search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:51
MENU CLOSE

Νησιά του Σολομώντα: Δύο νεκροί από βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

21.09.2020 05:41
Νησιά του Σολομώντα: Δύο νεκροί από βόμβα του Β

 

Δύο πυροτεχνουργοί, ένας Βρετανός κι ένας Αυστραλός, σκοτώθηκαν στην προσπάθεια να εξουδετερώσουν πυρομαχικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στα Νησιά του Σολομώντα.

Oπως αναφέρει το news247, το δυστύχημα εκτυλίχθηκε χθες Κυριακή στη Χονιάρα, πρωτεύουσα του αρχιπελάγους αυτού του Ειρηνικού Ωκεανού. Οι δύο ειδικοί πέθαναν αφού διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, διευκρίνισε η αστυνομία.

Η οργάνωση αρωγής Norwegian People’s Aid (NPA), η οποία διατηρεί βάση δεδομένων για τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στα Νησιά του Σολομώντα, επιβεβαίωσε ότι δύο εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν: ο Βρετανός Στίβεν «Λουκ» Άτκινσον και ο Αυστραλός Τρεντ Λι.

Η NPA διευκρίνισε ότι η δραστηριότητά της στα Νησιά του Σολομώντα ανεστάλη προσωρινά, για τη διάρκεια της έρευνας που διενεργείται για το δυστύχημα.

Το αρχιπέλαγος υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών ανάμεσα στις δυνάμεις των Συμμάχων και τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν η σύρραξη έλαβε τέλος, μεγάλες ποσότητες οβίδων, ναρκών ξηράς και άλλων πυρομαχικών εγκαταλείφθηκαν εκεί.

Η NPA συνεργάζεται με την αστυνομία των Νησιών του Σολομώντα για να μελετηθεί η έκταση του προβλήματος και να εφαρμοστεί πρόγραμμα περισυλλογής και εξουδετέρωσης των πυρομαχικών αυτών σε εθνική κλίμακα. Η οργάνωση εξηγεί ότι το στρατιωτικό υλικό εγείρει προβλήματα ασφαλείας και μολύνει το περιβάλλον με τα χημικά προϊόντα που περιέχει.

Τα στρατιωτικά πυρομαχικά «συνεχίζουν να σκοτώνουν ή να τραυματίζουν σοβαρά τον ντόπιο πληθυσμό», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις «χρησιμοποιούνται για καταστροφικές πρακτικές αλιείας», εξηγεί η ΜΚΟ.

«Εκρηκτικά εντοπίζονται συχνά σε εργοτάξια κατά τη διάρκεια οικοδόμησης πόλεων, σε κοραλλιογενείς υφάλους, σε αγροκτήματα, σε δάση και σε κήπους όπου τα βρίσκουν παιδιά κι ενίοτε παίζουν με αυτά», προσθέτει.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:49