search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:45
MENU CLOSE

Το Κατάρ ζητάει F-35 – Μήπως κρύβεται η Τουρκία πίσω από το αίτημα;

08.10.2020 14:07
Έκλεισε το «ντιλ του αιώνα»: Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση 50 F-35 στα ΗΑΕ - Media
 
Μετά τα ΗΑΕ, τα οποία συμφώνησαν με την Ουάσινγκτον να αποκτήσουν F-35, άλλη μια χώρα της αραβικής χερσονήσου επιδιώκει να αποκτήσει τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς.
 
Επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 κατέθεσε το Εμιράτο του Κατάρ. Αν η συμφωνία προχωρήσει τότε μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Αξιοσημείωτο είναι ότι η είδηση μεταδόθηκε αμέσως μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κατάρ (7/10/2020)
 
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο το αίτημα κατατέθηκε πριν μερικές εβδομάδες. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δεν κατονομάζεται, αναφέρει πως βάσει των κανονισμών δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, ούτε να σχολιάσει σχετικά καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις και εάν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί το Κογκρέσο.
 
Ωστόσο το Reuters σημειώνει πως οι ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν στο Κατάρ τη μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση με 8.000 αμερικανούς στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το Ιράν συνδράμουν τους συμμάχους τους με οπλικά συστήματα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ Χαρίτο διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων και ερευνητή στο Ινστιτούτο Μπεν-Γκουριόν στο ομώνυμο πανεπιστήμιο του Ισραήλ, ο οποίος μίλησε στην HuffPost, η συγκυρία του Καταρινού φερόμενου αιτήματος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθότι εκτιμάται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν ήδη συνάψει αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία θεωρείται και ως το «στρατηγικό αντάλλαγμα» που προσέφερε η διακυβέρνηση Τράμπ προς τα Εμιράτα, προκειμένου να πεισθεί η αραβική αυτή χώρα να εξομαλύνει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ.
 
Ο κ. Χαρίτος υπογραμμίζε πως η απόκτηση των αεροσκαφών F-35 εκ μέρους των ΗΑΕ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις αξιωματούχων – εν ενέργεια και μη – των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών, επειδή μια τέτοια αγορά εκτιμάτο ότι θα διατάρασσε την τεχνολογική στρατιωτική υπέροχη του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.
 
«Πληροφορίες που διέρρεαν από τις τριμερείς απ’ ευθείας συνομιλίες ΗΑΕ-Ισραήλ-ΗΠΑ, στο Αμπου Νταμπι , παραμονές της επίσημης υπογραφής των μνημονίων συνεργασίας Ισραήλ – ΗΑΕ στον Λευκό Οίκο, έφεραν τους Εμιρατινούς να θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την απόκτηση των F-35 , διαφορετικά η συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ ”θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω”, κάποτε στο μέλλον και οπωσδήποτε μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 3/11. Χρειάστηκε να μεταβεί στην Ουάσινγκτον ο νυν Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, προκειμένου να καθησυχαστεί το Ισραήλ, ότι, σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των στρατιωτικών σχέσεων των ΗΠΑ με τα Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα, θα διατηρήσει την τεχνολογική ποιοτική υπεροχή στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Έτσι, χωρίς να έχει ανακοινωθεί, ακόμα, κάτι το συγκεκριμένο από την Ουάσινγκτον, το Αμπου Ντάμπι ή την Ιερουσαλήμ, το ζήτημα της αγοράς αεροσκαφών F-35 εκ μέρους των Εμιράτων , πρέπει να θεωρείται λήξαν» αναφέρει ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος.
 
Υπογραμμίζει δε πως το φερόμενο αίτημα του Κατάρ προς τις ΗΠΑ για αντίστοιχη αγορά, έρχεται να δοκιμάσει τις ισορροπίες που η διακυβέρνηση Τράμπ έχει σχεδιάσει. Πρόκειται προφανώς για μια κίνηση ματ που σκοπό έχει να προκαλέσει τόσο τον σαουδαραβικό περιφερειακό παράγοντα, όσο φυσικά και το Ισραήλ.
 
Ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος δεν αποκλείει το αίτημα του Κατάρ προφανώς να έχει στηριχθεί από την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ: «Δεν αποκλείεται το αίτημα καθαυτό να είναι ακόμα και τουρκικής εμπνεύσεως, μιας και η συγκεκριμένη πληροφορία διαρρέει στα διεθνή ΜΜΕ, λίγες ώρες μετά την μονοήμερη επίσκεψη – αστραπή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κατάρ (στις 7/10/2020), όπου συναντήθηκε με τον Εμίρη της χώρας και τους επικεφαλής των κυριότερων Υπουργείων – συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Υπουργού Άμυνας της χώρας» λέει και προσθέτει: «Είναι πολύ συζητήσιμο εάν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ θα λάβουν υπόψιν την βούληση της Τουρκίας για το εάν θα ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο αίτημα του Κατάρ. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η Άγκυρα θα ενδιαφερθεί έντονα για την πραγμάτωση μιας τέτοιας εξέλιξης για ποικίλους λόγους» .
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:45