλύπτεται κάθε μέρα - Media

 

Με συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν από τον Ιανό ξεκίνησε την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  – Προοδευτική Συμμαχία άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας τον για «εξαπάτηση» που «πλέον γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες». «Όταν λύσαμε -όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας – τη χρόνια εκκρεμότητα μας με τους Βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι. Σήμερα, τους παινεύει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «οφείλει να ζητήσει συγγνώμη, όχι σε εμάς, αλλά σε κάθε Μακεδόνα, σε κάθε Έλληνα που εξαπάτησε», μια «συγγνώμη που κραύγαζε ότι δήθεν πούλησα την Μακεδονία για τις συντάξεις», που «έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα και γέμισε τους Έλληνες με ψέμα, μίσος και διχασμό, παραποιώντας την ιστορία, την ίδια τη συμφωνία, αλλά και την εθνική γραμμή που χαράχθηκε και από την παράταξή του». 

«Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον φαύλο κύκλο μιας σειρά από κρίσεις»

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον φαύλο κύκλο μιας σειρά από κρίσεις που έχουν βυθίσει στην ανασφάλεια τις Ελληνίδες και τους Ελληνες» και κατηγόρησε γενικότερα την κυβέρνηση για «εξαπάτηση» του λάου σε όσα του έταξε για την οικονομία, ότι έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία και ότι μετά «παρά τα γεμάτα ταμεία και τη δημοσιονομική ελευθερία», «δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να συγκρατήσουν την ύφεση». 

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για έξι παράλληλες κρίσεις και καταλήγοντας ότι «14 μήνες μετά την εκλογή της αυτή η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη, που αποκαλύπτεται κάθε μέρα». 

Υγειονομική κρίση. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία» και έτσι η κρίση χειροτερεύει, ότι αντί για ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό «μοίρασε κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για να τον υμνούν».

Οικονομική κρίση. «Επί μήνες η κυβέρνηση έχει αφήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στο έλεος τους, την ώρα που η αγορά έχει στεγνώσει, τα λουκέτα ξεκίνησαν, ο τουρισμός και η εστίαση καταρρέουν», την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης «πασχίζει να κάνει πράξη τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», απορρυθμίζοντας την εργασία. 

Κρίση Δημοκρατίας. «Η αντιπολίτευση φιμώνεται, κάθε διαφορετική άποψη θάβεται, όποιος τολμά να αμφισβητήσει τη virtual reality του κυβερνητικού αφηγήματος, βαφτίζεται ανεύθυνος, λαϊκιστής και ψεύτης», σχολίασε. 

Ηθική κρίση. Είπε ότι διώκονται δικαστές «επειδή εξέτασαν σκάνδαλα στελεχών του κυβερνόντος κόμματος», ότι υπουργοί «απολογούνται δημόσια σε εκδότες», μίλησε για «απευθείας αναθέσεις δημόσιων έργων σε ημέτερους». 

Κοινωνική κρίση. «Οι ανισότητες αυξάνονται, η νέα γενιά βαφτίζεται ανεύθυνη και μπαίνει στο περιθώριο, το κράτος γίνεται ο οργανωτής του κοινωνικού αυτοματισμού», «συνομωσιολόγοι, αρνητές της επιστήμης, κάνουν ξανά την εμφάνιση τους πλάι σε νεοναζί εγκληματίες».

Κρίση εθνική. Είπε ότι η κυβέρνηση κινείται απέναντι στην Τουρκία «χωρίς στρατηγική, αφήνοντας πίσω όσα χτίσαμε επί 4,5 χρόνια». «Χωρίς ξεκάθαρη πυξίδα για τον διάλογο και τη Χάγη», όπως είπε, «χωρίς κόκκινες γραμμές σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, χωρίς ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο και χωρίς τους συμμάχους μας συσπειρωμένους γύρω από την απειλή κυρώσεων, χωρίς να λέει την αλήθεια στον λαό, εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις που προσπαθεί να τις κρύψει πίσω από απίστευτες λεκτικές ακροβασίες». 

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να θέσει δυναμικά την Ευρώπη προ των ευθυνών της, αποδέχεται τη μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών.  

«Η κυβέρνηση εξυμνούσε πάντα την ιδιωτική πρωτοβουλία»

«Η πανδημία έδειξε τα όρια ενός μοντέλου που θεωρούσε ότι η αγορά μπορεί να έχει τη βέλτιστη λύση. Έδειξε τα όρια ενός μοντέλου που απαξίωνε την κρατική παρέμβαση και εξυμνούσε για τα πάντα την ιδιωτική πρωτοβουλία – του μοντέλου που ασπάζεται η ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Ακόμα και πιο πιστοί οπαδοί αυτού του μοντέλου γυρνούν το βλέμμα τους στο κράτος που χλεύαζαν – Η έννοια του δημόσιου αγαθού επιστρέφει ως ανάγκη για την επιβίωση και την πρόοδο των κοινωνιών μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Δεν μπορεί να υπάρξει υγειονομική ασφάλεια χωρίς ισχυρά και σύγχρονα δημόσια συστήματα υγείας προσβάσιμα για τον κάθε πολίτη – Δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη της έρευνας αν δεν επενδύσουμε στα δημόσια πανεπιστήμια και σχολεία», επισήμανε. «Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας της σκληρής λιτότητας, των πλεονασμάτων τελείωσε», συνέχισε. 

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει στην Ευρώπη «ανάμεσα σε αυτούς που θα επιμένουν να ξαναγυρίσουμε πίσω στα ίδια αδιέξοδα και σε αυτούς που θα ζητούν μια νέα οικονομική πολιτική με στόχο τη σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη». «Η Ελλάδα οφείλει και δικαιούται να έχει μια κυβέρνηση που θα πρωταγωνιστήσει υπέρ του δεύτερου δρόμου», ξεκαθάρισε. 

«Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δυστυχώς σήμερα οι τράπεζες δεν διαδραματίζουν το ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν στην πραγματική οικονομία», είπε. «Δεν έχουν κάνει όσα μπορούν για την παροχή ρευστότητας ειδικά αν λάβουμε υπόψη την πρωτόγνωρη ρευστότητα που οι ίδιες λαμβάνουν από την Κεντρική Τράπεζα», πρόσθεσε. 

«Η κυβέρνηση φέρνει ως μετρό λύσης ένα νέο πτωχευτικό νόμο, ονομάζοντάς τον δεύτερη ευκαιρία που μόνο τέτοια δεν είναι, βάζοντας προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των περιουσιών και αφαιρώντας πλήρως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. «Χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις για το ιδιωτικό χρέος όπως η διαγραφή μέρους του, αναγκαία λύση σήμερα τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία», συμπλήρωσε. 

«Δεν έχει υπάρξει άλλος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας μας που νάχει φερθεί με τέτοια απαξίωση στο πιο πολύτιμο αγαθό του τόπου μας», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. «Πρέπει να κατανοήσουμε το εξής: τα κλειδιά της χώρας βρίσκονται στα χέρια των Ελλήνων και των Ελληνίδων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 90 και του 2000», συνέχισε. «Το μέλλον αυτών των ανθρώπων είναι το μέλλον της χώρας. Οφείλουμε να τους εμπιστευθούμε, οφείλουμε να τους ακούσουμε», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

Πρώτη παραδοχή πρέπει να είναι ότι η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας και της σκληρής λιτότητας, τελείωσε. Υπογράμμισε ότι στη συζήτηση που θα ανοίξει στην ΕΕ η Ελλάδα οφείλει να έχει μια κυβέρνηση που θα πρωταγωνιστήσει υπέρ μιας νέας οικονομικής πολιτική με στόχο τη σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη, και όχι της επιστροφής στα ίδια αδιέξοδα. 

Δεύτερη παραδοχή ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν επαρκώς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επικροτεί και διευκολύνει μια πολιτική αποκλεισμού τους. Τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ και το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος να έχει αποφασιστικό – καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστημικών τραπεζών, και αξιοποιώντας τις μετοχές του, σε μια τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες να έχει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ, ώστε σε συνδυασμό με τη Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα να επιβάλει διαφάνεια και διευκόλυνση της παροχής ρευστότητας. 

Τρίτη παραδοχή αφορά τη βαριά κληρονομιά του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους. ‘Ασκησε κριτική στο νέο πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης ότι μόνο «δεύτερη ευκαιρία» δεν είναι, σημειώνοντας ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, πέραν των επιμέρους διευκολύνσεων, είναι η διαγραφή μέρους των χρεών είναι μια ρεαλιστική και αναγκαία λύση για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

Έντεκα μέτρα ανάγκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχέδιο 11 μέτρων άμεσης ανάγκης: 

1. Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις
2. Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών

3. Επιδότηση της εργασίας από το κράτος για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση
4. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία
5. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις με κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας

6. Μειωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%
7. Επιδότηση ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων
8. Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Μέτρο 9. Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 40.000, συμπεριλαμβανόμενων συνταξιούχων και δημόσιων υπαλλήλων
10. Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
11. Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:19