search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:03
MENU CLOSE

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν (Video)

23.09.2020 10:14
Πέτσας: «Δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε lockdown» - Ποιες πόλεις με γιορτές τον ανησυχούν - Media

 

«Είναι ένα θετικό βήμα ότι η αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία, μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό όπως είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών».

Αυτό σχολίασε το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβενρητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλ σημείωσε ότι είναι δεδομένη η απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

«Έχουμε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αυτό που έχει όμως σημασία τώρα είναι να δούμε πώς φτάνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα φτάσουμε με έναν κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το ζήτημα που θα απασχολήσει, κυρίως αυτές τις ημέρες της προετοιμασίας, αλλά και στις δια ζώσης επαφές των ηγετών, είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ένα ζήτημα σύνθετο. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να έχουμε τον κατάλογο των κυρώσεων γιατί φαίνεται ότι αυτός έδρασε αποτρεπτικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Επανέλαβε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός είπε και στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα ότι χρειάζονται δύο προϋποθέσεις για μια επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν: Εμπιστοσύνη και καλή προετοιμασία. Αν αυτά υπάρχουν τότε όλα είναι πιθανά».

Κλείνοντας με μία αναφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «σήμερα θα έχουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για το νέο πλαίσιο του μεταναστευτικού, καθώς πάμε σε ένα νέο Δουβλίνο. Έχουμε συζητήσει με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και είναι σχετικά ικανοποιητικά αυτά που έχουμε αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Περιμένουμε να ανακοινωθούν και επισήμως και αναμένουμε στη συνέχεια και τις αντιδράσεις των κρατών-μελών για να δούμε πώς θα κινηθούμε».

«Είναι ένα πρώτο βήμα που θα γίνει σήμερα στη σωστή κατεύθυνση. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει φυσικά την πανδημία ως ένα έκτακτο φαινόμενο, αλλά έχει να αντιμετωπίσει για τα επόμενα χρόνια και τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Άρα, χρειάζεται ένα σοβαρό πλαίσιο γιατί είναι τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής», κατέληξε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:03