search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:35
MENU CLOSE

Αγγελοπούλου στην ΕΡΤ: «Παίρνουμε μαθήματα από την διαδρομή της Ελλάδας και κοιτάζουμε το μέλλον»

23.09.2020 21:09
Αγγελοπούλου στην ΕΡΤ: «Παίρνουμε μαθήματα από την διαδρομή της Ελλάδας και κοιτάζουμε το μέλλον» - Media

 

«Γιατί πρέπει να τιμήσουμε αυτή την επανάσταση που οι πρόγονοι μας με τους αγώνες τους έφεραν την Ελλάδα εδώ. Γιατί πρέπει να τιμήσουμε την διαδρομή αυτή των διακοσίων ετών, γιατί πρέπει να αναδείξουμε τις προσωπικότητες, τους ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο αυτά τα διακόσια χρόνια και γιατί πρέπει να βαδίσουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση, με δυναμισμό, με σιγουριά με τον εαυτό μας, γιατί το έχουμε και μπορούμε να το κάνουμε» είπε για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ1.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι με τις δράσεις αυτές: «Τιμάμε την ιστορία μας, αναδεικνύουμε τους ανθρώπους που μας έκαναν γνωστούς μέχρι τώρα. Παίρνουμε μαθήματα από την διαδρομή της Ελλάδας και κοιτάζουμε το μέλλον. Το μέλλον πρέπει να το κοιτάξουμε γιατί το έχουμε. Έχουμε ξεπεράσει πολλά μέχρι τώρα, θα ξεπεράσουμε και την κάθε δυσκολία που θα έρθει τώρα.»

Για το αν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός των δράσεων που θα υλοποιηθούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη σημείωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε όλες τις δράσεις που πρόκειται να γίνουν. «Έχουμε plan Α και plan Β αλλά είμαστε αποφασισμένοι να γιορτάσουμε την επέτειο για τα διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη δήλωσε πως οι δράσεις της Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το Δεκέμβριο. «Ήδη αναλύσαμε και δώσαμε στην δημοσιότητα το τι είδους προτάσεις έχουν κάνει όλοι οι Δήμοι και όλες οι Περιφέρειες της χώρας. Θα ακολουθήσουν οι προτάσεις από Έλληνες αλλά και Πρεσβείες και Προξενεία από το εξωτερικό. Θα ακολουθήσουν μετά οι ιδιώτες, γιατί συνεργαζόμαστε με όλη την Ελλάδα, με πολίτες, με μουσεία, με ιδρύματα, με πανεπιστήμια.» δήλωσε σχετικά και συνέχισε λέγοντας: « Όλοι θέλουν να κάνουν δράσεις που θα δείξουν πως η Ελλάδα στέκεται δυνατή και ετοιμάζεται να μπει στο τρίτο αιώνα της ύπαρξης της σαν κανονικό κράτος το οποίο ιδρύθηκε μετά την επανάσταση του 1821.»

Η κυρία Αγγελοπούλου εξήγησε ότι σε αντίθεση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ήταν ένα project με συγκεκριμένες προδιαγραφές, το εγχείρημα αυτό είναι σύνθετο και άυλο. «Πρέπει να μιλήσουμε στην καρδιά του Έλληνα, να θυμίσουμε την ιστορική διαδρομή να πάρουμε δύναμη από όσα περάσαμε. Η χώρα μας στέκεται όρθια. Αυτό θα μας δώσει δύναμη και αυτοπεποίθηση για πολλές δεκαετίες ακόμα» είπε.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των εκδηλώσεων η κ. κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία κρατική χρηματοδότηση και πως τα χρήματα θα βρεθούν κυρίως από το νομισματικό πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και συμπληρωματικά από χορηγίες. Όπως είπε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη έχει ήδη κυκλοφορήσει από την Εθνική Τράπεζα το πρώτο επίσημο αναμνηστικό μετάλλιο, ο «Προπομπός», που απεικονίζει το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Αναγεννηθείσα Ελλάδα», ενώ θα κυκλοφορήσουν και άλλα συλλεκτικά νομίσματα σε ασήμι και χρυσό. «Αυτά θα είναι τα έσοδα μας. Είπαμε όμως ότι οι δράσεις που θα χρηματοδοτήσουμε να είναι δράσεις που θα αφήσουν αποτύπωμα για το μέλλον. Πολλές από αυτές τις δράσεις που έχουμε ήδη εξετάσει ξεκινάνε μέσα στο 2021 και θα κρατήσουν για πολλά χρόνια. Και το θέμα είναι την Ελλάδα μας να την δούμε τα 10, τα 20 τα 40 χρόνια μετά.» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη σημείωσε ότι μέχρι στιγμής μόνο από τους Δήμους και τις περιφέρειες της Ελλάδας υπάρχουν 371 δράσεις και άλλες 1733 από όλη την γη όπου υπάρχουν Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδας. Επιπρόσθετα αποκάλυψε τις δύο σημαντικές ημερομηνίες κατά τις οποίες οι δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» θα κορυφωθούν. Η πρώτη είναι αυτή της 25ης Μάρτιου όπου θα γίνουν εκδηλώσεις σε ιστορικά τοπόσημα, και οι άλλες είναι το διήμερο της 20ης και 21ης Ιουνίου. Όπως εξήγησε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη η 21η Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Εκείνες τις δύο μέρες, όπως είπε, θα γίνουν μεγάλες γιορτές σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών.

Η κυρία Αγγελοπούλου ανέλαβε πλήρως την ευθύνη και για τις δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν στην επιτροπή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν προσπαθεί να εκπληρώσει πολιτικές φιλοδοξίες μέσω αυτού του εγχειρήματος η κύρια Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ξεκαθάρισε ότι δεν έχει εκδηλώσει ποτέ πολιτικό ενδιαφέρον τονίζοντας ότι «αυτή η ιστορία έχει εξαντληθεί και για μένα έχει τελειώσει. »

Για το αν η σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί τροχοπέδη η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη τόνισε ότι ισχύει το αντίθετο. « Δεν κουραζόμαστε να ακούμε απλούς πολίτες να μιλάνε για το τι συγκίνηση και περηφάνια έδωσε αυτό το μεγάλο πρότζεκτ. Ένα προτζεκτ που δεν περίμενε κανείς ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να το κάνει σε 4 χρόνια αντί για επτά και που έδειξε τις ικανότητες των Ελλήνων.» τόνισε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και κατέληξε λέγοντας: « Οι Έλληνες το έχουμε, βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα που άλλοι δεν μπορούν να βρούνε. Το έχουμε αποδείξει όλες αυτές τις δεκαετίες. Ας πάρουμε δύναμη και ας προχωρήσουμε στο τρίτο αιώνα του ελληνικού κράτους. Μπράβο μας να ζήσουμε και στις χίλιες τέτοιες επετείους να γιορτάσει η Ελλάδα.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:34