25/01/2021 22:17:27

Κεραμέως: Αυτά είναι τα Fake News στην Παιδεία

Κεραμέως: Αυτά είναι τα Fake News στην Παιδεία - Media

 

Τα 5 Fake News που ακούγονται στον χώρο της Παιδείας αναλύει η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, που δίνει σειρά απαντήσεων για την επικινδυνότητα του κορωνοϊού στο σχολικό περιβάλλον, τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, τα κενά που υπάρχουν στους εκπαιδευτικούς, τα πρόσθετα κονδύλια για τον κορωνοϊό, αλλά και τη διανομή των βιβλίων.

Η υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει ότι δεν ισχύει το ότι «τα σχολεία αποτελούν κατεξοχήν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού», όπως επισημαίνει και η ομάδα ων επιστημόνων.

«Με την προϋπόθεση της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν αποτελούν, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, περιβάλλον με αυξημένη δυναμική διασποράς του ιού», τονίζει, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής, και μετά από 15 ημέρες λειτουργίας των σχολείων, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ανέρχονται στο 0,01% των μαθητών και στο 0,02% των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, η σημαντική διαφορά της σχολικής τάξης σε σχέση με άλλους χώρους είναι ότι ο πληθυσμός της είναι σταθερός και δεν μεταβάλλεται όπως π.χ. στα καταστήματα, όπου ο πληθυσμός εναλλάσσεται διαρκώς.

Αναφερόμενη στις αιτιάσεις ότι «τα περισσότερα σχολικά τμήματα είναι 26άρια, 27άρια κλπ», η κυρία Κεραμέως σημειώνει ότι σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, στα δημόσια σχολεία τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου των τμημάτων στη χώρα.

Για τα κενά στα σχολεία

Για το ζήτημα των κενών των σχολείων, σημειώνει ότι φέτος τα κενά όχι μόνον δεν είναι περισσότερα, αλλά «έχουμε την καλύτερη στελέχωση των σχολείων μας σε σχέση με όλες τις τελευταίες χρονιές, και τούτο παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας του κορωνοϊού».

Κι αυτό επειδή υπήρξε μέριμνα για να γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών πολύ νωρίτερα, όπως και για να υπάρξουν «για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή και να ολοκληρωθούν εγκαίρως». Επίσης, προχώρησαν οι διορισμοί και στη γενική εκπαίδευση και διατέθηκαν πρόσθετα κονδύλια για προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Με βάση τα στοιχεία, έχουν γίνει 32.291 προσλήψεις αναπληρωτών και μια τρίτη φάση αναμένεται εντός των ημερών.

Ενισχύθηκαν οι πιστώσεις για την ομαλή λειτουργία των δομών

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι δεν ισχύουν οι αιτιάσεις περί μη εξασφάλισης κονδυλίων για τις αυξημένες ανάγκες λόγω κορωνοϊού. Αντίθετα, δόθηκαν 318 εκατ. ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τέλος ξεκαθαρίζει ότι «τα βιβλία έχουν παραδοθεί στα σχολεία από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι μαθητές τα παρέλαβαν όλα εγκαίρως».

Αναλυτικά, η κυρία Κεραμέως αναφέρει τα 5 Fake News για την Παιδεία:

FAKE NEWS ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

1. «Τα σχολεία αποτελούν κατεξοχήν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.»

Σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών επιστημόνων, τα παιδιά δεν αποτελούν τη συνήθη πηγή μετάδοσης του SARS-CoV-2 και συνεπώς, με την προϋπόθεση της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν αποτελούν, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, περιβάλλον με αυξημένη δυναμική διασποράς του ιού. Λειτουργούμε πάντα υπό τις οδηγίες της ομάδας των ειδικών και, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά στοιχεία, υπάρχει χαμηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των παιδιών, αλλά και από παιδί σε ενήλικα. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι στιγμής, και μετά από 15 ημέρες λειτουργίας των σχολείων, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ανέρχονται στο 0,01% των μαθητών και στο 0,02% των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, η σημαντική διαφορά της σχολικής τάξης σε σχέση με άλλους χώρους είναι ότι ο πληθυσμός της είναι σταθερός και δεν μεταβάλλεται όπως π.χ. στα καταστήματα, όπου ο πληθυσμός εναλλάσσεται διαρκώς.

2. «Τα περισσότερα σχολικά τμήματα είναι 26άρια, 27άρια κτλ.»

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, στα δημόσια σχολεία τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου των τμημάτων στη χώρα.

3. «Φέτος τα κενά στα σχολεία είναι περισσότερα από άλλες χρονιές».

Φέτος έχουμε την καλύτερη στελέχωση των σχολείων μας σε σχέση με όλες τις τελευταίες χρονιές, και τούτο παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας του κορωνοϊού. Φροντίσαμε ούτως ώστε:
α) οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών να γίνουν πολύ νωρίτερα,
β) να γίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή και να ολοκληρωθούν εγκαίρως,
γ) να προχωρήσουν οι μόνιμοι διορισμοί και στη γενική εκπαίδευση, και
δ) να διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Οι έως τώρα προσλήψεις αναπληρωτών ανέρχονται στις 32.291, ενώ προετοιμάζουμε και τρίτη φάση εντός των επόμενων ημερών. Συγκριτικά, τα τελευταία χρόνια:
 

 

anaplirwtes_paid

4. «Δεν έχετε εξασφαλίσει κονδύλια για τις αυξημένες ανάγκες λόγω κορωνοϊού.»

Ενισχύθηκαν οι πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού και ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού για την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, τη σχολική χρονιά 2020-2021, δεδομένων και των αυξημένων αναγκών λόγω κορωνοϊού. Τα πρόσθετα κονδύλια είναι ύψους 318 εκατομμυρίων ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, τα οποία είναι επιπλέον των 4485 μόνιμων διορισμών καθώς και των 32.291 προσλήψεων αναπληρωτών, που έχουν ήδη γίνει.

5. «Τα σχολικά βιβλία δεν ήταν στην ώρα τους στα σχολεία.»

Τα βιβλία έχουν παραδοθεί στα σχολεία από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι μαθητές τα παρέλαβαν όλα εγκαίρως.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.