search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:37
MENU CLOSE

Ανατροπή στην υπόθεση της κατάρριψης του αρμενικού μαχητικού: Σενάρια ότι χτυπήθηκε με πύραυλο

29.09.2020 18:33
Ανατροπή στην υπόθεση της κατάρριψης του αρμενικού μαχητικού: Σενάρια ότι χτυπήθηκε με πύραυλο - Media
 
Την αδυναμία της Πολεμικής Αεροπορίας της Αρμενίας να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις απέναντι στην σύμπραξη της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν κατέδειξε  η φερόμενη κατάρριψη ενός αρμένικου μαχητικού τύπου Sukhoi-25 (Su-25) από τουρκικό μαχητικό F-16 η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, πραγματοποιήθηκε εντός του εναερίου χώρου της χώρας.
 
Το τουρκικό F-16, φέρεται να είχε απογειωθεί από τη βάση Γκιαντζά του Αζερμπαϊτζάν και να είχε διεισδύσει 60 χιλιόμετρα μέσα στον αρμενικό εναέριο χώρο, πρωτού καταρρίψει το Su-25. Σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων ARMENPRESS το τουρκικό μαχητικό υποστήριζε την αζερική επίθεση κοντά στο Αρτσάκχ, προσφέροντας κάλυψη σε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar αλλά και Su-25 της αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, τα οποία επιχειρούσαν επίσης στην περιοχή.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το αρμενικό μαχητικό τη στιγμή της κατάρριψής του αποτελούσε μέρος σχηματισμού που υποβοηθούσε την αρμενική προσπάθεια αναχαίτισης της συγκεκριμένης επίθεσης, ενώ τη ζωή του έχασε και ο πιλότος του.
 
Επί της ουσίας το μαχητικό αεροσκάφος το Su-25 Grach είναι ένα μαχητικό μονοθέσιο αεροσκάφος με δύο κινητήρες που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Θεωρείται ξεπερασμένο και χωρίς τη δυνατότητα να μπορεί να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με τα νεότερα και πιο ανώτερα F-16 των αεροποριών της Δύσης άρα και της Τουρκίας.
 
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη υστερούν σε όλα τα επίπεδα έναντι των F-16, ακόμη και έναντι των παλαιότερων εκδόσεων του αμερικανικού αεροσκάφους, όπως είναι το block-30. Το Su-25 είναι υποδεέστερο τεχνολογικά σε σχέση με το F-16, λιγότερο ευέλικτο, ο οπλισμός του υπολείπεται, όπως και η πτητική του συμπεριφορά.
 
Το πιθανότερο είναι ότι η κατάρριψη του αρμένικου μαχητικού από το τουρκικό F-16 να έγινε εκ του μακρόθεν, χωρίς καν τα δύο μαχητικά να εμπλακούν σε ανοιχτή αερομαχία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων πιλότων το επικρατέστερο σενάριο είναι ο τούρκος πιλότος να εξαπέλυσε από μεγάλη απόσταση πύραυλο υψηλών επιδόσεων με αυτοφερόμενο ραντάρ επί της κεφαλής του, τύπου AIM-120 (Amraam), ο οποίος καθίσταται δύσκολα ανιχνεύσιμος από τα συστήματα ανίχνευσης του αντιπάλου αεροσκάφους, με αποτέλεσμα το αρμένικο μαχητικό να καταρριφθεί.
 
Εξάλλου τα αρμένικα Su-25 εντάχθηκαν στην Π.Α της χώρας με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και θεωρούνται σε σημαντικό βαθμό πεπαλαιωμένα.
 
Πηγή: protothema.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30