search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:14
MENU CLOSE

Αλ. Τσίπρας: Νέα «Κοινωνική Συμφωνία» και 11 άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης

19.09.2020 18:49
Αλ. Τσίπρας: Νέα «Κοινωνική Συμφωνία» και 11 άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης - Media

 

Ένα σχέδιο 11 μέτρων έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, καθώς και ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο 7 αξόνων ήταν οι βασικοί πυλώνες της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα του Hellexpo Forum στο Βελλίδειο, στην Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν από τον Ιανό και σε όλους τους πολίτες που δοκιμάζονται από τις συνέπειές του ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας καλώντας σε γρήγοραη αποκατάσταση των ζημιών.

Μπαίνοντας στο πολιτικό σκέλος της ομιλίας του επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε για εξαπάτηση καταρχάς στο Μακεδονικό, ειδικά του λαού της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, αλλά και στο πεδίο της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό ειδικότερα, όπως ήταν αναμενόμενο, ορμώμενος και από την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες και την συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι έβαλε το κόμμα του πάνω από το εθνικό συμφέρον προκαλώντας διχασμό, ενώ σήμερα δίνει μάχες για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Δέχομαι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «αυτή τη μετατόπιση» καθώς είναι για το συμφέρον της χώρας ωστόσο κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει συγνώμη «σε κάθε Μακεδόνα και κάθε Έλληνα που εξαπάτησε», μια συγνώμη από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον οποίο κραύγαζε ότι «πούλησε» την Μακεδονία για τις συντάξεις και τέλος, μια συγγνώμη «που έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα και γέμισε τους Έλληνες με ψέμα, μίσος και διχασμό, παραποιώντας την ιστορία, την ίδια τη συμφωνία, αλλά και την εθνική γραμμή που χαράχθηκε και από την παράταξή του».

Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εξαπάτησε το λαό και στο σκέλος της οικονομίας καθώς έταξε ανάπτυξη και δουλειές αλλά πριν κλείσει το 2019 έφεραν ύφεση και όταν ξέσπασε η πανδημία, ενώ υπήρχαν οικονομικά εργαλεία και αποθέματα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να περιορίσει την ύφεση. Κάτι το οποίο απέδωσε σε συνδυασμό πολιτικής επιλογής και ανικανότητας.

Όπως είπε σήμερα η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της:

· τα ταμεία γεμάτα από τα 37 δις που εμείς της αφήσαμε,

· χρέος ρυθμισμένο από τη συμφωνία που εμείς πετύχαμε το καλοκαίρι του 2018,

· ανοιχτή πρόσβαση στις αγορές και φθηνό δανεισμό,

· κανέναν δημοσιονομικό περιορισμό, αφού είναι σε αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας

· και περίπου 70 δις σε ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εντούτοις, η χώρα έχει βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο από μια σειρά κρίσεων. Ειδικότερα έκανε λόγο για κρίση υγειονομική, οικονομική, κρίση δημοκρατίας, ηθική, κοινωνική, και τέλος κρίση εθνική:

Υγειονομική κρίση: Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία» και έτσι η κρίση χειροτερεύει, ότι αντί για ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό «μοίρασε κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για να τον υμνούν».

Οικονομική κρίση: «Επί μήνες η κυβέρνηση έχει αφήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στο έλεος τους, την ώρα που η αγορά έχει στεγνώσει, τα λουκέτα ξεκίνησαν, ο τουρισμός και η εστίαση καταρρέουν», την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης «πασχίζει να κάνει πράξη τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», απορρυθμίζοντας την εργασία.

Κρίση Δημοκρατίας: «Η αντιπολίτευση φιμώνεται, κάθε διαφορετική άποψη θάβεται, όποιος τολμά να αμφισβητήσει τη virtual reality του κυβερνητικού αφηγήματος, βαφτίζεται ανεύθυνος, λαϊκιστής και ψεύτης», σχολίασε.

Ηθική κρίση: Είπε ότι διώκονται δικαστές «επειδή εξέτασαν σκάνδαλα στελεχών του κυβερνόντος κόμματος», ότι υπουργοί «απολογούνται δημόσια σε εκδότες», μίλησε για «απευθείας αναθέσεις δημόσιων έργων σε ημέτερους».

Κοινωνική κρίση: «Οι ανισότητες αυξάνονται, η νέα γενιά βαφτίζεται ανεύθυνη και μπαίνει στο περιθώριο, το κράτος γίνεται ο οργανωτής του κοινωνικού αυτοματισμού», «συνομωσιολόγοι, αρνητές της επιστήμης, κάνουν ξανά την εμφάνιση τους πλάι σε νεοναζί εγκληματίες».

Κρίση εθνική. Είπε ότι η κυβέρνηση κινείται απέναντι στην Τουρκία «χωρίς στρατηγική, αφήνοντας πίσω όσα χτίσαμε επί 4,5 χρόνια». «Χωρίς ξεκάθαρη πυξίδα για τον διάλογο και τη Χάγη», όπως είπε, «χωρίς κόκκινες γραμμές σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, χωρίς ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο και χωρίς τους συμμάχους μας συσπειρωμένους γύρω από την απειλή κυρώσεων, χωρίς να λέει την αλήθεια στον λαό, εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις που προσπαθεί να τις κρύψει πίσω από απίστευτες λεκτικές ακροβασίες».

Επιπλέον, αναφορικά με το μεταναστευιτκό, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να θέσει δυναμικά την Ευρώπη προ των ευθυνών της, αποδέχεται τη μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών.

«Η κυβέρνηση εξυμνούσε πάντα την ιδιωτική πρωτοβουλία»

Παρουσιάζοντας το παραγωγικό μοντέλο που μεσοπρόθεσμα αντιλαμβάνεται ως αναγκαίο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε:

«Η πανδημία έδειξε τα όρια ενός μοντέλου που θεωρούσε ότι η αγορά μπορεί να έχει τη βέλτιστη λύση. Έδειξε τα όρια ενός μοντέλου που απαξίωνε την κρατική παρέμβαση και εξυμνούσε για τα πάντα την ιδιωτική πρωτοβουλία – του μοντέλου που ασπάζεται η ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Ακόμα και πιο πιστοί οπαδοί αυτού του μοντέλου γυρνούν το βλέμμα τους στο κράτος που χλεύαζαν – Η έννοια του δημόσιου αγαθού επιστρέφει ως ανάγκη για την επιβίωση και την πρόοδο των κοινωνιών μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει υγειονομική ασφάλεια χωρίς ισχυρά και σύγχρονα δημόσια συστήματα υγείας προσβάσιμα για τον κάθε πολίτη – Δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη της έρευνας αν δεν επενδύσουμε στα δημόσια πανεπιστήμια και σχολεία», επισήμανε. «Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας της σκληρής λιτότητας, των πλεονασμάτων τελείωσε», συνέχισε.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει στην Ευρώπη «ανάμεσα σε αυτούς που θα επιμένουν να ξαναγυρίσουμε πίσω στα ίδια αδιέξοδα και σε αυτούς που θα ζητούν μια νέα οικονομική πολιτική με στόχο τη σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη». «Η Ελλάδα οφείλει και δικαιούται να έχει μια κυβέρνηση που θα πρωταγωνιστήσει υπέρ του δεύτερου δρόμου», ξεκαθάρισε.

«Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δυστυχώς σήμερα οι τράπεζες δεν διαδραματίζουν το ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν στην πραγματική οικονομία», είπε. «Δεν έχουν κάνει όσα μπορούν για την παροχή ρευστότητας ειδικά αν λάβουμε υπόψη την πρωτόγνωρη ρευστότητα που οι ίδιες λαμβάνουν από την Κεντρική Τράπεζα», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση φέρνει ως μετρό λύσης ένα νέο πτωχευτικό νόμο, ονομάζοντάς τον δεύτερη ευκαιρία που μόνο τέτοια δεν είναι, βάζοντας προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των περιουσιών και αφαιρώντας πλήρως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. «Χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις για το ιδιωτικό χρέος όπως η διαγραφή μέρους του, αναγκαία λύση σήμερα τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία», συμπλήρωσε.

«Δεν έχει υπάρξει άλλος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας μας που να χει φερθεί με τέτοια απαξίωση στο πιο πολύτιμο αγαθό του τόπου μας», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. «Πρέπει να κατανοήσουμε το εξής: τα κλειδιά της χώρας βρίσκονται στα χέρια των Ελλήνων και των Ελληνίδων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 90 και του 2000», συνέχισε. «Το μέλλον αυτών των ανθρώπων είναι το μέλλον της χώρας. Οφείλουμε να τους εμπιστευθούμε, οφείλουμε να τους ακούσουμε», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημόσιος έλεγχος του ΤΧΣ – Διαγραφή χρεών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τρεις παραδοχές στις οποίες όπως είπε πρέπει να πατά οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Πρώτη παραδοχή πρέπει να είναι ότι η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας και της σκληρής λιτότητας, τελείωσε. Υπογράμμισε ότι στη συζήτηση που θα ανοίξει στην ΕΕ η Ελλάδα οφείλει να έχει μια κυβέρνηση που θα πρωταγωνιστήσει υπέρ μιας νέας οικονομικής πολιτική με στόχο τη σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη, και όχι της επιστροφής στα ίδια αδιέξοδα.

Δεύτερη παραδοχή ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν επαρκώς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επικροτεί και διευκολύνει μια πολιτική αποκλεισμού τους. Τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ και το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος να έχει αποφασιστικό – καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστημικών τραπεζών, και αξιοποιώντας τις μετοχές του, σε μια τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες να έχει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ, ώστε σε συνδυασμό με τη Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα να επιβάλει διαφάνεια και διευκόλυνση της παροχής ρευστότητας.

Τρίτη παραδοχή αφορά τη βαριά κληρονομιά του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους. Άσκησε κριτική στο νέο πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης ότι μόνο «δεύτερη ευκαιρία» δεν είναι, σημειώνοντας ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, πέραν των επιμέρους διευκολύνσεων, είπε πως η διαγραφή μέρους των χρεών είναι μια ριζοσπαστική και ταυτόχρονα ρεαλιστική και αναγκαία λύση για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης προϋποθέτει μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, που θα περιλαμβάνει:

· Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

· Την επαναρρύθμιση της εργασίας.

· Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

· Μια συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά.

· Μια αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον.

· Βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.

11 άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης

Πέρα, από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχέδιο 11 μέτρων άμεσης ανάγκης που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα:

1. Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις

2. Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών

3. Επιδότηση της εργασίας από το κράτος για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση

4. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία

5. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις με κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας

6. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%

7. Επιδότηση ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων

8. Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο

9. Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 40.000, συμπεριλαμβανόμενων συνταξιούχων και δημόσιων υπαλλήλων

10. Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

11. Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:14