search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:07
MENU CLOSE

«Βροχή» αιτήσεων στη «Γέφυρα» για προστασία 1ης κατοικίας- Η τελευταία λέξη στους «θεσμούς»

29.09.2020 11:55
«Μπάχαλο» με το... καλημέρα στη «Γέφυρα»: Τράπεζες τραβάνε όλη τη δόση παρά την κρατική επιδότηση 90% - Media

 

Μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για το πρόγραμμα «Γέφυρα», όμως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Θεσμούς για μια «γενναία» παράταση.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι αιτήσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα έχουν ξεπεράσει τις 125.000 αιτήσεις. Δεδομένου της μεγάλης ανταπόκρισης, καθώς υποστηρίζονται τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι ιδιώτες που έχουν πληγεί από την κρίση που έφερε ο κορονοϊός, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να παρατείνει την προθεσμία υποβολής συμμετοχής, όμως σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι Θεσμοί προβάλουν σθεναρές αντιστάσεις. 

Ικανοποίηση για την πορεία του προγράμματος

Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών διατυπώνουν την ικανοποίησή τους για την πορεία του προγράμματος «Γέφυρα» που προσφέρει προστασία της πρώτης κατοικίας για τους κορονοπληγέντες, το οποίο ήρθε να διαδεχθεί την προηγούμενη –αποτυχημένη– πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία. Μάλιστα, η πραγματικότητα ήρθε να ξεπεράσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις που «υπολόγιζαν» ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις θα έφταναν τις 100.000.

Το ευνοϊκό πλαίσιο προβλέπει επιδότηση δόσης από το Κράτος που μπορεί να αγγίξει έως και το 90% το πρώτο τρίμηνο για τους οικονομικά ασθενέστερους και έχει διάρκεια εννέα μήνες. Συγκεκριμένα, για όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά πριν από την πανδημική κρίση, η εννεάμηνη επιδότηση ανέρχεται στο 90% για το πρώτο τρίμηνο και σταδιακά μειώνεται τα επόμενα τρίμηνα στο 80% και το 70%), αλλά πολύ σημαντικό είναι το κίνητρο και για όσους είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (επιδότηση 80% στο πρώτο τρίμηνο, 70% στο δεύτερο και 60% στο τρίτο). Το δε υψηλό εισοδηματικό όριο για την ένταξη στο πρόγραμμα (εισόδημα 57.000 ευρώ ετησίως για μια πενταμελή οικογένεια), διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:07