search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:42
MENU CLOSE

Νέο σούπερ ένζυμο «τρώει» γρήγορα τα πλαστικά μπουκάλια (Photos)

29.09.2020 12:42
Νέο σούπερ ένζυμο «τρώει» γρήγορα τα πλαστικά μπουκάλια (Photos) - Media

 

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί στην προσπάθεια εντοπισμού στην φύση ή δημιουργίας εργαστηριακά βακτηρίων και ενζύμων που έχουν την ικανότητα να διασπούν γρήγορα πλαστικές ύλες.

Ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει την ανακάλυψη ή την ανάπτυξη τέτοιων μικροοργανισμών με στόχο τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τις γιγάντιες ποσότητες πλαστικών.

Ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μακ Γκίχαν, διευθυντή του Κέντρου Καινοτομίας Ενζύμων (CEI) του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ δημιούργησε στο εργαστήριο ένα σούπερ ένζυμο που διασπά πλαστικά μπουκάλια έξι φορές ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο ένζυμο ή βακτήριο έχει ανακαλυφθεί ή κατασκευαστεί.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian οι ερευνητές δημιούργησαν το σούπερ ένζυμο συνδυάζοντας τις δυνατότητες δύο ενζύμων που διαθέτει ένα μικρό έντομο το οποίο πριν από τέσσερα έτη εντοπίσθηκε σε μια χωματερή στην Ιαπωνία. Το έντομο αυτό αποδείχθηκε ότι εξελίχθηκε με τρόπο τέτοιο ώστε να επιβιώνει καταναλώνοντας πλαστικές ύλες.

Πρόκειται για μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη στην προσπάθεια δημιουργίας οργανισμών διάσπασης πλαστικών υλών. Είναι επίσης ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να προκύψει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα όταν μαθαίνουμε κάτι από την φύση και το φέρνουμε στο εργαστήριο για να δούμε τι άλλο μπορεί να προκύψει» αναφέρει ο καθηγητής Μακ Γκίχαν που με τους συνεργάτες του συνεχίζουν τα πειράματα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15