search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:58
MENU CLOSE

Αυτό είναι το μαχητικό που -50 χρόνια μετά- παραμένει το ταχύτερο επανδρωμένο αεροσκάφος στον κόσμο (Photos)

02.10.2020 19:09
Αυτό είναι το μαχητικό που -50 χρόνια μετά- παραμένει το ταχύτερο επανδρωμένο αεροσκάφος στον κόσμο (Photos) - Media

 

Αν και πλέον θεωρείται… μουσειακό (αν και ακόμα χρησιμοποιείται από μερικές χώρες), όταν είχε πρωτοεμφανιστεί ήταν ένα από τα πιο τρομακτικά μαχητικά αεροσκάφη που είχαν κατασκευαστεί ποτε.

Με ταχύτητες που ξεπερνούσαν σχεδόν κάθε φαντασία, το MiG-25 παρέμεινε για πολλά χρόνια η επιτομή του καταδιωκτικού αεροσκάφους, φτιαγμένο για να δολοφονεί κατασκοπευτικά αεροπλάνα.

Το MiG-25 ήρθε ως αποτέλεσμα της ανάγκης: οι ΗΠΑ είχαν κατασκευάσει το κατασκοπευτικό αεροσκάφος SR-71, το οποίο έπιανε ταχύτητα ως Mach 3+ και μπορούσε να πετάει σε μεγάλα ύψη.

Για να απαντήσει, η -τότε- ΕΣΣΔ έφτιαξε το MiG-25, το οποίο ήταν και παραμένει το ταχύτερο επανδρωμένο μαχητικό σειριακής κατασκευής (το SR-71 ήταν εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής).

Με ταχύτητα που έφθανε Mach 2.83 και οπλισμένο με τέσσερις πυραύλους, το MiG-25 μπορούσε να φθάσει στα όρια του διαστήματος και να «σκοτώσει» τα SR-71.

Από το 1970 που ανέλαβε υπηρεσία (πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινει το 1964), ως το 1984 που σταμάτησε η παραγωγή του, κατασκευάστηκαν 1.186 MiG-25, ενώ συνέχισε να πετάει κανονικά για πολλά χρόνια.

Ταυτόχρονα, λόγω ταχύτητας και ύψους, το αεροσκάφος μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως κατασκοπευτικό, καθώς ήταν εφοδιασμένο και με κάμερες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:55