search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:38
MENU CLOSE

Διατροφή χωρίς γλουτένη: Οι κίνδυνοι για την καρδιά

02.10.2020 15:38
Διατροφή χωρίς γλουτένη: Οι κίνδυνοι για την καρδιά - Media

 

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη κερδίζουν σταθερά έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς τα προτιμά περίπου το 25% των καταναλωτών.

Η γλουτένη είναι μείγμα πρωτεϊνών που περιέχεται στους σπόρους των δημητριακών, όπως το σιτάρι, η βρόμη και το κριθάρι. Λειτουργεί ως τροφή για το φυτό κατά τη διάρκεια της βλάστησης.

Σε επόμενα στάδια, επηρεάζει την ελαστικότητα της ζύμης, δρώντας ως συγκολλητική ουσία που κρατά ενωμένη την τροφή και καθορίζοντας τη μάσηση των ψημένων προϊόντων.

Η γλουτένη δεν πρέπει να καταναλώνεται από τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, μία αυτοάνοση πάθηση που πυροδοτεί μία ανοσολογική απάντηση που διαταράσει το εντερικό επιθήλιο. Επίσης εμποδίζει τη φυσιολογική απορρόφηση των ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών.

Μία άλλη πάθηση που επηρεάζεται από τη γλουτένη είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μία χρόνια διαταραχή του γαστρεντερικού, που αφορά περίπου στο 7-20% των ενηλίκων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology & Hepatology.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν ευαισθησία στη γλουτένη είναι πολλοί περισσότεροι, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν προϊόντα απαλλαγμένα από τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, χωρίς λόγο.

Πολλοί γονείς δίνουν και στα παιδιά τους προϊόντα χωρίς γλουτένη, αγνοώντας τους κινδύνους που μπορεί να έχει αυτή η συνήθεια.

Όπως προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες, η διατροφή χωρίς γλουτένη ενδέχεται να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στα παιδιά τα οποία δεν πάσχουν από δυσανεξία, ευαισθησία ή αλλεργία στο σιτάρι.

Επιπλέον, η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους, ιδίως όταν την ακολουθεί κάποιος δίχως την καθοδήγηση ενός πεπειραμένου γιατρού ή διαιτολόγου.

Ο βασικός λόγος είναι ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη συχνά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη και μελέτες έχουν δείξει πως μια τέτοια διατροφή χωρίς γλουτένη σχετίζεται με τους εξής κινδύνους:

  • Αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, καθώς πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:37