search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:31
MENU CLOSE

Δένδιας για διερευνητικές επαφές με Τουρκία: Θα κάνουμε συνομιλίες, όχι διαπραγματεύσεις

22.09.2020 18:32
Δένδιας για διερευνητικές επαφές με Τουρκία: Θα κάνουμε συνομιλίες, όχι διαπραγματεύσεις - Media

 

Την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως είναι συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Κέντρο για Ευρωπαϊκές Σπουδές Martens, με τίτλο «Η απειλή του αναθεωρητισμού: Προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο», ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε κανόνες με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις. «Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα» προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας με την απόσυρση του Όρουτς Ρέις, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν το χαρακτηρίζει ένα παράθυρο, επειδή ένα παράθυρο είναι πολύ ευρύ με πολύ φως, αλλά ένα σημάδι, ένα μικρό φως στο τέλος του διαδρόμου που ίσως δείχνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία. Σημείωσε πως η Ελλάδα ούσα μια ειρηνική χώρα θα κάνει αυτό που της αναλογεί και ελπίζει ότι η Τουρκία θα κάνει το ίδιο. «Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σκιαγράφησε αναλυτικά τις τουρκικές προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, έκανε λόγο για τεράστια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και παράνομης συμπεριφοράς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για αναθεωρητισμό εκ μέρους της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ, ο κ. Δένδιας τόνισε πως θα πρέπει να μείνει στο πλευρό των κρατών-μελών της, όχι μόνο λόγω της ιδιότητας του μέλους, αλλά επειδή διακυβεύεται το κράτος δικαίου και ειδικότερα το διεθνές δίκαιο. Υπογράμμισε επίσης πως η ΕΕ πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις και ειδικότερα στην τουρκική οικονομία. «Αυτό που κάναμε ως ΕΕ είναι ότι έχουμε επιβάλει κυρώσεις όταν ένα κράτος αψηφά το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα πρέπει να ισχύει στη Λευκορωσία και αυτό θα πρέπει να ισχύει εάν η Τουρκία πιστεύει ότι θα μπορούσε να ενεργήσει πέρα από το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας» συμπλήρωσε.

Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του προς την ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε ας έχουμε έτοιμες τις κυρώσεις για να μην τις χρησιμοποιήσουμε. Σχετικά με την περίπτωση της Κύπρου, υπογράμμισε πως η παραβίαση συνεχίζεται, τα τουρκικά πλοία, τα ερευνητικά και τα γεωτρητικά διεξάγουν παράνομες έρευνες όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στις οριοθετημένες ζώνες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο, καθώς και μέσα στη θαλάσσια κυριαρχία της Κύπρου. Διαμήνυσε περαιτέρω πως η προσβολή στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει και οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν σύμφωνα με το συμφωνημένο και ψηφισμένο πλαίσιο της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας διαχώρισε πως υπάρχουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας όσον αφορά τις παραβιάσεις της στην Κύπρο και μια επιλογή κυρώσεων εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας. Σημείωσε πως η Κύπρος έχει πετύχει καθαρά στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Gymnich, μια συμφωνία ότι οι κυρώσεις στη Λευκορωσία και οι κυρώσεις έναντι προσώπων λόγω της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου θα πάνε χέρι-χέρι και αυτό που συνέβη χθες στις Βρυξέλλες ήταν ότι η Κύπρος υπενθύμισε αυτή τη συμφωνία. Όσον αφορά την Ελλάδα, είπε πως ζήτησε έναν κατάλογο επιλογών που θα περιγράφονται οι κυρώσεις που η ΕΕ θα λάβει σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει στην παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σχετικά με την επανέναρξη Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα, νέα Navtex εξέδωσε η Τουρκία για την περιοχή του Αιγαίου, στην οποία μάλιστα γίνεται αναφορά για «στρατικοποίηση της νήσου Λήμνου κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης».

Εντωμεταξύ, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, το Oruc Reis βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί η πορεία του. Χθες, ωστόσο, ο καπετάνιος του Ορούτς Ρέις σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» είχε επισημάνει ότι το πλοίο θα έβγαινε από το λιμάνι για κάποιες δοκιμές, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι τη νέα του αποστολή στην ανατ. Μεσόγειο, κατόπιν σχετικής οδηγίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας των δυο ηγετών ήταν ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδος και Κύπρου ενόψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

Σημειώνεται πως η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου, αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Μισέλ ανέβαλε τη σύνοδο για τις 1-2 Οκτωβρίου επειδή εντοπίστηκε ένα κρούσμα της Covid-19 στο περιβάλλον του. Ο ίδιος έχει τεθεί σε καραντίνα, μολονότι το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε την Δευτέρα βγήκε αρνητικό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και η Γερμανίδα καγγελάριος Άγγελα Μέρκελ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της προετοιμασίας του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

«Συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών», ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς και προσέθεσε ότι «αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δίνει πάντοτε έμφαση στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις.

Τόνισε επίσης, σύμφωνα πάντα με τουρκικές πηγές, ότι τα βήματα της Ελλάδας θα είναι σημαντικά όσον αφορά το «πώς θα προχωρήσει η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου» ανάμεσα στις δυο πλευρές, ενώ προέκυψε πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν απόψε στις 20.00. Τα τουρκικά μέσα επισημαίνουν ότι θα είναι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά από την ανταλλαγή δηλώσεων σε πολύ υψηλούς τόνους μεταξύ των δυο ηγετών, το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μακρόν είχε αναρτήσει μήνυμα στα τουρκικά πριν από δυο ημέρες, καλώντας τον Ερντογάν να αρχίσει διάλογο, αναφέροντας ότι αυτό είναι και η επιθυμία της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε απαντήσει ότι είναι ανοικτός σε διάλογο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15