search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:52
MENU CLOSE

«Λαχείο» για τη Ν.Δ. η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2146
8-10-2020
08.10.2020 03:00
nazi_0.jpg

 

Ευκαιρία για τον Μητσοτάκη να αξιοποιήσει τη «γαλάζια» συμβολή στην κατάρρευση της Χ.Α.

Στην κοινή γραμμή των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, με τις όποιες μικρές αποκλίσεις και τα όποια καρφιά για τις… πλατείες, κινήθηκε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή. Χωρίς να λείψει μία δόση αυτοαναφορικότητας («ως πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων, ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση»), ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «ναζιστικό μόρφωμα» και για το κλείσιμο ενός τραυματικού κύκλου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ιστορία, η οποία έγραψε ότι η Ν.Δ. άνοιξε τον δρόμο, διευκόλυνε και επιτάχυνε τη διαδικασία. Ωστόσο, επέλεξε συνειδητά να μιλήσει (για μία ακόμα φορά) για τον λαϊκισμό που ανατράφηκε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας, βάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη θεωρία των δύο άκρων στο κάδρο μιας δήλωσης στην οποία τονίζεται ότι ο στρατηγικός στόχος της κυβερνητικής παράταξης ήταν η πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.

Σε κάθε περίπτωση μια καλή ημέρα ήταν η χθεσινή όχι μόνο για τη Δημοκρατία αλλά και για τον Μητσοτάκη, που η συγκυρία το έφερε να είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός που στη θητεία του όχι μόνο ολοκληρώθηκε το κύριο μέρος της δίκης της Χρυσής Αυγής αλλά και κρίθηκε ότι η ηγετική της ομάδα διηύθυνε εγκληματική οργάνωση.

Η Ν.Δ., η οποία έχει πλειστάκις κατηγορηθεί για εκτροπές προς ακροδεξιές τάσεις, μπορεί να καυχάται ότι είναι το κόμμα που έστειλε αρχικά σε δίκη και στη συνέχεια – κατά πάσα πιθανότητα – στη φυλακή το νεοναζιστικό μόρφωμα ύστερα από μια δίκη που διήρκησε σχεδόν πεντέμισι χρόνια.

Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης βρήκε ευκαιρία να εκτοξεύσει νέους μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας για άλλη μια φορά αναφορά στον «λαϊκισμό» και στις «πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας». Ταυτόχρονα ανέφερε ότι επί της κυβέρνησης της Ν.Δ. «διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια».

Από εδώ και πέρα και εν αναμονή των ποινών ο Μητσοτάκης δικαιούται να λέει ότι η Ν.Δ. «έβαλε στη φυλακή» τους χρυσαυγίτες και ουσιαστικά εξάρθρωσε και κάθε προσπάθεια αναβίωσης μέσω άλλων σχημάτων του μορφώματος που τόσο ταλαιπώρησε τη χώρα.

«Κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή τη δική της απάντηση» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του. Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της «γαλάζιας» παράταξης που έθεσε, όπως είπε, ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.

«Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού, τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις» υπογράμμισε ο Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε μάλιστα πως «η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Ν.Δ. άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της. Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο».

Και κατέληξε ο Μητσοτάκης στο μήνυμά του πως η απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή «είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής. Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά».

«Κάναμε το δημοκρατικό μας καθήκον»

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παίζει… εσωτερικό αντιπολιτευτικό ροκ με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, προχώρησε σε μια δήλωση σε πρώτο πρόσωπο, ενθυμούμενος την περίοδο της πρωθυπουργίας του όταν και ξεκίνησε η δίωξη της Χρυσής Αυγής, ενώ αναφέρθηκε και σε «στελέχη απ’ όλες τις παρατάξεις» που πίστεψαν σε αυτήν την αποστολή.

Για τον Σαμαρά η χθεσινή ημέρα αποτελεί ημέρα δικαίωσης της Δημοκρατίας, των εθνικών και ευρωπαϊκών αξιών. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ σε ώρες φοβερά δύσκολες πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι δικαστές και στελέχη από όλες τις παρατάξεις, πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ.

«Τολμήσαμε και υπομείναμε ύβρεις κι απειλές αλλά και απέραντη υποκρισία. Κι ασφαλώς θα θυμάμαι πάντα την αγωνία μου μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού τότε, πάνε χαμένες μέσα σε ένα όργιο βίας» συνέχισε ο Σαμαράς. Και στο ίδιο ύφος άφησε αιχμές λέγοντας: «Κι ας σκεφθούν ορισμένοι πώς εμείς αισθανθήκαμε βλέποντάς τους να αθροίζουν τις ψήφους τους με εκείνες της Χρυσής Αυγής. Κι όχι μόνο μια φορά. Πολύ απλά, λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον».

«Νέμεσις στην Ύβρη»

Για τον Νίκο Δένδια, όπου επί της δικής του θητείας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη άρχισε το «ξήλωμα του πουλόβερ» του νεοναζιστικού μορφώματος, με τη χθεσινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών «επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει μάλιστα στη δήλωσή του ότι στη συνοδευτική επιστολή του, στις 19.9.2013, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών-υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, ανέφερε πως «η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας».

«Γαλάζιες» αιχμές

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Πειραιώς, η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι «δεν θα υπήρχε δίκη της Χρυσής Αυγής, αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση της Ν.Δ. που έστειλε στον εισαγγελέα όλες τις διάσπαρτες δικογραφίες για τη Χρυσή Αυγή», υπογραμμίζοντας ότι «η Ν.Δ. έκανε το καθήκον της, στέλνοντας την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στα δικαστήρια και τους βουλευτές της σπίτι τους». Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα κάνει η Πειραιώς στον Αντώνη Σαμαρά και στον Νίκο Δένδια, οι οποίοι πήραν τη μεγάλη απόφαση «να οδηγήσουν τους ναζί εκεί όπου ανήκουν, στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Με ιδιαίτερα αιχμηρό μάλιστα τρόπο η Πειραιώς προσθέτει στην ανακοίνωσή της πως εκείνη την περίοδο «τότε, εκείνοι που όψιμα ανακάλυψαν την εγκληματική δράση των φασιστών, διαδήλωναν μαζί τους στις πλατείες των “αγανακτισμένων” και του “αντιμνημονίου” κυοφορώντας το κοινό μέτωπο του “όχι”. Λίγο αργότερα καλοδέχονταν τις ψήφους τους για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και χαριεντίζονταν σε κοινές εκδηλώσεις, αξιοποιώντας τους ως βολικό δεκανίκι εντός και εκτός Βουλής, ενώ επί των ημερών τους, η δίκη προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας».

Προκαλεί η Άγκυρα

Η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής αποτέλεσε μια ανάσα για την κυβέρνηση, η οποία το τελευταίο διάστημα έμοιαζε στριμωγμένη από διάφορες πλευρές. Κυρίως δε όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά. Και αυτό καθώς από τη μια πλευρά έπρεπε – και πρέπει – να ελέγχει τις συμμαχικές πιέσεις για διάλογο με την Άγκυρα και από την άλλη να παρακολουθεί την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ των τουρκικών προκλήσεων, το εξαιρετικά ανησυχητικό επεισόδιο με τις εξελίξεις στα Βαρώσια της Αμμοχώστου. Εξελίξεις που έχουν θορυβήσει έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του οποίου αναμένεται να συνεδριάσει σύντομα για το ζήτημα.

Μάλιστα χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει.

Στην Αθήνα ο Στόλτενμπεργκ

Είχε προηγηθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η συνάντηση που πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με βασικό θέμα την τουρκική προκλητικότητα. «Δεν πρόκειται για ένα θέμα το οποίο είναι διμερές. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο αφορά όλους τους εταίρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

«Συζητήσαμε όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα τα οποία απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Γιατί είναι σαφές ότι όταν ένα μέλος του, όπως η Τουρκία, ασκεί παραβατική συμπεριφορά έναντι ενός άλλου, όπως η Ελλάδα, τότε στρέφεται και κατά της Συμμαχίας συνολικά. Όταν αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα του ενός, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο της αμφισβήτησης και για τα δικαιώματα άλλων» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο Μητσοτάκης, «η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα που έγινε από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της πρόσφατης έντασης. Μένει τώρα να φανεί αν πρόκειται για μία ειλικρινή κίνηση ή για έναν πρόσκαιρο ελιγμό. Και αν, πράγματι, είναι μέρος μιας πολιτικής η οποία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και όχι ένα φωτεινό διάλειμμα τήρησης διεθνών υποχρεώσεων αυτής της χώρας».

Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του τόνισε πως «προσδοκούμε, για να το πω διαφορετικά, συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας. Και αναμένουμε τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε, εξάλλου, και πρόσφατα στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:52