search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:34
MENU CLOSE

Σε Γεροβασίλη και Τζανακόπουλο η αρμοδιότητα κυρώσεων για τα επικοινωνιακά «φάλτσα» – Εκτόνωση του κλίματος μέχρι νεωτέρας

30.09.2020 05:55
Σε Γεροβασίλη και Τζανακόπουλο η αρμοδιότητα κυρώσεων για τα επικοινωνιακά «φάλτσα» – Εκτόνωση του κλίματος μέχρι νεωτέρας - Media

 

Πιο μαζεμένο θα είναι τελικώς το πειθαρχικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η τελική εισήγηση Τσίπρα στην χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν να αποτελείται από τον Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο και την Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη. Στο πρωινό καφέ της περασμένης Πέμπτης υπενθυμίζεται, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εισηγηθεί ένα τετραμελές όργανο στο οποίο, εκτός των προαναφερθέντων, θα μετείχαν και ο διευθυντής της ΚΟ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνιζαν ότι ενδεικτικά ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε 4 μελές όργανο αλλά μπορεί να είναι και λιγότερα τα μέλη.

Κατά μία άλλη εσωκομματική ανάγνωση πάντως, δε μιλάμε για όργανο αλλά οι Γεροβασίλη και Τζανακόπουλος θα επιλαμβάνονται κατά περίσταση και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους ως Γραμματέας της ΚΟ η πρώτη και Γραμματέας του κόμματος ο δεύτερος.  Κοινώς, όσοι κάνουν αυτοί την ανάγνωση, λένε επί της ουσίας πως ο πρόεδρος «πήρε πίσω το πειθαρχικό» αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό συνέβαλε στην εκτόνωση του κλίματος και την διεξαγωγή της συνεδρίασης σε ήπιο κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση οι Γεροβασίλη και Τζανακόπουλος θα μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις που θα κυμαίνονται από αυστηρές συστάσεις έως την απομάκρυνση κάποιου από την θέση ευθύνης που κατέχει, όταν διαπιστώνεται παραβίαση της γραμμής, ή εν πάση περιπτώσει, για άστοχες ή κραυγαλέες και χοντροκομμένες δηλώσεις που δε συνάδουν με το πολιτικό πλαίσιο και ύφος του ΣΥΡΙΖΑ. Επανειλημμένως από την Κουμουνδούρου διευκρινίζουν ότι δε μιλάμε για διαγραφές.

Μένει να φανεί πώς θα περπατήσει αυτό στην πράξη εφόσον βέβαια χρειαστεί. Σε πρώτη φάση, το ζητούμενο ήταν να σταλεί το μήνυμα ότι οι δηλώσεις που δημιουργούν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ και διευκολύνουν τον αντίπαλο πρέπει να σταματήσουν και πώς όσοι τοποθετούνται δημόσια θα πρέπει να συμμορφωθούν και να λειτουργούν πιο συντεταγμένα.

Το ερώτημα παραμένει πάντως αναφορικά με το ποιος θα είναι ο χειρισμός δηλώσεων που παραπέμπουν σε δημόσια πολιτική διαφωνία ειδικά όταν μυρίζει «αντάρτικο», όπως η διαφωνία Τσακαλώτου με τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» που χρησιμοποίησε ο Τσίπρας για τον πρωθυπουργό. Ήδη ο Τσίπρας ζήτησε οι διαφωνίες να κατατίθενται στα όργανα για τα οποία αναγνώρισε ότι πρέπει να συνεδριάζουν πιο τακτικά.

Τσίπρας σε Τσακαλώτο: «Έκανες λάθος»

Στη χθεσινή συνεδρίαση που κύλησε σε ήρεμο κλίμα και όπου το θέμα συζητήθηκε στην έναρξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο φέρεται να του είπε πως έκανε λάθος που δημοσιοποίησε τη διαφωνία του και ειδικά στην συγκυρία που το έκανε, με τον πρώην ΥΠΟΙΚ να απολογείται ότι είναι πάγια η θέση του για το ύφος που πρέπει να έχει ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να έχει αντιληφθεί την αστοχία του και πολλοί εκτιμούν ότι στη συνέχεια θα κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Από εκεί και πέρα κανείς δε βάζει το χέρι του στη φωτιά για το πόσο θα κρατήσει η ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ και πότε (και από πού) θα «σκάσει» το επόμενο επεισόδιο που θα επαναφέρει την εσωστρέφεια.

«Ενιαία έκφραση»

Στην απόφαση 9 σημείων του Πολιτικού Συμβουλίου η οποία πιάνει και τα θέματα της επικαιρότητας (πανδημία, οικονομία, εξωτερική πολιτική) τίθεται ως στόχος η φθορά της κυβέρνησης και με βάση αυτό το στόχο συστήνεται «ενιαία έκφραση»: «Η φθορά της κυβέρνησης, η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οι  κοινωνικοί  αγώνες που αναπτύσσονται αποτελούν επιπρόσθετους λόγους για να διαφυλάξουμε την ενιαία έκφραση και υποστήριξη των συλλογικών μας αποφάσεων. Οι κοινοί κανόνες και οι σαφείς διαδικασίες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις προς αυτό το σκοπό. Αυτό το πλαίσιο που ορίζουν οι συλλογικές μας αποφάσεις πρέπει να τηρείται από όλους/ες, ενώ τη σχετική ευθύνη για την εφαρμογή των σχετικών κανόνων αναλαμβάνουν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24