search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:49
MENU CLOSE

Πολιτική κρίση στα κατεχόμενα: Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός για τα Βαρώσια – Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες (Photos | Video)

07.10.2020 12:56
Βαρώσια: Το πιο πρόσφατο πραξικόπημα του Ερντογάν - Media

 

Την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στα κατεχόμενα προκάλεσε η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υποψηφίου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ να ανακοινώσουν από κοινού την επέκταση του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων αύριο Πέμπτη.

Η ανακοίνωση Ερντογάν-Τατάρ, η οποία γίνεται πέντε μέρες πριν από τις εκλογές για ανάδειξη νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, υποχρέωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εκδώσει ανακοίνωση εκφράζοντας ανησυχία για την Τουρκική εξαγγελία και να τονίζει την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών καλώντας όλα τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο.  

Ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων και επίσης υποψήφιος για τις εκλογές Κουντρέτ Οζερσάι αποχώρησε από την λεγόμενη Κυβέρνηση, αναφέροντας ότι δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για την απόφαση. Το Κόμμα του Λαού αποφάσισε την απόσυρσή του, με 36 ψήφους υπέρ και πέντε κατά, μετά την ανακοίνωση για άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου. Νωρίτερα ο ίδιος ο Οζερσάι είχε προβεί σε έντονες δηλώσεις εναντίον του Τατάρ, λέγοντας ότι αυτό που ανακοινώθηκε “δεν είναι άνοιγμα του Βαρωσιού αλλά δηλώσεις για το Βαρώσι” και υπέδειξε ότι δεν υπάρχει απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης.

“Ο Ερσίν Τατάρ έχει γίνει γελοίος, καθώς πίστεψε το ψέμα ότι ανοίξαμε το Βαρώσι”, ήταν η αντίδραση του ανεξάρτητου υποψηφίου “προέδρου” Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος σημείωσε ότι η ζωντανή μετάδοση της τελετής σε Πάναγρα και περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παρά την απαγόρευση του “ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου”, βλάπτει το “δικαστικό σώμα” και τη δημοκρατία.

Σε ανάρτησή του ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι με τη δήλωση για άνοιγμα μέρους του Βαρωσίου, ο Ερσίν Τατάρ, αντί να φροντίσει για το συμφέρον του “λαού”, έχει γίνει γελοίος στα μάτια του. Δεν είναι το ίδιο το άνοιγμα του Βαρωσίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με τρόπο που να αρμόζει στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, με το άνοιγμα ενός μέρους του παραλιακού μετώπου άρον άρον. Ωστόσο, όπως τονίζει, πιστεύει ότι θα εκτιμηθεί στις “εκλογές” και θεωρεί ότι ένα τέτοιο ψέμα είναι κατάλληλο. Χαρακτήρισε επίσης ασέβεια προς το ψευδοκράτος το ότι οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στην ‘Αγκυρα και όχι στη Λευκωσία, χωρίς να υπάρχει απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου”, χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα στη “βουλή”.

Αυτό που γίνεται στο Βαρώσι λίγο πριν από τις “εκλογές” είναι μια λανθασμένη συμπεριφορά που φέρνει σε δύσκολη θέση τον τ/κ “λαό” στη διεθνή σκηνή, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ προετοιμάζεται να συγκαλέσει μετά τις “προεδρικές” μια άτυπη σύνοδο 5+1, ανέφερε, τέλος, ο νυν Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Στη γραπτή του δήλωση επανέλαβε τη θέση του ότι “μένοντας εντός του διεθνούς δικαίου και χωρίς να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τα ΗΕ, το θέμα του Βαρωσίου πρέπει να αξιολογηθεί όχι ως ένα εμπόδιο στη λύση, αλλά ως ένα στοιχείο που θα συμβάλει στη λύση”. Εχω καθήκον να ξεκαθαρίσω, κατέληξε, ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως το Βαρώσι, που περιλαμβάνεται και στις ευθύνες της “προεδρίας”, το να γίνει λίγο πριν τις “εκλογές” προεκλογικό αντικείμενο, “είναι πολύ λάθος”, επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη μαύρη κηλίδα.

Στήνουν οδόφραγμα στην είσοδο των Βαρωσίων

Εντωμεταξύ, οι ετοιμασίες για το άνοιγμα παραλίας για Τούρκους και Τουρκοκύπριους συνεχίζονται. Σήμερα το πρωί απομακρύνθηκαν από το συγκεκριμένο σημείο τα συρματοπλέγματα και καθαρίστηκε η περιοχή, ενώ τοποθετήθηκε και το κουβούκλιο ελέγχου.

Η τουρκοκυπριακή «Kibris Postasi» δημοσιεύει σήμερα βίντεο που δείχνει τις εργασίες για δημιουργία σημείου διέλευσης εντός της περίκλειστης πόλης, που θα οδηγεί στη συγκεκριμένη παραλία, η οποία επεκτείνει το σημείο που ήταν ήδη ανοικτό για αξιωματικούς του κατοχικού στρατού και τις οικογένειές τους.

Πρόκειται για σημείο στο πλάι του σταδίου «Φαζίλ Κουτσιούκ» που θα λειτουργήσει σαν οδόφραγμα για τους επισκέπτες στην πόλη-φάντασμα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, η ψευδοαστυνομία και στελέχη του κατοχικού στρατού, θα έχουν συνάντηση προκειμένου να σχεδιάσουν το πλάνο ασφαλείας που θα λειτουργήσει εντός της κατεχόμενης πόλης.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Sefa Karahasan, φορτηγά κι άλλα οχήματα ανέμεναν το «πράσινο φως» και ακολούθως εισήλθαν στα Βαρώσια ήδη από την Τετάρτη.

Στις 11 αύριο το πρωί θα επιτραπεί η είσοδος από το σημείο διέλευσης απέναντι από το δημοτικό στάδιο της Αμμοχώστου, στην περίκλειστη πόλη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ». Προστίθεται ότι θα ανοίξει και η λεωφόρος της Δημοκρατίας από την οποία θα παρέχεται η πρόσβαση προς τον δρόμο που οδηγεί στο σημείο εισόδου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Διπλωματικές διεργασίες

Για την Παρασκευή προσανατολίζεται η ρωσική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας να συζητήσει στη διάρκεια ανεπίσημων κλειστών διαβουλεύσεων το αίτημα της Κύπρου να εξετάσει βάση του άρθρου 35, τις τουρκικές προθέσεις για άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Στις επαφές της και με τα μόνιμα και άλλα μέλη, όπως και τη Γραμματεία, η Κύπρος ζητά να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα για ανάκληση της απόφασης.

 Η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγε, ήδη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ζήτησε βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας του ΟΗΕ να ασχοληθεί με την πρόθεση των κατοχικών αρχών να προχωρήσουν στο άνοιγμα των Βαρωσίων. Η εξέταση του θέματος θα γίνει στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων. Η μόνιμη αντιπροσωπεία συνεχίζει τις επαφές με τα μόνιμα και άλλα μέλη του Σ.Α. για να διασφαλιστεί ισχυρή αντίδραση.

Ο κ. Μαυρογιάννης κάλεσε, εξάλλου, την Τουρκία να ανακαλέσει τις ενέργειες της και να επιτρέψει την επιστροφή των μονίμων κατοίκων της πόλης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Την αποφυγή μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών, ζητεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπενθυμίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξάλλου, την Τρίτη (6/10) Συγκλήθηκε Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο καταγράφεται η καταδίκη των τουρκικών κινήσεων στην Αμμόχωστο.  

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει.

Η προκλητική κίνηση ήταν εις γνώση της κυπριακής Κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα έγιναν όλες οι διπλωματικές κινήσεις προς όλους τους θεσμούς. Ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου ενώ για το ζήτημα ενημερώθηκε και ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος διακίνησε non-paper στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (συζητήθηκε στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες) σύμφωνα με το οποίο αν η Τουρκία ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν επηρεάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η εκτίμηση από ανώτερες διπλωματικές πηγές είναι ότι εντάσσεται στο πλαίσιο βοήθειας του Ερσίν Τατάρ ενόψει των παράνομων εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Ο ενδοιασμός Τουρκίας στο παρελθόν, που δεν επέτρεψε μια τέτοια κίνηση ήταν το γεγονός ότι δεν ήξεραν τον αντίκτυπο που θα είχε στο «εκλογικό σώμα».

«Περιττό και προκλητικό βήμα» οι ανακοινώσεις 

«Περιττό και προκλητικό βήμα” χαρακτήρισε την τουρκική ανακοίνωση σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, εκφράζοντας την «λύπη» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Κάλεσε δε όλες τις πλευρές σε διάλογο.

«Στην ‘Αγκυρα χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα για το κοινό ενός παραλιακού τμήματος του υπό τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο κομματιού της Αμμοχώστου, Βαρώσια, στην Κύπρο. Και αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το σημείωσε μετά λύπης. Το στάτους των Βαρωσίων είναι αντικείμενο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από την σκοπιά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ένα περιττό και προκλητικό βήμα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες προσπάθειες να επιτευχθεί αποκλιμάκωση και μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τώρα όλα τα μέλη σε διάλογο και θα παρακολουθούμε επακριβώς την περαιτέρω εξέλιξη», δήλωσε πριν από λίγο ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Γερμανία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι και μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2019-20.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Philenews, Sigmalive, DW, ΚΥΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:40