search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:32
MENU CLOSE

«Σκωτσέζικο ντουζ» από Κομισιόν: Στο 9% η ύφεση, επιστροφή τo 2022, αλλά εύσημα για μεταρρυθμίσεις

23.09.2020 12:14
«Σκωτσέζικο ντουζ» από Κομισιόν: Στο 9% η ύφεση, επιστροφή τo 2022, αλλά εύσημα για μεταρρυθμίσεις - Media
 
«Να σε κάψω, Γιάννη, να σε αλείψω μέλι»: κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η 7η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, καθώς προβλέπει ύφεση 9% για το 2020, επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα το 2022, αλλά περιλαμβάνει και εύσημα για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.
 
Συγκεκριμένα, η έκθεση εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9% και θα ανακάμψει ισχυρά με ρυθμό ανάπτυξης 6% το 2021, για να φθάσει στα προ κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επίπεδα το 2022.
 
Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, σύμφωνα με την Κομισίον είναι 3,1 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στο πεδίο της μείωσης των φορολογικών βαρών, 4,1 δις ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) από την πλευρά των δαπανών και 5,9 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) αύξηση ρευστότητας, ωστόσο οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας και κατά συνέπεια των συνεπειών της στην οικονομία παραμένει εξαιρετικά και πρωτόγνωρα υψηλή και αυτό συνεπάγεται ασάφεια και για τα μελλοντικά μέτρα τα οποία ίσως να είναι αναγκαία. Γίνεται επίσης λόγος για τη στήριξη που θα παράσχει το σχέδιο ανάκαμψης.
 
Το πρωτογενές έλλειμμα υπολογίζεται στο 5,8% του ΑΕΠ χωρίς να συνυπολογιστεί η δαπάνη για την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους που εκτιμάται προσωρινά σήμερα 0.8% του ΑΕΠ. Γίνεται ανάλυση των μέτρων που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα τα οποία υπολογίζονται σε επιπλέον 1,8% του ΑΕΠ για το 2020. Αναφέρεται επίσης η αναβολή για το καλοκαίρι του 2020 της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ. Καταγράφονται αναλυτικά οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που προκαλεί ή Πανδημία αλλά και εσωτερικά πεδία αβεβαιότητας.
 
Εύσημα
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έως σήμερα κατάφερε να διαχειριστεί και να συγκρατήσει την έκταση της Υγειονομικής κρίσης, ενώ κινητοποίησε ένα μεγάλο ύψος μέτρων ούτως ώστε να συγκρατήσει τις κοινωνικοοικονομικές της επιπτώσεις. Ωστόσο επισημαίνεται ότι η πανδημία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία.
 
Αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση καθώς παρά την υγειονομική κρίση κατάφερε να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα στο πεδίο του Πτωχευτικού δικαίου. Γίνεται λόγος και για καλή πρόοδο στο πεδίο της επενδυτικής αδειοδότησης, της ενεργειακής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης. Γίνεται λόγος και για επιπλέον μεταρρυθμιστικά βήματα σε τομείς που δεν συνδέονται με την εποπτεία.
 
Ωστόσο, αναφέρεται ότι παρά τη καλή πρόοδο ένας αριθμός από πεδία πολιτικής έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία. Γίνεται λόγος και για προηγούμενες καθυστερήσεις. Αναφέρονται ως παραδείγματα οι διαδικασίες στα δικαστήρια, η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, ο τομέας της υγείας, του Κτηματολογίου αλλά και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
 
Προειδοποιήσεις
Παράλληλα, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι, “ενώ τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων και η απεριόριστη βοήθεια κατά τους μήνες των αυστηρότερων μέτρων βοήθησαν στην αποτροπή της κατάρρευσης του διαθέσιμου εισοδήματος, η στήριξη πρέπει τώρα να στραφεί σε μια πιο στοχοθετημένη προσέγγιση που εστιάζει σε τομείς που εξακολουθούν να πλήττονται από μέτρα αποστασιοποίησης”.
 
Επίσης αναφέρει πως “μόλις η πανδημία και η οικονομική κατάσταση σταθεροποιηθούν και επιτρέψουν έναν πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προγραμματισμού, η υποστήριξη βιώσιμων επενδύσεων θα έχει μεγάλη σημασία για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης”.
 
“Η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και, συνεπώς, οι οικονομικές της επιπτώσεις παραμένουν εξαιρετικά υψηλές” αναφέρει η Επιτροπή. Μιλά και για μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις λόγω περιορισμών, αλλαγής της συμπεριφοράς των καταναλωτών, πιθανών χρεοκοπιών και δυσκολιών για όσους έχουν πρόσφατα χάσει τη δουλεία τους.
 
“Συγκεκριμένα, ο μεγάλος τουριστικός τομέας εκθέτει την Ελλάδα σε κινδύνους που οφείλονται στην πανδημία και στην αλλαγή της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς. Η ναυτιλία μπορεί να επηρεαστεί περαιτέρω έντονα από την εξάπλωση του ιού σε άλλες χώρες που δεν είναι καν σημαντικοί άμεσοι εμπορικοί εταίροι με την Ελλάδα λόγω της παγκόσμιας φύσης του κλάδου.
 
Προγράμματα στήριξης
Η ταχεία υιοθέτηση των νέων προγραμμάτων στήριξης της ΕΕ, ιδίως η διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα ήταν το κλειδί για την εξισορρόπηση αυτών των επιπτώσεων και για την παροχή της αναγκαίας υποστήριξης σε μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ανάπτυξη” αναφέρεται Επίσης γίνεται λόγος για ένα “πλαίσιο σημαντικών γεωπολιτικών εντάσεων και αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, οι οποίες αυξάνουν την αβεβαιότητα, καθώς και τις οικονομικές και δημοσιονομικές πιέσεις.
 
Στις δημοσιονομικές προβλέψεις εξηγεί πως η αβεβαιότητα παραμένει σημαντική. Μειώνεται η ανησυχία για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει πηγή σημαντικής αβεβαιότητας. Πέρα από το υγειονομικό θέμα εξηγεί πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει νέες πιέσεις μετανάστευσης, αλλά και γεωπολιτικές εντάσεις “οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες”.
 
Πληροφορίες: capital.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:29