search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:24
MENU CLOSE

Σεξ μετά το έμφραγμα: Πόσο αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης

25.09.2020 18:00
Το λαχανικό που απομακρύνει την πιθανότητα να πάθεις έμφραγμα - Media

 

Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής έχουν όσοι επιστρέφουν στα συνήθη επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας λίγους μήνες μετά από ένα έμφραγμα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Οι Ισραηλινοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαρίβ Γκέρμπερ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, μελέτησαν 495 ασθενείς (90% άνδρες) με μέση ηλικία 53 ετών, που είχαν νοσηλευθεί για έμφραγμα.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Σε αυτούς που απείχαν για καιρό από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα μετά το έμφραγμα (47%) και εκείνους που επανήλθαν σχετικά γρήγορα στα προηγούμενα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας ή και σε μεγαλύτερα (53%). Σε βάθος 22 ετών, 211 ασθενείς (43%) πέθαναν.

Η ανάλυση έδειξε πως οι άνθρωποι της δεύτερης ομάδας (σεξ μέσα σε ένα εξάμηνο από το έμφραγμα) είχαν κατά μέσο όρο 35% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους απείχαν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Λόγω της μικρής συμμετοχής γυναικών στην έρευνα, παραμένει ασαφές κατά πόσο ισχύει κάτι ανάλογο στις γυναίκες.

«Αυτά τα ευρήματα πρέπει να μειώσουν τις ανησυχίες των ασθενών όσον αφορά την επιστροφή τους στο συνηθισμένο επίπεδο σεξουαλικής δραστηριότητας μετά από ένα έμφραγμα» δήλωσε ο δρ Γκέρμπερ.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το σεξ λειτουργεί ως μορφή σωματικής άσκησης, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Αν και μερικές μορφές η έντονη σωματική δραστηριότητα -συμπεριλαμβανομένου του σεξ- μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, συνήθως η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει σε βάθος χρόνου τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Παρομοίως, το τακτικό σεξ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την καρδιά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:24