search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:34
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Το τέλος του εμπορικού πολέμου με την ΕΕ προαναγγέλλει σύμβουλος του Μπάιντεν

23.09.2020 05:34
Μπάιντεν για Τραμπ: Αν ηττηθεί δεν θα ανεχθούν οι Αμερικανοί να αρνηθεί να αποχωρήσει   - Media

 

Εάν κερδίσει τις εκλογές, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να αποκατασταθεί η ισορροπία ως προς τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, τόνισε σύμβουλός του χθες Τρίτη.

«Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, χρειάζεται να βελτιώσουμε τις οικονομικές σχέσεις μας», εξήγησε ο Τόνι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διεξήχθη ψηφιακά και οργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ.

«Χρειάζεται να βάλουμε τέλος, νομίζω, στον φτιαχτό εμπορικό πόλεμο που άρχισε η κυβέρνηση (του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, υπάρχουν «άφθονα πεδία» όπου μπορούν να αυξηθούν οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στα δύο μέρη, ωστόσο καταγράφεται «αυξανόμενη ανισορροπία στο εμπόριο αγροτικών αγαθών εξαιτίας κανόνων που μας αποτρέπουν από το να πωλούμε προϊόντα σε αγορές όπου είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί».

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διεξάγει τα τελευταία χρόνια εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη, επιβάλλοντας ομοβροντίες δασμών σε προϊόντα εισαγόμενα από την ΕΕ, ειδικά στον χάλυβα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει απειλήσει επανειλημμένα να αυξήσει σημαντικά τους δασμούς που επιβάλλονται στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τους δασμούς στα ευρωπαϊκά τρόφιμα αλλά και τα αλκοολούχα ποτά. Η μακρόχρονη διένεξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις κρατικές ενισχύσεις στις αεροπορικές βιομηχανίες Boeing και Airbus προκαλεί επίσης τριβές.

Τον Αύγουστο, ο Τραμπ ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ διαβεβαιώνοντας ότι προβλέπει την αύξηση της πρόσβασης των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά και επίσης την αύξηση των πωλήσεων αμερικανικού βοδινού κρέατος, δημιουργώντας την προσδοκία ότι επίκειται η αποκλιμάκωση των εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις των διατλαντικών εταίρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:26