search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:50
MENU CLOSE

Η Κύπρος νομοθετεί ισόβια για τον βιασμό

30.09.2020 15:26
Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από καθηγητή μαιευτικής - Media

 

Πρόταση νόμου για την διά βίου φυλάκιση για το έγκλημα του βιασμού κατατέθηκε στην κυπριακή Βουλή την Τετάρτη, με την Ολομέλεια να αναμένεται να αποφασίσει στις 9 Οκτωβρίου. Άμεση η ισχύ του νόμου από τον Νοέμβριο εφόσον εγκριθεί, ενώ μεταξύ των αδικημάτων βιασμού θεωρούνται η σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης, η απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης διά διείσδυσης, ο εξαναγκασμός σε διάπραξη βιασμού και ο εξαναγκασμός σε σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης. Υιοθέτηση αλλαγής και του ορισμού της παιδικής πορνογραφίας.

Όπως αναφέρει το pressproject.gr  και σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις 9 Οκτωβρίου αναμένεται να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόταση νόμου που εκσυγχρονίζει τον ορισμό του κακουργήματος του βιασμού, εμπλουτίζοντας την νομοθεσία και αυστηροποιώντας τις ποινές για το ειδεχθές αυτό έγκλημα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ποινές για τα αδικήματα βιασμού προνοούν τη δια βίου φυλάκιση, ενώ αδικήματα βιασμού θεωρούνται μεταξύ άλλων, η σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης, η απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης διά διείσδυσης, ο εξαναγκασμός σε διάπραξη βιασμού και ο εξαναγκασμός σε σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης.

Όπως αναφέρεται ακόμα στο δημοσίευμα, «για αδικήματα χαμηλότερης σημασίας σε σύγκριση με τον βιασμό, όπως ο εξαναγκασμός σε διάπραξη συνουσίας ή άλλων πράξεων σεξουαλικού χαρακτήρα, η ποινή δεν υπερβαίνει τα δέκα χρόνια», ενώ ξεκαθαρίζεται πως ο νέος νόμος θα πάψει να διαχωρίζει άντρες και γυναίκες.

Μία ακόμα αλλαγή που φέρεται να υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Νομικών του Κοινοβουλίου, είναι η υιοθέτηση αλλαγής του ορισμού της παιδικής πορνογραφίας, σε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, σύμφωνα και με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς επίσης της Interpol.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ που σχολιάζουν την πρόταση νόμου και την επικείμενη υιοθέτησή του, τα δύο κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας. «Η πρόταση νόμου αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του ορισμού του κακουργήματος του βιασμού έχει γίνει ενδεχομένως καθολικά αποδεκτή» αναφέρει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ενώ η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου, σχολίασε για την παιδική πορνογραφία πως «θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτές οι υποθέσεις αφορούν τον πλέον ειδεχθές έγκλημα εναντίον παιδιών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:50