search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:39
MENU CLOSE

Παρασκήνιο: Η άγνωστη συνεννόηση Βενιζέλου-Τσίπρα, πριν τις εκλογές του 2015, για την άμυνα των νησιών

25.09.2020 06:27
Παρασκήνιο: Η άγνωστη συνεννόηση Βενιζέλου-Τσίπρα, πριν τις εκλογές του 2015, για την άμυνα των νησιών - Media

 

Στο κενό φαίνεται πως πέφτουν οι πιέσεις που ασκούνται από διεθνείς παράγοντες και ειδικότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για μείωση του “στρατιωτικού αποτυπώματος” στο Αιγαίο καθώς έρχεται στο φως μια σημαντική λεπτομέρεια που ανάγεται στις αρχές του 2015.

Όπως μετέδωσε αποκλειστικά το OpenTv η Ελλάδα έχει ενημερώσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πως θέματα εδαφικής κυριαρχίας εξαιρούνται από την δικαιοδοσία της.

Το Libre.gr έμαθε επιπροσθέτως πως το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2015 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο (γνώστη των παραμέτρων του διεθνούς δικαστηρίου και της νομικής θωράκισης των βασικών θέσεων της εξωτερικής μας πολιτικής) και συνιστά ρήτρα εξαίρεσης. Ο τελευταίος, μάλιστα, σε μια σπάνια εκδήλωση πολιτικού fair play, επειδή η χώρα διήνυε ήδη προεκλογική περίοδο (οι εκλογές έγιναν στις 25 Ιανουαρίου) και όλα έδειχναν πως επίκειται μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και ζήτησε την συναίνεσή του για την συγκεκριμένη κίνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε θετικά και το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο.

Όταν, δε, ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς το σχετικό αίτημα ανανεώθηκε, ενώ μεταξύ των δύο ανδρών υπήρχε τακτική επικοινωνία για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η ρήτρα εξαίρεσης, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να αποφασίζει πρωτογενώς και αποκλειστικά για θέματα εδαφικής κυριαρχίας στα οποία συγκαταλλέγεται και ο εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει πως οιοδήποτε αίτημα ή απαίτηση της Τουρκίας ή τρίτου παράγοντα περί αποστρατικοποίησης δεν εμπίπτει στην δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου αλλά αφορά μόνο την ελληνική Πολιτεία.

Πρακτικά, λοιπόν, η τουρκική απαίτηση πέφτει στο κενό, όπως και οι αμερικανικές ή γερμανικές πιέσεις που ασκούνται εσχάτως στην ελληνική κυβέρνηση.

Διόλου τυχαίο, άλλωστε, πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο κατά την επίσκεψή της στο Καστελόριζο, όσο και στην Κύπρο, έθεσε εκ νέου το θέμα της ενίσχυσης του αποτρεπτικού δόγματος των ενόπλων δυνάμεων, ενώ και ο πρώην Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος σε παρέμβασή του προ ημερών τόνισε πως ” η αμυντική θωράκιση των νησιών αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση της Ελλάδας που απορρέει από τις συνθήκες”.

Ως εκ τούτων καθίσταται σαφές πως με την κίνηση Βενιζέλου, το 2015, κάθε ελληνική κυβέρνηση διαθέτει πρόσθετα επιχειρήματα να μην επιτρέψει να τεθεί έναντι “διαιτησίας” οιουδήποτε τρίτου το θέμα της αποστρατικοποίησης που παρασκηνιακώς ζητούν Ουάσιγκτον και Βερολίνο. Και οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα υπαναχωρούσε από την θέση αυτή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:39