search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:28
MENU CLOSE

Η Τουρκία τινάζει στον αέρα το διάλογο και ανοίγει τα Βαρώσια – Στο ΣΑ του ΟΗΕ προσφεύγει η Λευκωσία – Σκληρή απάντηση Αθήνας (Photos | Video)

06.10.2020 15:15
Η Τουρκία τινάζει στον αέρα το διάλογο και ανοίγει τα Βαρώσια - Στο ΣΑ του ΟΗΕ προσφεύγει η Λευκωσία - Σκληρή απάντηση Αθήνας  (Photos | Video) - Media

 

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο Ερντογάν, που μεταδίδεται ζωντανά από τον παράνομο σταθμό Μπαϋράκ,  ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τατάρ ανακοίνωσε ότι η ακτή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα ανοιχθεί στο κοινό την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η περίκλειστη πόλης των Βαρωσίων είναι ασυζητητί έδαφος της «βόρειας Κύπρου». «Προς την κατεύθυνση του οδικού μας χάρτη, κάναμε και το πρώτο συγκεκριμένο μας βήμα. Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στο θέμα των Βαρωσίων», σημείωσε ο Τατάρ, γράφει η yeniduzen.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, παίρνοντας τον λόγο, δήλωσε: «Συγχαίρω τον τουρκοκυπριακό λαό για αυτή την όμορφη εξέλιξη. Το γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ενοχλήσει αρκετούς».

Υπενθυμίζοντας την διαδικασία για το σχέδιο Ανάν, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η «βόρεια Κύπρος» έμεινε εκτός της ΕΕ. Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα κάνουν βήματα σύμφωνα με την πραγματικότητα και όχι τα όνειρα. «Σας συγχαίρω ακόμη μια φορά για την απόφαση του λαού σας για πρωτοβουλία σχετικά με το Βαρώσι», ανέφερε καταληκτικά.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπατσερί, σε ζωντανή μετάδοση έξω από την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ανέφερε ότι αναμένουν να γίνουν επιδιορθώσεις για τον άνοιγμα της ακτογραμμής και των «λεωφόρων Δημοκρατία και Κέννετυ». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ασφάλτωσης, όπως έχουν σχεδιαστεί. «Λήφθηκε ένα κρίσιμο βήμα χθες σχετικά με τα Βαρώσια, δόθηκε το μήνυμα από την Άγκυρα», σημειώνει η εφημερίδα.

«Το δικαίωμα της περιουσίας θα γίνει σεβαστό»,  επισήμανε ο Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, στην αρχή της κοινής συνέντευξης τύπου, σύμφωνα με την Yeni Düzen (06.10.20), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα αποφύγουν καμία θυσία για τους Τουρκοκύπριους, προσθέτοντας ότι προσδίδουν σημασία στην προάσπιση των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

Επαναλαμβάνοντας την δήλωσή του «δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχία κανενός σεναρίου στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και την Βόρεια Κύπρο», ο Ερντογάν ανέφερε ότι στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ δεν υπολόγισαν τον τουρκοκυπριακό «λαό». Στη συνέχεια, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι θα δώσει την απαραίτητη απάντηση σε όσους θεωρούν ότι οι εγγυήσεις είναι αναχρονιστικές, σημειώνοντας ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν έχει χωνέψει την ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, έγινε τηλεδιάσκεψη από το κατεχόμενο φράγμα στα Πάναγρα, που έδειχνε το νερό να ρέει μετά την επιδιόρθωση της βλάβης του αγωγού που μεταφέρει νερό από τον φράχτη Αναμούρ της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται στην προσπάθεια του Ερντογάν να ωθήσει τον Ερσίν Τατάρ για τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, καθώς και να προκαλέσει την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς με σκοπό να τορπιλίσει την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Η Άγκυρα είχε επανειλημμένα απειλήσει ότι θα ανοίξει τα Βαρώσια, κατά παράβαση του ψηφίσματος του 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει παραχώρησε την διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη. Και σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Με αφορμή την τελετή για την αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου υδροδότησης των κατεχομένων, με νερό που έρχεται από την ηπειρωτική Τουρκία, ο Ερντογάν εξήρε τα επιτεύγματα της χώρας του και συνεχάρη τον Τατάρ που στεκόταν δίπλα του για την απόφαση του για τα Βαρώσια. Όμως ο Τατάρ, θα είναι υποψήφιος την Κυριακή για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, και είναι ο ευνοούμενος της Άγκυρας και αντίπαλος του Ακιντζί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία των Βαρωσίων. “Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και ευχήθηκε να ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων.

 

Την ίδια ώρα η Ελλάδα δήλωνε έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, περιμένει όμως από την Τουρκία συνέχεια και συνέπεια, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης

Από πλευράς Λευκωσίας έγιναν έντονες προσπάθειες να αναβληθούν οι ανακοινώσεις για τα Βαρώσια ενώ διαβήματα έγιναν από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες και από αγγλοαμερικανικής πλευράς. 

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου ενώ για το ζήτημα ενημερώθηκε και ο Λαβρόφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος διακίνησε non-paper στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (συζητήθηκε στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες) σύμφωνα με το οποίο αν η Τουρκία ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν επηρεάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η εκτίμηση από ανώτερες διπλωματικές πηγές είναι ότι εντάσσεται στο πλαίσιο βοήθειας του Ερσίν Τατάρ ενόψει των παράνομων εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Ο ενδοιασμός Τουρκίας στο παρελθόν, που δεν επέτρεψε μια τέτοια κίνηση ήταν το γεγονός ότι δεν ήξεραν τον αντίκτυπο που θα είχε στο «εκλογικό σώμα».

Η διπλωματική δραστηριότητα είναι έντονη και οι αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι αποφασιστικές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Θεωρείται, πλέον, δεδομένη η προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη.

Πάντως, ο τουρκικός ισχυρισμός είναι ότι δεν αλλάζει το στάτους της περίκλειστης πόλης και δεν παραβιάζονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και απλώς ανοίγουν πρόσβαση σε ένα μέρος της παραλίας.  Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το θέμα τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ υπήρχε επικοινωνία και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αντίδραση Λευκωσίας – Αθήνας

Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγε ακόμη μια φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα των Βαρωσίων, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ζήτησε βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας του ΟΗΕ να ασχοληθεί με την πρόθεση των κατοχικών αρχών να προχωρήσουν στο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Η εξέταση του θέματος θα γίνει στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων.

H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», προστίθεται στην ανακοίνωση

Ακιντζί: Ντροπή για τη «δημοκρατία» οι αποφάσεις

Οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν ντροπή για τη «δημοκρατία» μας, αναφέρει στην τοποθέτηση του ο Μουσταφά Ακιντζί σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ. Αυτές οι διευθετήσεις, προσθέτει, έγιναν ώστε η Άγκυρα να δώσει πλεονέκτημα σε ένα εκ των υποψηφίων και για να δημιουργήσει άλλη μια διάσταση της παρέμβασης τους στις εκλογές.

«Όσο αφορά τα όσα γίνονται στην περίκλειστη Αμμόχωστο, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσα και στο παρελθόν, να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μην αποτελούν εμπόδιο για τη λύση, αλλά συμβάλουν στη λύση. Καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για την άτυπη πενταμερή 5+1 μετά τις «εκλογές».

Αυτοί που προσπαθούν να κάνουν βήματα στα Βαρώσια πριν τις εκλογές, οδηγούν τους Τ/κ σε μια δύσκολη κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά και καλεί τους Τουρκοκύπριους να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτά τα βήματα με ελεύθερη βούληση.

Δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση

Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή» δήλωσε πριν από λίγο ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες.

Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Έκπληκτες δηλώνουν από την άλλη πλευρά, διπλωματικές πηγές της Ρωσίας για την νέα απρόβλεπτη, όσο κι επικίνδυνη για την πορεία των διερευνητικών, κίνηση Ερντογάν για τα Βαρώσια.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Open, η Μόσχα ετοιμάζει καταδικαστική ανακοίνωση για την Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «υπερφίαλες κινήσεις του Ερντογάν σε όλα τα μέτωπα».

Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, υπήρξε επικοινωνία Χριστοδουλίδη – Λαβρόφ, αφού η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι από τους εγγυητές και για τα Βαρώσια.

Ενώ η αποχώρηση του YAVUZ το  Σάββατο  θεωρήθηκε  ως βήμα αποκλιμάκωσης και στην Κύπρο ,ώστε να διευκολυνθεί  η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό μετά τις λεγόμενες προεδρικές  εκλογές  στα Κατεχόμενα όχι μόνο παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros αλλά ο Ερντογάν μαζί με τον εκλεκτό του στα Κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Επιλογή που δηλητηριάζει  το κλίμα καθώς υπονομεύει τις  προσπάθειες επανέναρξης της διαδικασίας  για το Κυπριακό , με μια κίνηση που κινείται σε διχοτομική λογική και παραβιάζει βάναυσα δυο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ανατρέπει τις μέχρι τώρα συζητήσεις  για το Κεφάλαιο του Εδαφικού

Ο  Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα του τελευταίου Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ στο οποίο εξετάστηκε το σύνολο των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Εξέφρασε τη δυσφορία του στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με την οποία είχε χθες βιντεοσύσκεψη..

Μπήκαν με τις μπουλντόζες

Ταυτόχρονα με τις «εξαγγελίες» μπήκαν μπουλντόζες στα Βαρώσια. 

Με το που ανακοίνωσαν άνοιγμα μέρος της παραλίας των Βαρωσίων, μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα μπήκαν στα Βαρώσια.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Sefa Karahasan, φορτηγά κι άλλα οχήματα ανέμεναν το «πράσινο φως» και ακολούθως εισήλθαν στα Βαρώσια.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Philenews.com, Sigmalive, ΕΡΤ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:28