search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:55
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Στη σκιά της παραίτησης Κοντονή με αιχμές για τον Ποινικό Κώδικα, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

08.10.2020 09:46
ΣΥΡΙΖΑ: Στη σκιά της παραίτησης Κοντονή με αιχμές για τον Ποινικό Κώδικα, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο - Media

 

Στη σκιά της «βόμβας» Κοντονή συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η προγραμματισμένη συνεδρίαση έχει ως ατζέντα τα ελληνοτουρκικά, το Ταμείο Ανάκαμψης και το προσφυγικό, ενώ θα συζητηθούν και κάποια οργανωτικά ζητήματα σε σχέση με τις συνδιασκέψεις των Νομαρχιακών Επιτροπών.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν το Πολιτικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί και με το θέμα Κοντονή, ωστόσο η Κουμουνδούρου σκοπεύει να απαντήσει σε ό,τι αφορά τους νέους Ποινικούς Κώδικες και μόνο, όχι δηλαδή με τις αιχμές Κοντονή, κίνηση που θεωρείται κακοπροαίρετη εκ μέρος του πρώην υπουργού. Είναι γεγονός άλλωστε ότι με δεδομένη και τη χρονική συγκυρία που επέλεξε να δημοσιοποιήσει την παραίτησή του και τους λόγους της, προκαλεί μεγάλη πολιτική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα καρφιά Κοντονή

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας νωρίτερα στον Ant1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ανακοίνωσε την παραίτηση του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (διευκρινίζοντας ότι παραμένει απλό μέλος) επικαλούμενος διαφωνίες τόσο ως προς την πορεία του κόμματος («δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας») αλλά και για τα όσα σχετίζονται με τις αλλαγές στον ΠΚ. Ανέφερε ειδικότερα ότι είχε διαφωνήσει με σημεία του ΠΚ καθώς σχετίζονταν με απόφασης όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή, και καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς λόγω ορισμένων εξ αυτών, δεν θα επιβληθούν κάποιες ποινές στους καταδικασμένους για την δράση της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον, ουσιαστικά ανέφερε ότι απομακρύνθηκε τότε από το Υπ. Δικαιοσύνης επειδή διατύπωσε τις συγκεκριμένες αντιρρήσεις.

Απαντήσεις εντός της μέρας

Κατά τη διάρκεια της μέρας ο ίδιος ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καλογήρου ο οποίος διαδέχτηκε τον Σταύρο Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, θα είναι αυτός που θα απαντήσει σε ό,τι αφορά τους νέους ΠΚ, με κάποια ραδιοφωνική ή τηλεοπτική του συνέντευξη.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές σε αντίθεση με τον παλαιό, ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει δυνατότητα αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων μέσω της νομοθεσίας (μέσω πρόβλεψης δηλαδή στον εκλογικό νόμο) και προς τούτο ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να καταθέσει σχετική τροπολογία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ με τον παλαιό ΠΚ «η αποστέρηση επερχόταν, πάντως, αφού η απόφαση καθίστατο αμετάκλητη, μετά από αρκετά χρόνια και μετά από 3 επίπεδα δικαστικής κρίσης. Άρα, και υπό τον προηγούμενο ΠΚ, σε κάθε περίπτωση, η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων δεν θα επέφερε άμεσα τα αποτελέσματά της, δηλ. ήδη από σήμερα, αλλά μόνο αφού η υπόθεση γινόταν αμετάκλητη, ενώ θα είχαν στο μεταξύ μεσολαβήσει διάφορες εκλογικές διαδικασίες. Συνεπώς, και υπό τον παλιό ΠΚ οι χρυσαυγίτες θα συνέχιζαν για πολύ καιρό ακόμα να έχουν δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Επιπλέον σημειώνουν πως στον νέο ΠΚ προβλέπεται ο θεσμός της αποστέρησης δημοσίων θέσεων και δημοσίων ή αυτοδιοικητικών αξιωμάτων, στην περίπτωση που επιβάλλεται ποινή κάθειρξης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «η αποστέρηση του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μπορεί όμως να επέρχεται εκ του νόμου βασει των εκάστοτε προβλέψεων της ειδικής εκλογικής νομοθεσίας, χωρίς δηλαδή να δαπανάται χρόνος από το δικαστήριο για να την επιβάλει το ίδιο».

Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία του ΠΚ σημειώνουν ότι στην αρμόδια ειδική επιστημονική επιτροπή για τον νέο ΠΚ, συμμετείχαν και εργάζονταν κορυφαίοι νομικοί για δέκα χρόνια – και όχι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή έκρινε «απαρχαιωμένη την ποινή αποστέρησης του εκλέγειν, αφού μια σύγχρονη, ταχεία ποινική δίκη επικεντρώνεται στην αναζήτηση της ποινικής ευθύνης και στην επιβολή της κύριας ποινής».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:54