22/10/2020 15:17:42

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει τη θέση της Κύπρου για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει τη θέση της Κύπρου για κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Media

 

Η Ελλάδα στηρίζει τη θέση της Κύπρου σχετικά με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη θέση της Κύπρου για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, σχετικά με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων έναντι προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα η Κύπρος έθεσε βέτο κατά των κυρώσεων στη Λευκορωσία στο πλαίσιο του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ε.Ε   Η σχετική λίστα των αξιωματούχων του καθεστώτος Λουκασένκο έχει φτάσει τα 40 άτομα, αλλά η Λευκωσία έχει συνδέσει τη συναίνεση για τις κυρώσεις αυτές με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνεδρίασης, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει  ότι, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση εναντίον της Κύπρου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε την πολιτική συναντίληψη που επιτεύχθηκε στο Gymnich, η οποία προβλέπει ότι οι κυρώσεις για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα και επανέλαβε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.