search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:01
MENU CLOSE

Χαρίτσης: Παντελής έλλειψη κυβερνητικής στρατηγικής στην οικονομία

23.09.2020 11:14
Χαρίτσης: «Η ευθύνη για την υγειονομική και οικονομική κατάρρευση βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση» - Media

 

«Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι πολύ αρνητικά για την ελληνική οικονομία» δήλωσεο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/στ «RealFm», αναφερόμενος στις προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας για «απώλεια τζίρου 50 δισ. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις» μέσα στο 2020 και σε αυτά της ΕΛΣΤΑΤ για «μείωση τζίρου 94.3% στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και 59% στην εστίαση στο 2ο τρίμηνο».

Υπογράμμισε ότι «έχουμε έχει ήδη εισέλθει σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης της οποίας δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια, και που ήδη έφτασε το δυσθεώρητο 15.2% για το δεύτερο τρίμηνο», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ληφθούν άμεσα μέτρα αντι-υφεσιακού και αναπτυξιακού χαρακτήρα για να ανακάμψει το γρηγορότερο η οικονομία».

«Η κυβερνητική πολιτική κινείται σε λάθος κατεύθυνση εδώ και καιρό» προειδοποίησε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία είχε μπει σε ύφεση ήδη προ κορονοϊού» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι«αντί να προχωρήσει σε μια γενναία εμπροσθοβαρή ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, όπως ζητήσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής, στήριξε την αναστολή της εργασίας και τη μετάθεση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για λίγους μήνες».

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας» το ζήτημα του «ιδιωτικού χρέους των 240 δισ. ευρώ», υπενθυμίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκε μερικώς με εργαλεία όπως «η ρύθμιση για τις 120 δόσεις και το κούρεμα των ασφαλιστικών εισφορών» αλλά ότι πλέον πρέπει να εξεταστεί «πού μπορεί να προχωρήσει στοχευμένα το κούρεμα αυτού του χρέους».

Την ίδια στιγμή, ανέδειξε ως κρίσιμο και το «ζήτημα της ρευστότητας», κάνοντας λόγο για «κρατική στήριξη στην οικονομία» ως προϋπόθεση για να «ανταπεξέλθει σε αυτή αλλά και σε μελλοντικές κρίσεις».

Ενώ χαρακτήρισε ως αναγκαία τη «δημόσια παρουσία και στις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό». «Ακόμη και αυτά τα λίγα που έχει κάνει η κυβέρνηση, τα υλοποιεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας που ιδρύθηκε από τοn ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε τις «αντικρουόμενες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης σχετικά με το αν «η ελληνική οικονομία αντέχει ή όχι ένα δεύτερο lockdown», χαρακτηρίζοντας τις ως«ενδεικτικές της παντελούς έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης, επιζήμιες για το οικονομικό κλίμα και για το επενδυτικό περιβάλλον».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:01