search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:23
MENU CLOSE

Λευκορωσία: Προειδοποίηση Πούτιν σε Μακρόν «Απαράδεκτες οι απόπειρες παρέμβασης»

01.10.2020 09:01
Λευκορωσία: Προειδοποίηση Πούτιν σε Μακρόν «Απαράδεκτες οι απόπειρες παρέμβασης» - Media

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Τετάρτη, στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας είναι «απαράδεκτη», στο πλαίσιο της συνομιλίας των δύο ηγετών για τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. 

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των Πούτιν και Μακρόν πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ μετά τη συνάντηση που είχε ο Γάλλος πρόεδρος στο Βίλνιους με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. 

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου δεν κάνει λόγο γι’ αυτή τη συνάντηση, όμως το Μέγαρο των Ηλυσίων διευκρίνισε σήμερα ότι ο Μακρόν αναφέρθηκε σε αυτή κατά τη συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο Γάλλος πρόεδρος «υπενθύμισε ότι η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε ανοικτή σε έναν διάλογο με τη Ρωσία και κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να το λάβει υπόψη του».

Η «επί της αρχής θέση» της Ρωσίας είναι ότι «όλες οι απόπειρες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυριάρχου κράτους και άσκησης εξωτερικής πίεσης στις νόμιμες αρχές είναι απαράδεκτες», τόνισε το Κρεμλίνο. Η Λευκορωσία συγκλονίζεται εδώ και εβδομάδες από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο στις 9 Αυγούστου. 

Οι Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν στην πρόταση να βρεθεί λύση στην κρίση «μέσω της μεσολάβησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», ανάφερε η γαλλική προεδρία. 

Ερωτηθείσα σήμερα το πρωί από το RTL η Τιχανόφσκαγια εξέφρασε την ελπίδα ο Μακρόν να καλέσει τον Πούτιν να δεσμευθεί σε μια μεσολάβηση: «Πάντα λέμε ότι παραμένουμε ανοικτοί στον διάλογο. Επιθυμούμε οι γειτονικές χώρες να παίξουν τον ρόλο του μεσολαβητή σε αυτή τη διαπραγμάτευση». 

«Θα ήταν θαυμάσιο αν ο πρόεδρος Μακρόν μπορέσει να καλέσει για παράδειγμα τον Πούτιν να συμμετάσχει» στη μεσολάβηση, πρόσθεσε. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:21