search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:59
MENU CLOSE

Ο «φτωχός» του Νότου σε κλίνες ΜΕΘ

25.09.2020 14:38
meth-1.jpg

 

Θέμα ζωής και θανάτου είναι η προσπάθεια να μην πιεστούν τα δημόσια νοσοκομεία από σοβαρές λοιμώξεις από κορωνοϊό.

Οι υποδομές της Ελλάδας μας υστερούν σε σχέση με εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ενδεχόμενη ισχυρή αύξηση των περιστατικών θα φτάσει το σύστημα πέρα από τα όριά του.

Σύμφωνα με το iatronet, από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ Ευρώπης), που παρατίθενται στον πιο κάτω πίνακα, προκύπτει πως η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε κλίνες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ).

Η Ελλάδα απέχει σημαντικά και από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, παρότι από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται πως – μέχρι το τέλος του έτους – θα φτάσουμε στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Το εγχείρημα αυτό έχει γίνει ήδη στη Σουηδία, η οποία διπλασίασε τη δυναμικότητα των ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Πρώτη, με μεγάλη διαφορά, είναι η Γερμανία, όπου αναλογούν 29,2 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Ακολουθεί η Αυστρία, με 21,8 κλίνες, ενώ πολύ ψηλά βρίσκονται το Βέλγιο και η Κροατία.

Την τελευταία θέση κατέχει η Πορτογαλία, η οποία έχει αυξήσει, αλλά όχι θεαματικά, τα διαθέσιμα κρεβάτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ξεπερνώντας τα 5 ανά 100.000 πληθυσμού.

Με βάση στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί  για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σήμερα, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.

Κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού

 

 * Η Σουηδία διπλασίασε τη δυναμικότητα των ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 Αντιπαράθεση

Το θέμα της επάρκειας των ΜΕΘ στην Ελλάδα έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση.

Αναφερόμενος στην ΚΥΑ για την αύξηση των κλινών στον ιδιωτικό τομέα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός τονίζει πως η κυβέρνηση παραδέχεται επίσημα ότι δεν υπάρχει διπλασιασμός των ΜΕΘ, όπως παραπειστικά ισχυρίζεται εδώ και καιρό:

“Αν ίσχυε αυτό γιατί σπεύδουν να προβλέψουν την εσωτερική μετατροπή κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ σε ΜΕΘ – covid και κυρίως τη διακομιδή σε ιδιωτικές κλινικές περιστατικών που νοσηλεύονται σε δημόσιες ΜΕΘ;”, αναρωτιέται ο κ. Ξανθός, για να σημειώσει:

“Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι:

Δεν πρόκειται για κανενός είδους επιστράτευση αφού, όπως ρητά αναφέρεται στην ΚΥΑ, η συνεργασία γίνεται κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική.

Διατηρείται η πρόβλεψη για διπλάσια τιμή στο ημερήσιο νοσήλειο για την ιδιωτική κλινική που διαθέτει στο ΕΣΥ κλίνες ΜΕΘ. Δηλαδή η κυβέρνηση, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, εξαρτά την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την καλή διάθεση των κλινικαρχών και φυσικά ενδίδει στις κερδοσκοπικές τους απαιτήσεις. Αυτό σίγουρα δεν είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία με όρους δημοσίου συμφέροντος, αλλά προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας΄”.

Απάντηση

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Ξανθού, πηγές από το υπουργείο Υγείας σχολιάζουν τα εξής:

“Περιφρονούν τα έργα των άλλων, όσοι δεν έχουν να παρουσιάσουν δικό τους έργο. 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, 557 ΜΕΘ. Σε 14 μήνες, οι ΜΕΘ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Εμείς συνεχίζουμε να ανοίγουμε ΜΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση πάνω στην πανδημία.

Δυστυχώς, χειρότερο από την ανικανότητα είναι να είσαι ικανός για όλα”.

ΠΟΕΔΗΝ

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προειδοποιεί πως δεν περισσεύουν γενικές ΜΕΘ για να μετατρέπονται σε κλινικές ΜΕΘ κορωνοϊού.

Με τέτοιες αποφάσεις, τα νοσοκομεία θα αναγκασθούν να αναστείλουν σοβαρά χειρουργεία (μεταμοσχεύσεων). Πολλές από τις γενικές ΜΕΘ δεν διαθέτουν την υποδομή για να αλλάξουν χρήση. Χρειάζονται κτηριακές παρεμβάσεις και εξοπλισμός. 

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας τονίζει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα νοσοκομεία που μπορούν να νοσηλεύουν περιστατικά κορωνοϊού, όπως το “Λοιμωδών”.

Ο ΕΟΔΥ έκανε πρόταση να χρησιμοποιηθεί η πτέρυγα “Μπόμπολα” του νοσοκομείου “Αμαλία Φλέμιγκ” για νοσηλεία 80 περιστατικών κορωνοϊού. Ο ΕΦΚΑ, ωστόσο, που έχει την ιδιοκτησία του κτιρίου, το παραχώρησε στον Δήμο για νηπιαγωγείο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:57