search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:08
MENU CLOSE

Mπορέλ: Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας

24.09.2020 08:37
Λευκορωσία: Νέο Σύνταγμα μέχρι το τέλος του έτους και δημοψήφισμα, υπόσχεται ο Λουκασένκο - Media

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να αναγνωρίσει τον Αλεξάντρ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας παρά το γεγονός ότι χθες, Τετάρτη, ορκίστηκε αιφνιδιαστικά, καταγγέλλοντας τα “παραποιημένα αποτελέσματα” των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου και “την απουσία κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησής του”, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

“Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η λεγόμενη ‘ορκωμοσία’ της 23ης Σεπτεμβρίου και η νέα εντολή την οποία ζητεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα”, και “είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση μεγάλου μέρους του λαού της Λευκορωσίας”, τόνισε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ορκίστηκε αιφνιδιαστικά χθες, Τετάρτη, μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου. Σε αυτές υποστηρίζει ότι κατήγαγε σαρωτική νίκη, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για μαζική νοθεία.

Αμέσως μετά τη χθεσινή ορκωμοσία η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία κάλεσε να ξεκινήσει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.

Κυπριακό βέτο

Να θυμίσουμε πάντως ότι την περασμένη Δευτέρα η Κύπρος έθεσε βέτο κατά των κυρώσεων στη Λευκορωσία στο πλαίσιο του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ε.Ε   Η σχετική λίστα των αξιωματούχων του καθεστώτος Λουκασένκο έχει φτάσει τα 40 άτομα, αλλά η Λευκωσία έχει συνδέσει τη συναίνεση για τις κυρώσεις αυτές με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνεδρίασης, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει  ότι, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση εναντίον της Κύπρου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε την πολιτική συναντίληψη που επιτεύχθηκε στο Gymnich, η οποία προβλέπει ότι οι κυρώσεις για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα και επανέλαβε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Πάντως, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει την ισχυρή στήριξη της Κύπρου ακόμα και για τομεακές κυρώσεις στη Λευκορωσία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15