search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:36
MENU CLOSE

Ευκλείδεια θεωρήματα

06.10.2020 13:51
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά στον Αλέξη την έννοια της κυβερνώσας Αριστεράς».
 
Αυτό δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνεντευξή του στο «Βήμα».
 
Μάλιστα. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από αυτό.
 
Όσοι παρακολουθούμε χρόνια τον χώρο της αριστεράς και συγκεκριμένα το πάλαι ποτέ ΚΚΕ Εσωτερικού και μετέπειτα Συνασπισμό -είτε ως δημοσιογράφοι είτε ως πολίτες- ξέρουμε πρόσωπα, θέσεις, αντιθέσεις, αγωνίες για το «μπαίνω-δεν μπαινω» στη Βουλή, διασπάσεις, αποχωρήσεις, δυναμική πορεία, διακυβέρνηση.
 
Σωστά λοιπόν το λέει ο Τσακαλώτος, ότι το τελευταίο συνέβη επι Αλέξη Τσίπρα και του το «χρωστάει» ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Όλη αυτή την πορεία, ειλικρινά δεν ξέρω από πόσο κοντα και επαρκώς την παρακολούθησε ο Τσακαλώτος και αν του το επέτρεψαν οι υποχρεώσεις του στο Ήτον, τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα και οι σχεδόν καθημερινές εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά πάνελ ως καλεσμένος καθηγητής (πριν εκλεγεί βουλευτής).
 
Αν την ζούσε απο κοντά τα τελευταία τριάντα χρόνια, θα είχε βιώσει τι σημαίνουν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, η φαγωμάρα, οι ίντριγκες και πόσο ο χώρος της αριστεράς ταλαιπωρήθηκε απο τέτοιες πρακτικές, μέχρι να βρεθεί ενα αφήγημα που τον έφερε σε επαφή με ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση.
 
Μια διακυβέρνηση με τα συν και τα πλην για τον τόπο, αλλά με ένα θετικό πρόσημο που επιβραβεύτηκε με ένα ποσοστό 32%, αλλά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλει να ελέγχει την κυβέρνηση στη Βουλή, να ασκεί κριτική και να καταθέτει προτάσεις για τα σημαντικά προβλήματα της χώρας. Τελεία, παράγραφος.
 
Τώρα, αν ο Τσακαλώτος μούτρωσε επειδή ο Τσίπρας τον έστειλε στη Βουλή, ο Πολάκης θέλει τη δική του επανάσταση, η Τζακρη δεν κατάλαβε τι είπε και οι περισσότεροι απο τους «53» θέλουν να κάνουν διαλογισμό με κείμενα του Γκράμσι, ας φτιάξουν μια τριμελή επιτροπή με… πέντε – έξι άτομα και κατόπιν κόμμα για να τα λένε μεταξύ τους.
 
Την κοινωνία, λίγο την αφορά.
 
Ακόμα και ο Γκράμσι έλεγε ότι «η έννοια της ηγεμονίας στηρίζεται στην ιδέα της συναίνεσης».
 
Ας συναινέσουν λοιπόν μαζί με τον Τσίπρα σε ένα αφήγημα για το μέλλον μιας χώρας που βλέπει μπροστά και όχι (μόνο) πίσω.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:36