search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:17
MENU CLOSE

Χωρίς κυρώσεις προς την Τουρκία οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ – Κυπριακό «μπλόκο» για την Λευκορωσία – Στη Σύνοδο των «27» οι τελικές αποφάσεις

21.09.2020 14:57
Χωρίς κυρώσεις προς την Τουρκία οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ - Κυπριακό «μπλόκο» για την Λευκορωσία - Στη Σύνοδο των «27» οι τελικές αποφάσεις - Media

 

«Ισχυρό» μήνυμα όσον αφορά στο ζήτημα της Λευκορωσίας έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Σε… αναζήτηση το μήνυμα όσον αφορά στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου.

«Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του Λουκασένκο μετά τις εκλογές τις οποίες θεωρούμε παραποιημένες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό της Λευκορωσίας» είπε ο ο κ. Μπορέλ και προσέθεσε ότι η ΕΕ είναι «υπέρ μιας δημοκρατικής αλλαγής από τον λαό της Λευκορωσίας. Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ζητάμε μόνο εθνικό διάλογο για την επίλυση της παρούσας κρίσης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».

Πάντως η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε χωρίς πρόταση για κυρώσεις σε Τουρκία και Λευκορωσία, καθώς όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ η Κύπρος δεν συμφώνησε για το ζήτημα της Λευκορωσίας, αφού δεν προχώρησαν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με τους υπουργούς να συμφωνούν όπως τα δύο ζητήματα παραπεμφθούν στους ηγέτες στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Δεν είναι μυστικό ότι δεν έχουμε ομοφωνία, γιατί μια χώρα (Κύπρος) δε μετέχει στην ομοφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ένωσης, σε σχέση με την μη υιοθέτηση των κυρώσεων κατά τη Λευκορωσία. Σημείωσε δε ότι δεν ήταν καν στην ατζέντα, καθώς στο COREPER αναγνωρίστηκε ότι από τότε δεν υπήρχε ομοφωνία.

Ο Ζ.Μπορρέλ είπε ότι “είχαμε πολιτική συζήτηση” από την οποία αναγνωρίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν κυρώσεις και τόνισε ότι “θα κάνω ότι μπορώ για να επιβληθούν”. Μίλησε για “προσωπική δέσμευση” και τη συνέδεσε με “την αξιοπιστία της ΕΕ” και “το χτίσιμο της κοινής μας εξωτερικής πολιτικής”. “Αν δεν τα κάνουμε τότε η αξιοπιστία μας τίθεται σε κίνδυνο”, είπε, εξηγώντας ότι “θα τα καταφέρουμε” παραπέμποντας στο ΣΕΥ μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει την παράλληλη διαδικασία κυρώσεις προς Τουρκία και Λευκορωσία (βάσει της απόφασης του Gymnich), ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι “η απόφαση ήταν ότι οι νέες καταχωρήσεις θα ετοιμάζονταν το συντομότερο”. “Δεν είπαμε ότι πριν από τη Λευκορωσία θα το κάναμε για την Ανατολική Μεσόγειο και το ανάποδο”, είπε.

“Το συντομότερο δυνατόν”, σημείωσε. “Και όπως βλέπετε δεν υπάρχουν σήμερα ούτε για τη Λευκορωσία ούτε για την Τουρκία”, σημείωσε. “Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει τη σχέση με τη Τουρκία” δήλωσε ο Μπορρέλ και τόνισε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εκτελέσουν την καθοδήγηση που θα λάβουν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Απαντώντας για το θέμα της άρνησης της Κύπρου να συναινέσει στις κυρώσεις για τη Λευκορωσία ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε: “δεν κατηγόρησα την Κύπρο για τίποτα. Πότε το έκανα; Απλά μας λείπει η Κύπρος για να έχουμε ομοφωνία”, σημείωσε. “Είναι ένα γεγονός”, είπε. “Είναι ένα υψηλής τάσης πολιτικό πρόβλημα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λύσει”, δήλωσε. “Καταλαβαίνω τη θέση της Κύπρου”, ανέφερε ο Μπορρέλ παραπέμποντας στις συζητήσεις στο Βερολίνο και υπενθυμίζοντας ότι είχε αποφασιστεί πως αν η Τουρκία  δεν άλλαζε τη στάση της – “δεν την άλλαξε”, σημείωσε – θα προχωρούσαν οι καταχωρήσεις. Όπως είπε: “υπάρχουν πλέον συζητήσεις”, λέγοντας ότι πολλά Κράτη Μέλη έκριναν ότι το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στη σύνοδο. “Είναι και ζήτημα συγχρονισμού”, τόνισε.

Όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις και η εκεχειρία δίνει την ευκαιρία για ένα παράθυρο για σταθερή εκεχειρία και εστίασε στο ρόλο της επιχείρησης Irini. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε ενάντια σε μια τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία που κατηγορείται για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη και το πλοίο της ναυτιλιακής αυτής ενεπλάκη σε ένα ναυτικό συμβάν τον Ιούνιο μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων, της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της Avrasya Shipping – που οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ναυλώνει το φορτηγό πλοίο Cirkin το οποίο κατηγορείται για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη – είναι πιθανό να εξοργίσει την Άγκυρα, η οποία αρνείται τη διακίνηση όπλων και υποστήριξε ότι το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ορόυτς Ρέις το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του ΣΕΥ. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο Συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων], ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Από εκεί και πέρα συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων. Η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση. Γενικά, έγινε ευρύτερη συζητήση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου έθεσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση έναντι της Κύπρου με την ανανέωση των δύο NAVTEX.  

Σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε στους ομολόγους του την πολιτική συναντίληψη που επιτεύχθηκε ομόφωνα τον περασμένο μήνα στο Gymnich, η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία έγκρισης των καταχωρήσεων για τη Λευκορωσία και των καταχωρήσεων για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα, με στόχο την ταχεία υιοθέτησή τους.  Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιός προβαίνει σε αυτή την παραβίαση.  Δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις χώρες που έλαβαν τον λόγο στη συζήτηση και που στήριξαν την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας του Gymnich ήταν, ανάμεσα σε άλλες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα. 

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου διεξήχθη χωριστή συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λευκορωσία κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ισχυρή στήριξη της Κύπρου για υιοθέτηση κυρώσεων, ως απάντηση στην ανησυχητική κατάσταση στη χώρα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ ενός ακόμη ισχυρότερου εργαλείου μέτρων για τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων και τομεακών κυρώσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:17