search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:34
MENU CLOSE

Ποια επιπλοκή της εγκυμοσύνης διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια πριν τα 35 έτη

30.09.2020 10:42
Ποια επιπλοκή της εγκυμοσύνης διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια πριν τα 35 έτη  - Media

 

Ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες καρδιοπαθειών πριν την ηλικία των 35 ετών φαίνεται ότι έχουν οι έφηβοι των οποίων οι μητέρες κατά τη διάρκεια της κύησης παρουσίασαν διαβήτη σύμφωνα με καναδική μελέτη. Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Ο διαβήτης κύησης μπορεί αν αποδειχθεί ιδιαιτέρως επικίνδυνος για την μελλοντική υγεία του παιδιού, ισχυρίζεται νέα έρευνα που συνδέει την πάθηση της εγκύου με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών σε παιδιά και εφήβους. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο CMAJ .

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη σε δείγμα εφήβων στον Καναδά των οποίων οι μητέρες είχαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διαπιστώθηκε ότι οι πιθανότητες καρδιοπαθειών ήταν κατά 50% έως 200% αυξημένες πριν από την ηλικία των 35 ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία περισσοτέρων των 290.000 παιδιών από σχεδόν 190.000 μητέρες μεταξύ 1979 και 2005. Από το σύνολο των παιδιών, για το 2,8% οι μητέρες είχαν διαβήτη κύησης και για 1,1% είχαν προϋπάρχοντα διαβήτη τύπου 2. Η έκθεση και στους δύο τύπους διαβήτη αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης, μια τάση που παρατηρείται και αλλού στον κόσμο.

Οι τρεις πιο συχνές διαγνώσεις μεταξύ των απογόνων που εκτέθηκαν σε διαβήτη ήταν η υπέρταση (8.713 άτομα), ο διαβήτης τύπου 2 (3.568 άτομα) και η ισχαιμική καρδιακή νόσος (715).

«Χρησιμοποιώντας δεδομένα από  μια περίοδο 30 ετών, διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη κύησης είχαν 30% -80% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια και 2 έως 3,4 φορές περισσότερες πιθανότητες για κάποιον παράγοντα που αυξάνει τον κινδύνου καρδιακής νόσου (π.χ. υπέρταση, διαβήτης)», εξήγησε ο Δρ Jonathan McGavock, από το Κέντρο Έρευνας της Παιδιατρικής Κλινικής της Manitoba και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Manitoba.

Επιπλέον, οι καρδιακές παθήσεις και οι παράγοντες αύξησης κινδύνου παρουσιάστηκαν δύο χρόνια νωρίτερα στα παιδιά από μητέρες με διαβήτη κύησης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν τεκμηριώσει τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά όχι για καρδιαγγειακές παθήσεις εξαιτίας της συγκεκριμένης κατάστασης της εγκύου.

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, ο έλεγχος για τα παιδιά από μητέρες με διαβήτη κύησης για παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του των αριθμών αλλά και την πρόληψη σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις στον πληθυσμό.

Πηγή: ygeiamou

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:19