search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:26
MENU CLOSE

Στα ύψη τα ακίνητα

09.10.2009 11:15

Αντιστέκονται στην κρίση οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, αφού, σύμφωνα με το δελτίο οικονομι­κής συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδος, έπεσαν μόνο κατά 5% στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Αντιστέκονται στην κρίση οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, αφού, σύμφωνα με το δελτίο οικονομι­κής συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδος, έπεσαν μόνο κατά 5% στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Μείωση που θεωρείται αρκετά μικρή σε σχέση με τις μεταβολές που σημειώθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα σε Ιρλανδία, Ισπανία και Βρετανία, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις χώρες αυτές οι τιμές λόγω της κρίσης έχουν σημειώσει πολύ απότομες μεταβολές, εν αντιθέσει με την Ελλάδα όπου διατηρούνται στο ύψος τους, επιδεικνύοντας σχετική ανθε­κτικότητα.

 

Ελληνικές ιδιαιτερότητες

Οι λόγοι είναι γνωστοί και σχετίζονται με τις ιδι­αιτερότητες της εγχώριας αγοράς (αντιπαροχή, για παράδειγμα), αλλά και με τα υψηλά κέρδη που έχουν αποκομίσει οι κατασκευαστές όλα τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν σαν οικονομικό μαξιλάρι σε περιό­δους σαν και αυτήν.

Άλλωστε στη 14η θέση της λίστας των ακρι­βότερων πόλεων για την απόκτηση κατοικίας (μεταξύ 112 πόλεων) κατατάσσεται η Αθήνα, σύμφωνα με έρευνα της Global Property Guide.

Την ίδια ώρα οι προσφερόμενες αποδόσεις είναι μόλις 2,7% (με βάση την εκμετάλλευση από ενοικίαση), ποσοστό που τοποθετεί την πρω­τεύουσα στην 89η θέση επί συνόλου 91 πόλεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την έρευνα πάντως της Kεντρικής Tράπεζας που παρουσιάστηκε και από τα στοι­χεία της προκύπτουν τα εξής:

Ειδικότερα οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα μειώθηκαν με μέσο ετήσιο όρο 2,9% στο πρώτο 6μηνο του έτους. Ειδικά, στο πρώτο τρίμηνο η υποχώρηση κυμάνθηκε μόλις στο 1,4% και στο δεύτερο έφτασε στο 4,4%.

Οι μεταβολές των ενοικίων ωστόσο δεν ακολούθησαν αυτές των τιμών των ακινήτων, προφανώς γιατί η μείωση του αγοραστικού ενδι­αφέροντος έχει στρέψει πολλούς στο ενοίκιο.

Βουτιά καταγράφουν, σύμφωνα με τα στοι­χεία, όμως οι αγοραπωλησίες. Ειδικότερα, ρεκόρ σημειώθηκε το 2005, με τις πωλήσεις να φθάνουν τις 215.150, το 2006 μειώθηκαν στις 172.900, για να πέσουν στις 167.700 το 2007, στις 131.300 το 2008, τάση που συνεχίζεται και φέτος.

Όσο για το πρώτο εξάμηνο του 2009, σύμφω­να με την εξαμηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, μείωση 2,9% κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δεύτερο τρίμηνο οι τιμές υποχώρησαν κατά 4,4% από μείωση 1,4% το α’ τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι, κατά το δεύτερο τρίμηνο, εννέα στα 10 μεγάλα μεσιτικά γραφεία που ερω­τήθηκαν (ποσοστό 91%) πιστεύουν ότι οι αγορα­πωλησίες ακινήτων είναι ελαφρά περισσότερες από ό,τι πριν τρεις μήνες.

Από το 13% του ΑΕΠ στο οποίο αντιστοιχού­σαν οι επενδύσεις σε κατασκευές κατά την περί­οδο 2000-2007, το 2008 υποχώρησαν κάτω του 11% και το 2009 ακόμη χαμηλότερα.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την από εδώ και πέρα πορεία των τιμών, η έρευνα περιλαμ­βάνει προβλέψεις των κτηματομεσιτών για το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις οποίες το 49% πιστεύει ότι θα κινηθεί χειρότερα και το 47% στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Πρώτη φορά όμως από την αρχή της οικονο­μικής κρίσης οι ειδικοί της αγοράς δηλώνουν ότι πράγματι έχει καταγραφεί πτώση στις τιμές των ακινήτων. Συγκεκριμένα για τις τιμές, το 98% των μεσιτικών γραφείων εκτιμά ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες, ενώ μόνο ένα 2% αναμένει περαιτέρω πτώση τους. Οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι η ανάκαμψη στην εγχώρια αγορά θα ξεκινήσει το 2011, ενώ υπάρχουν και απόψεις σύμφωνα με τις οποίες είναι δυνατόν να υπάρξει αναθέρμανση ακόμη και από το 2010.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:25