search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:25
MENU CLOSE

Νίκη του TikTok εις βάρος του Τραμπ – Αντισυνταγματική κρίθηκε η απαγόρευση της εφαρμογής από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2145
1-10-2020
03.10.2020 03:00
tik.jpg

 

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής την Κυριακή έκανε δεκτό το αίτημα της εταιρείας της διαδικτυακής εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης TikTok ενάντια στην απαγόρευση της κυβέρνησης Τραμπ στους πολίτες να «κατεβάζουν» την κινεζική εφαρμογή από τα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google.
Η απόφαση αποτελεί νίκη του TikTok, αφού αμφισβήτησε την απαγόρευση ως αντισυνταγματική και ως παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας.
Η απαγόρευση θα ήταν μια «έκτακτη πράξη τη στιγμή που η ανάγκη για ελεύθερη ανοιχτή και προσβάσιμη επικοινωνία στην Αμερική βρίσκεται στο αποκορύφωμά της» πριν από τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε την Κυριακή ο Τζον Χολ, δικηγόρος που εκπροσωπεί την εταιρεία TikTok.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης της αμερικανικής κυβέρνησης υποστήριξαν ότι η ιδιοκτησία του TikTok, μια κινεζική εταιρεία, δημιουργούσε «άμεσο κίνδυνο» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η μητρική εταιρεία της εφαρμογής ByteDance εδρεύει στο Πεκίνο και οι εκπρόσωποι του Τραμπ ισχυρίστηκαν ότι τα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών της εφαρμογής κινδυνεύουν να καταλήξουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης. 

Το TikTok αρνήθηκε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς και υποστήριξε ότι διατηρεί τα δεδομένα των ΗΠΑ με ένα αντίγραφο ασφαλείας στη Σιγκαπούρη.
Κατά τη διάρκεια της δίκης ο δικαστής Καρλ Νίκολς ανέφερε ότι η απαγόρευση της κυβέρνησης Τραμπ, όπως είναι δομημένη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «αρκετά σημαντική στέρηση των δικαιωμάτων της εταιρείας».
Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι λήψεις του TikTok από χρήστες του διαδικτύου θα απαγορευτούν στις 20 Σεπτεμβρίου και ότι περαιτέρω περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 12 Νοεμβρίου, καθιστώντας παράνομο για τις εταιρείες που βοηθούν στη δρομολόγηση της κίνησης των διαδικτυακών δεδομένων να μεταφέρουν τα δεδομένα του TikTok.

Το υπουργείο καθυστέρησε την αρχική του προθεσμία το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το «πράσινο φως» σε μια συμφωνία που αφορούσε τις εταιρείες TikTok, ByteDance, Oracle (ORCL) και Walmart (WMT). Η συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των ανησυχιών του Ντόναλντ Τραμπ για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την εφαρμογή και να δώσει τουλάχιστον μερική ιδιοκτησία σε αμερικανικές εταιρείες και επενδυτές.
Η εταιρεία TikTok ανακοίνωσε ότι ήταν «ικανοποιημένη» με τη δικαστική απόφαση.
«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας προς όφελος της κοινότητας και των υπαλλήλων μας» επισήμανε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να μιλάει στην κυβέρνηση για την πρόταση που ενέκρινε προσωρινά ο Τραμπ.
Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε αργά την Κυριακή ότι θα συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, αλλά πρόσθεσε ότι η εντολή του ήταν «απόλυτα συνεπής με τον νόμο και προωθεί τα νόμιμα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας». Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να «υπερασπιστεί σθεναρά» την ασφάλειά της.

H συμφωνία και η κόντρα
Άλλες πτυχές της συμφωνίας TikTok, ByteDance, Oracle και Walmart έχουν έντονη πολιτική χροιά. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ζήτησε από τις εμπλεκόμενες εταιρείες να του «κάνουν μια χάρη» καταθέτοντας 5 εκατ. δολάρια για ένα κονδύλι για την Εκπαίδευση που θα βοηθήσει ανθρώπους να μάθουν την «πραγματική ιστορία της χώρας μας». 
Παρότι δεν φαίνεται ότι ένα εκπαιδευτικό ταμείο θα υλοποιηθεί ποτέ, οι Walmart και Oracle υποσχέθηκαν ότι η συμφωνία θα είχε συνέπεια την καταβολή φόρων στις ΗΠΑ συνολικού ποσού ίδιου με το παραπάνω ποσό. Για τις αμερικανικές εταιρείες που βρίσκονται στην Κίνα οι γενικές γραμμές αυτής της συμφωνίας μπορεί να φαντάζουν οικείες. Το Πεκίνο αναγκάζει συχνά ξένες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν κοινοπραξίες με τοπικές εταιρείες.
«Νομίζω ότι υπάρχει κάποια περίοδος με αντίποινα εδώ, όπου ισχύει ότι, αν πρόκειται να το κάνετε αυτό στις εταιρείες μας – να μας κλείνετε ή να μας αναγκάζετε να περιοριστούμε –, τότε θα κάνουμε το ίδιο και σε εσάς» είπε ο Ντιπαγιάν Γκος, συγγραφέας και επικεφαλής του πρότζεκτ για τις ψηφιακές πλατφόρμες και τη δημοκρατία στη Σχολή Διακυβέρνησης «Τζον Φ. Κένεντι».

Στην Ευρώπη
Η δικαστική μάχη για το TikTok πυροδότησε μια πολιτική «πυρκαγιά» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά δεν είναι μια ασυνήθιστη μάχη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι κυβερνήσεις ανησυχούν εδώ και πολύ καιρό για την πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας στα προσωπικά δεδομένα των πολιτικών. 
Αυτή η ανησυχία έχει αυξηθεί από τότε που ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, αποκάλυψε σε έγγραφα που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση αξιοποίησε δεδομένα ανθρώπων μέσω τεχνολογικών εταιρειών όπως η Microsoft, η Google και η Apple.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εδώ και χρόνια συζητήσει με αμερικανικές εταιρείες για τις ανησυχίες της σχετικά με το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων και την παρακολούθηση. Αυτό ήταν ο κύριος λόγος για την έγκριση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) του 2018, ο οποίος έδωσε στους καταναλωτές πολύ περισσότερο έλεγχο στα προσωπικά τους δεδομένα και ανάγκασε τις εταιρείες να διασφαλίσουν ότι ο τρόπος συλλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων είναι ασφαλής. 
Η Ευρώπη συνέχισε να ενισχύει τους νόμους της για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και αυτό το καλοκαίρι κατέληξε σε μια συμφωνία που επέτρεπε στις εταιρείες να μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15