search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:07
MENU CLOSE

Και… ρινικό σπρέι στη μάχη κατά του κορωνοϊού – Σχεδιάστηκε για τη γρίπη, δίνει ελπίδες για τον Covid-19

28.09.2020 15:30
Και... ρινικό σπρέι στη μάχη κατά του κορωνοϊού - Σχεδιάστηκε για τη γρίπη, δίνει ελπίδες για τον Covid-19 - Media
 
Ένα ρινικό σπρέι, που χορηγείται σε εβδομαδιαία βάση, ενδεχομένως να μπορεί να προλάβει σε ποσοστό 96% τις λοιμώξεις που προκαλούν ο κορωνοϊός, σύμφωνα με τον φορέα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.
 
Το βρετανικό υγειονομικό όργανο επικαλείται επιστημονικά δεδομένα που δημοσιεύονται στον ιατρικό ιστότοπο medRxiv και σύμφωνα με αυτά, αν και το σπρέι έχει αρχικά σχεδιαστεί για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, φαίνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πρόληψη της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο SARS-CoV-2.
 
Μάλιστα, η προληπτική αυτή αγωγή έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς σε θηλαστικά (κουνάβια) και τους προσεχείς μήνες δεν αποκλείεται να χορηγηθεί δοκιμαστικά και σε ανθρώπους.
 
Το σπρέι έχει αναπτυχθεί από την αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας Ena Respiratory και δρα εμποδίζοντας τον ιό από το να πολλαπλασιαστεί στην αναπνευστική οδό. Θεωρητικά λοιπόν θα μπορούσε να εμποδίσει τη νόσο COVID-19 να εξελιχθεί σε ουσιαστική απειλεί για την ανθρώπινη υγεία και άρα να προλάβει πιθανούς θανάτους.
 
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Δρ. Κρίστοφερ Ντιμέισον, «έχουμε εντυπωσιαστεί με το πόσο αποτελεσματικό είναι το σπρέι. Ενισχύοντας την φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των κουναβιών, παρατηρήσαμε μια γρήγορη εκρίζωση του ιού από τον οργανισμό τους. Αν ο άνθρωπος ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο, τότε τα οφέλη του σπρέι θα είναι διπλά. Όσοι εκτίθενται στον ιό θα τον εξαλείφουν από τον οργανισμό τους άμεσα, διασφαλίζοντας έτσι ότι η νόσος δεν θα εξελίσσεται πέραν των ήπιων διαχειρίσιμων συμπτωμάτων. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η άμεση δράση του σπρέι ενδεχομένως να σημαίνει ότι το άτομο-φορέας του κορωνοϊού δεν θα μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλους, εμποδίζοντας έτσι την περαιτέρω διασπορά στην κοινότητα.
 
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο medRxiv πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Μάιλς Καρολ εκτελεστικό διευθυντή του φορέα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας. Και σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης, απεδείχθη η αποτελεσματικότητα του σπρέι, που περιέχει τη δραστική ουσία INNA-051, όταν χορηγήθηκε μια έως δύο φορές την εβδομάδα σε κουνάβια, τα οποία στη συνέχεια εκτέθηκαν σκοπίμως στον νέο κορωνοϊό.
 
Τώρα, η Ena Respiratory αναζητά χρηματοδότηση ώστε να αναπτύξει περαιτέρω το σπρέι και να μπορέσει να το καταστήσει εμπορικά διαθέσιμο σε παγκόσμια κλίμακα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:07