search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:15
MENU CLOSE

Αναδρομικά: «Παράθυρο» για την επιστροφή επικουρικών συντάξεων και Δώρων ανοίγει η Κομισιόν

24.09.2020 05:21
Αναδρομικά: «Παράθυρο» για την επιστροφή επικουρικών συντάξεων και Δώρων ανοίγει η Κομισιόν - Media

 

«Παραθυράκι» για την επιστροφή των αναδρομικών που αφορούν στις μνημονιακές περικοπές στα Δώρα και στις επικουρικές συντάξεις για το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016), ανοίγει για 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους με έκθεσή της η Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 7η Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε την Τετάρτη, θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά τα χρήματα που θα πάρουν πίσω περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχοι στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της κυβέρνησης με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). 

Όπως αναφέρει το insider.gr, στο κείμενο συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες διατυπώνουν την άποψη ότι «θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα αναδρομικά όχι μόνο οι περικοπές από τις κύριες συντάξεις, αλλά και το «κούρεμα» στις επικουρικές και στα Δώρα».

Με κάποιο τρόπο η Κομισιόν έρχεται να ενισχύσει τα αιτήματα των συνταξιοδοτικών οργανώσεων αλλά και νομικών κύκλων πέριξ του χώρου της κοινωνικής ασφάλισης, που υποστήριζαν πως η απόφαση του ΣτΕ που «άφηνε» εκτός αναδρομικών τα Δώρα (ύψους 800 ευρώ για κάθε συνταξιούχο) και τις επικουρικές, «σηκώνει» νέο κύμα προσφυγών στα δικαστήρια.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συγκεκριμένες περικοπές έγιναν στα πλαίσια των μνημονιακών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που υπαγόρευσαν στην χώρα μας οι λεγόμενοι Θεσμοί, μεταξύ των οποίων είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, μόλις την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε ως «μαγείρεμα» την απόφαση του ΣτΕ «που δίνει ‘ψίχουλα’ ως αναδρομικά ποσά, μόνο για τους 11 μήνες, λες και οι νόμοι 4093 και 4051 ήταν τμηματικά και κατά περιόδους, αντισυνταγματικοί (2013-2015, Ιούνιος 15 – Μάιος 16 και όχι μέχρι τέλος του ’18 όπως θα ήταν σωστό και δίκαιο, αφού από 1/1/2019 έγινε πλέον ο επανυπολογισμός».

«Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανατροπή της τελευταίας  απόφασης του ΣτΕ του Ιουλίου του 2020» ανέφερε το ΕΝΔΙΣΥ και κάλεσε τους συνταξιούχους να κάνουν αγωγές άμεσα, πριν την καταβολή του ποσού των επιστροφών, καθώς μετά παύει κάθε αξίωση.

Εφόσον οι αποφάσεις που θα τελεσιδικήσουν δικαιώσουν τους συνταξιούχους, τότε το κόστος για τα αναδρομικά θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση έχει υπολογίσει αυτή τη δαπάνη σε 1,4 δισ. ευρώ.

Εκκρεμείς συντάξεις

Εκτός από τα αναδρομικά, οι «αστερίσκοι» της Κομισιόν έχουν να κάνουν και με το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων που λιμνάζουν στα γραφεία του e- ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα όσα έχει παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας στους Θεσμούς, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος της κάλυψης του 30% των βασικών συνταξιοδοτικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί σε ψηφιακή επεξεργασία (από όλες τις ψηφιακές υποβληθείσες βασικές αιτήσεις συνταξιοδότησης) έως τα τέλη Ιουνίου 2020.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές θα δώσουν στο τέλος Οκτωβρίου νέο χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης του «στοκ» των αιτημάτων συνταξιοδότησης, όπως και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους παραμένουν σταθερά πάνω από τα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά είχε δεσμευτεί ότι θα τις μηδενίσει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:14