search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:09
MENU CLOSE

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο κυρώσεων σε Τουρκία

21.09.2020 12:49
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο κυρώσεων σε Τουρκία - Media

 

Διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη σε Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο με την Άγκυρα  λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

Λίγο μετά τις 10.30 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια και ψηλά στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο, θα εξεταστούν και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Λευκορωσία και τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί η μελλοντική εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, στη σημερινή συνεδρίαση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική την Ασφάλεια και την Άμυνα της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις επαφές που είχε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί θα προετοιμάσουν τη στρατηγική συζήτηση που θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας σε επίπεδο ηγετών.

Στην παρούσα φάση ο στόχος δεν είναι η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η αλλαγή συμπεριφοράς της Άγκυρας μέσω του διαλόγου, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Άλλωστε, τις τελευταίες ώρες το ενδεχόμενο επιβολής κύρωσεων φαίνεται να απομακρύνεται την ώρα που εντείνονται οι επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Το πλέον επικρατέστερο σενάριο φέρνει το ντεμπούτο των συζητήσεων μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως, ενώ η Σύνοδος Κορυφής αφορούσε μόνο την Τουρκία, η ατζέντα άρχισε να «γεμίζει»: Ενιαία αγορά, μετανάστευση, βιομηχανική παραγωγή, ψηφιακή μετάβαση, σχέσεις με Κίνα.

Άλλωστε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έκανε βήματα πίσω, συμβαδίζοντας με τη λογική Μέρκελ, αφού πλέον τάσσεται υπέρ του διαλόγου στην Ανατολική Μεσόγειο. “Στο Αξαζιό στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια.  Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε”, έγραψε το Σάββατο στο twitter.

Πάντως, πολύ σημαντική για τις περαιτέρω εξελίξεις θεωρούν στις Βρυξέλλες την αυριανή τηλεδιάσκεψη που θα έχουν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Από το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης αυτής θα κριθούν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι τον λόγο έχει τώρα η διπλωματία.

«Ουσιαστικός διάλογος θα λάβει χώρα στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Χωρίς προκλήσεις και χωρίς απειλές. Δεν είναι νόμιμο η Τουρκία να θέτει ως προϋπόθεση διαλόγου την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων» επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε χθεσινή συνέντευξη.

Πιθανότατα θα ανακοινωθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαπιστώθηκε πρόοδος στις διεργασίες για τη θέσπιση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι σχετικές ανακοινώσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, ώστε οι συζητήσεις να ξεκινήσουν αμέσως μετά.

«Η αντίδραση της ΕΕ σε κάθε παραβίαση αξίας και αρχής πρέπει να είναι σταθερή και όχι α λα καρτ» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:09