search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:07
MENU CLOSE

Μητσοτάκης-Πομπέο: Στο «απόγειό» τους οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

29.09.2020 12:36
Μητσοτάκης-Πομπέο: Στο «απόγειό» τους οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ - Media

 

Τις εξαιρετικά καλές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή εξήρε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης στην Κρήτη.

Ο Μάικ Πομπέο τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός ΥΠΕΞ έρχεται στην Ελλάδα δυο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση» Ελλάδος-ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και ότι είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και την στρατιωτική ηγεσία.

Για ελληνοτουρκικά
Ο κ. Πομπέο είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και «δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι», υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου «Hershel “Woody” Williams» στη βάση, «γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται».
 
Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας ο κ. Πομπέο είπε ότι «πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την ευημερία στην περιοχή», ενώ αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ «όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος», πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο».
 
«Η αν. Μεσόγειος δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας»
Κατά τις δηλώσεις του, ο Κ. Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει ότι «στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια ευαίσθητη περιοχή η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με μια αχρείαστα ακραία ρητορική η οποία φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Με ενέργειες δηλαδή που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου όπως διαπιστώσατε και εσείς κ. υπουργέ όταν βρεθήκατε στη Λευκωσία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
 
Παράλληληλα, τόνισε ότι «η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» και επισήμανε ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «κατανοεί ότι η ένταση μεταξύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τελικά δεν συμφέρει κανέναν και ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο. Και ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να παραμένει η σταθερή πυξίδα για όλους. […] Άλλωστε γνωρίζει και ο ίδιος την ετοιμότητά μας, τόσο για διερευνητικές επαφές που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα όσο και για την τεχνική διαδικασία η οποία εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», και είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59