28/01/2021 10:19:45

«Πυρά» Ξανθού για τα γηροκομεία: Κανένα σχέδιο πρόληψης - Η κυβέρνηση παρεμβαίνει μόνο «πυροσβεστικά»

«Πυρά» Ξανθού για τα γηροκομεία: Κανένα σχέδιο πρόληψης - Η κυβέρνηση παρεμβαίνει μόνο «πυροσβεστικά» - Media

 

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που έχουν ληφθεί στα γηροκομεία και τις κοινωνικές δομές εξαπέλυσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός, μετά τα 40 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα.

«Από την αρχή της πανδημίας είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διασποράς κρουσμάτων με SARS-CoV-2 σε κλειστές δομές και πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας, όπως οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα, προσφυγικά camps, οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι κλπ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο στοχευμένων προληπτικών ελέγχων του προσωπικού και των φιλοξενούμενων, ούτε ενισχυμένη υγειονομική εποπτεία των δομών.Για ακόμη μία φορά τα κυβερνητικά αντανακλαστικά ήταν ανεπαρκή και καθυστερημένα. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο η συρροή περιστατικών covid-19 σε τέτοιες δομές πληθαίνει καθημερινά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου κυνικά παραδέχθηκαν πως έχουν νοσήσει εργαζόμενοι εδώ και δύο εβδομάδες!», αναφέρει αρχικά στην δήλωσή του ο  Ανδρέας Ξανθός.

«Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων ( ECDC) συνιστά ως «κλειδί» για τον έλεγχο της πανδημίας τα εξής:Γρήγορο εντοπισμό κρουσμάτων με γενικευμένο testing, Επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα Υγείας, Στοχευμένη πρόληψη σε ευάλωτα άτομα και στο υγειονομικό προσωπικό.Ας κινηθεί επιτέλους η κυβέρνηση με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να παρεμβαίνει «πυροσβεστικά» και εκ των υστέρων. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγει ο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.