search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:01
MENU CLOSE

Ελεγχόμενο «αντάρτικο» από Τσακαλώτο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2146
8-10-2020
09.10.2020 03:00
eikona_2020-10-08_203930.png

 

Ανταλλαγή τροχιοδεικτικών βολών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν κρατάει για πολύ η εσωκομματική ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι δημόσιες αιχμές, η κριτική και οι διαφοροποιήσεις συνεχίζονται και πέρα από το προφανές της πολιτικής διαφωνίας επιχειρούν να δηλώσουν αμφισβήτηση της ηγεσίας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την κριτική του στον Τσίπρα για τη φράση «πολιτικός απατεώνας» κατά του Μητσοτάκη, που οδήγησε σε ένα μικρό πειθαρχικό όργανο, έστειλε εκ νέου μηνύματα με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής.

Εκεί δηλώνει ότι τα αρχηγικά κόμματα «είναι στα αζήτητα της ιστορίας», αιχμή και προειδοποίηση που σαφώς στρέφεται προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (έχει άλλωστε διατυπωθεί πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν). Αυτή τη φορά διατυπώνεται προσεκτικά, αφού επιχειρείται να μην αποδοθεί πρόθεση ευθέως στον Τσίπρα: «Τα μίντια προσπαθούν να πείσουν τον Αλέξη να συμπεριφέρεται σαν τους άλλους. Αγνοούν ότι στις αποσκευές της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς υπάρχει έντονα η κριτική στην «προσωπολατρία» και κυρίως στις συνέπειές της. (…) Φυσικά δεν υποτιμώ τη συμβολή των προσωπικοτήτων, για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά στον Αλέξη την έννοια της κυβερνώσας Αριστεράς. Σε κάθε περίπτωση όμως το αρχηγικό κόμμα – που άλλωστε δεν είναι και στις προθέσεις του Αλέξη – είναι στα αζήτητα της ιστορίας».

Στην ίδια συνέντευξη αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν ενστάσεις όχι ως προς τη στρατηγική – «είναι βαριά λέξη» αναφέρει –, αλλά ως προς την πολιτική τακτική. Προειδοποιεί ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ένα κόμμα χωρίς ταυτότητα, δεν έχει μέλλον. Επικαλείται φωνές έξωθεν του ΣΥΡΙΖΑ που «μας καλούν να εγκαταλείψουμε αυτή την ταυτότητα και να υιοθετήσουμε την παλιά, της παλαιοκομματικής δικομματικής εναλλαγής», η οποία είναι αυτή «που δεν δούλεψε και που ο κόσμος αποδοκίμασε και εγκατέλειψε». Ο ίδιος προτείνει «να βγούμε μπροστά με πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, και σε αυτό νομίζω διαφωνούν ελάχιστοι στον ΣΥΡΙΖΑ», αν και αναγνωρίζει ότι είναι προς συζήτηση που πρέπει να γίνει «τι είναι ριζοσπαστικό στο σήμερα».

Πάντως αυτοσυγκράτηση δεν υπάρχει ούτε στην «απέναντι» πλευρά, καθώς ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να απαντήσει μέσω Facebook με ένα παράδειγμα από τη λειτουργία μιας ΜΕΘ και, πιο ήπια είναι η αλήθεια από άλλες φορές, πως «ομάδα χωρίς αρχηγό είναι επίσης μηδέν».

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, κληθείσα να σχολιάσει τη συνέντευξη, υποβάθμισε τις αναφορές Τσακαλώτου σε «θεωρητική συζήτηση» εντός του κόμματος και έκφραση στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας, επικαλέστηκε δε τα παραπάνω «στρογυλλέματα» Τσακαλώτου για να πει ότι και ο ίδιος ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναγνωρίζει ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να είναι ακέφαλο. Αντιγύρισε όμως μια μικρή αιχμή προς τον επικεφαλής των «53» λέγοντας: «Ωστόσο, όλες οι διατυπώσεις μας θα πρέπει να είναι σαφείς ως προς τη στόχευσή τους ώστε να μη διαταράσσεται η σχέση μας με την κοινωνία καθώς γνωρίζουμε ότι απέναντί μας έχουμε έναν αδίστακτο πολιτικό αντίπαλο, έτοιμο να υπονομεύσει τη δική μας προσπάθεια στη δική του προσπάθεια να διασωθεί».

Επίσης χαρακτήρισε ως ανεδαφικά «λεγόμενα περί Τσακαλώτου ως αντιπάλου δέους του Τσίπρα» καθώς, όπως είπε, έχουν απαντηθεί επανειλημμένως από όλες τις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά το πειθαρχικό όργανο σημείωσε – επιχειρώντας ενδεχομένως να μετριάσει τις εντυπώσεις περί διαγραφών – πως «ο νέος μηχανισμός διευθετεί, δεν αστυνομεύει, (…) λειτουργεί εξομαλυντικά και ενωτικά και όχι αστυνομικά ή τιμωρητικά», διευκρινίζοντας ότι «δεν περισσεύει κανείς».

Φίλης κατά «εύκολου καταγγελτισμού»

Στο πλάνο προστίθεται και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος σε συνέντευξή του (iefimerida.gr) διατυπώνει τη δική του κριτική, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να επανασυστηθεί στην κοινωνία ως δύναμη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, να αξιοποιήσει τα θετικά της διακυβέρνησής του και να απομακρυνθεί από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, να συγκροτήσει ένα νέο πρόγραμμα στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται διεθνώς και στη χώρα μας με αφορμή την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και τη συνακόλουθη οικονομική κρίση και να μπολιάσει την αντιπολιτευτική του τακτική με βαθιές προγραμματικές μεταρρυθμίσεις, αποφεύγοντας την εύκολη αντιπολίτευση του καταγγελτισμού».

Στην ίδια συνέντευξη διαφοροποιείται από την ηγεσία ως προς τη σύνοδο κορυφής και το αποτέλεσμα της περασμένης Πέμπτης. Αν και κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική σε υψηλούς τόνους στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και το αποτέλεσμα, καταλογίζοντάς της ουσιαστικά πλήρη αποτυχία στην ικανοποίηση της ελληνικής διεκδίκησης για κυρώσεις προς την Τουρκία, ο τομεάρχης Παιδείας διαβάζει τη σύνοδο με θετικό μάτι (θυμίζοντας το αυγουστιάτικο κείμενο του commonality.gr που αποτιμούσε θετικά τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου). Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η απόφαση της συνόδου μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κίνητρο για ελληνοτουρκικό διάλογο προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα και να μην μετατραπεί σε άλλοθι για την αποφυγή του. Δεν υπήρξαν συγκεκριμένες κυρώσεις για την Τουρκία, επιτυγχάνεται ωστόσο η αποκλιμάκωση της έντασης, τουλάχιστον επί του παρόντος». Στην απόφαση όμως υπάρχει αναφορά στο «καρότο» της αναβάθμισης των ευρω-τουρκικών σχέσεων, που μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Εγκαλεί δε την κυβέρνηση γιατί η μυστική διπλωματία που ασκεί «κατά κανόνα αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, καθώς της αποστερεί την αναγκαία λαϊκή στήριξη».

«Όχι» κόμμα συναινετικού δικομματισμού

Πιο διακριτικά και συγκαλυμμένα εκφράζει την αντίθεσή του στο «αρχηγικό κόμμα» ο Τσακαλώτος, ο οποίος το συνέδεσε με το μοντέλο των κομμάτων της δικομματικής εναλλαγής σε άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, έγινε ο εκφραστής του μεγαλύτερου κομματιού του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Έμαθε από τα λάθη του, ωρίμασε από την εμπειρία της διακυβέρνησης χωρίς να χάσει την ταυτότητά του. Σε αυτό τον δρόμο πρέπει να συνεχίσει διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό παράδειγμα πολιτικής δράσης σε σχέση με τα παραδοσιακά κόμματα, πιο συλλογικής και πιο δημοκρατικής λειτουργίας. Έτσι ίσως μπορέσει να εμπλέξει τους νέους ανθρώπους στην υπόθεση της πολιτικής και της συμμετοχής τους στα κοινά. Δεν είμαστε ένα κόμμα κανονικότητας ή μέρος ενός νέου συναινετικού δικομματισμού, αλλά ένα κόμμα κοινωνικού μετασχηματισμού και προγραμματικής αντιπαλότητας απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, με ορίζοντα τον σοσιαλισμό».

Αντιπολιτευτικός αγώνας αντοχής

Συμπερασματικά, ο βασικός πυρήνας αυτού που αποκαλείται «ομπρέλα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (η ομάδα των 53 και κορυφαίοι «κομματικοί») φαίνεται πως θα συνεχίσουν να στέλνουν τα μηνύματά τους στην ηγεσία αυξομειώνοντας την ένταση, δηλαδή άλλοτε σε πιο ήπιο και άλλοτε σε πιο αιχμηρό ύφος.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή:

– Οι Τσακαλώτος, Φίλης και Σκουρλέτης, με τον τρόπο του ο καθένας βγαίνουν πιο μπροστά, ενώ ο Νίκος Βούτσης βρίσκεται σε κοινό βηματισμό μαζί τους, αλλά κατά κανόνα δεν εκδηλώνεται δημόσια.

– Τα παραπάνω στελέχη με τις συνεντεύξεις και την αρθρογραφία τους στο κλείσιμο της εβδομάδας που είχε ξεκινήσει με τη συζήτηση για τις κυρώσεις σε όποιον παρεκκλίνει της γραμμής δημόσια και την απόφαση για το πειθαρχικό όργανο (Γεροβασίλη, Τζανακόπουλος), μοιάζει, μη πειθαρχώντας στις συστάσεις, να καταθέτουν τις διαφωνίες στα όργανα και όχι δημόσια, να μετρούν τα όρια της ηγεσίας και τα περιθώρια που έχουν για δημόσια έκφραση της όποιας κριτικής τους.

– Από την άλλη, η ηγεσία, δεδομένων και των σχετικά ήπιων τόνων, δεν σήκωσε το γάντι δημόσια, αντιθέτως επιχείρησε διά της γραμματέως της Κ.Ο., όπως είπαμε, να μετριάσει τις εντυπώσεις για τον μηχανισμό επιβολής ποινών και να τον αποδραματοποιήσει.

Γενικώς, συνεχίζει να συντηρείται ένα κλίμα «ψυχροπολεμικών» ισορροπιών, όπου η κάθε πλευρά ζυγίζει την άλλη. Το ερώτημα είναι αν θα εξομαλυνθεί η κατάσταση σύντομα ή αν θα συνεχιστεί ώς το συνέδριο, το οποίο δεν μπορεί καν να προσδιοριστεί χρονικά αυτή τη στιγμή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:59