search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:21
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κοντονής διαγράφηκε, το τραύμα μένει

09.10.2020 09:01
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κοντονής διαγράφηκε, το τραύμα μένει - Media

 

Σε αποπομπή από το κόμμα ή διαγραφή (αν και δεν έγινε γνωστή κάποια διαδικασία) του Σταύρου Κοντονή οδηγήθηκε χθες η Κουμουνδούρου, μετά το σοκ των δηλώσεων του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης στην εκπομπή του Αντ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση, λίγο πριν τα μεσάνυχτα το γραφείο Τύπου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επέρριπτε αποκλειστικώς στον ίδιο την ευθύνη για το «διαζύγιο» με το κόμμα, ότι δηλαδή ο ίδιος έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος.

Ειδικότερα η ανακοίνωση ανέφερε: «το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης με τις δηλώσεις του επέρριπτε ευθύνες για τις χαμηλότερες ποινές που αναμένεται να λάβουν οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής στην αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων που ψήφισε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Μάλιστα, ανακοίνωσε την παραίτηση του από την Κεντρική Επιτροπή μέσω της ίδιας εκπομπής, λέγοντας ότι ενημέρωσε σχετικώς μόνο τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δηλώσεις του έδωσαν αφορμή να ξεσπάσει πολιτική θύελλα με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να στρέφουν τα βέλη τους στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των ανώτατων ποινών και το θέμα της κατάργησης της δυνατότητας στον ΠΚ για στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων όσων καταδικάστηκαν για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σημείωνε μεταξύ άλλων πως τα όσα δήλωσε ο Κοντονής «αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα.

Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να “πέσουν  στα μαλακά”». Ακολούθησε αντιπαράθεση με την Κουμουνδούρου η οποία αντεπιτέθηκε όχι μόνο δίνοντας τις απαντήσεις της για τους ΠΚ αλλά και παραθέτοντας σειρά από παραδείγματα γαλάζιου «ξεπλύματος» της ΧΑ ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιοπούλος έκανε λόγο για «μικροπολιτικό άγχος [της ΝΔ] να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι να παλέψει για να φτιαχτεί ένα δημοκρατικό τείχος απομόνωσης των λογικών της Χρυσής Αυγής μέσα στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία».

Ουσιαστικά οι δηλώσεις Κοντονή άνοιξαν το «κουτί της Πανδώρας» για τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να κατηγορείται και για τη διάρκεια της δίκης και γενικότερα για πολιτική υποκρισία και fake αντιφασισμό, προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση για το νομικό πλαίσιο, το ορθό και το λάθος, αντικρουόμενες παρεμβάσεις ειδικών στα ΜΜΕ και τα σόσιαλ μήντια την ώρα που στο Εφετείο συζητούνταν τα ελαφρυντικά, εν αναμονή της επιβολής των ποινών (σήμερα).

Ο ίδιος ο Σταύρος Κοντονής επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αποδίδοντας την αιτία της παραίτησής του όχι στη διαφωνία του με τις αλλαγές στον ΠΚ η οποία είχε κατατεθεί και δημόσια στο παρελθόν, αλλά για την πορεία του κόμματος καθώς όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας».

Στην αντίδραση της Κουμουνδούρου ότι «υιοθετεί τα fake news της ΝΔ» και ότι εξυπηρετεί «εχθρικά συμφέροντα προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», o Σταύρος Κοντονής απάντησε χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ως «μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού».

Αργότερα, στο δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Open έδωσε συνέχεια αποκαλώντας «άθλιους συκοφάντες και ψεύτες» όσους λένε ότι μετατρέπεται σε πέμπτη φάλαγγα της δεξιάς.

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που συνεδρίασε χθες επί 7ωρο, θεωρητικά με ατζέντα τα ελληνοτουρκικά και οργανωτικά ζητήματα, αναφερόταν ότι το θέμα με τον Κοντονή προς μένει εκεί, καθώς επί της ουσίας είναι σαφές πως δεν αποτελεί πλέον κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο το ηγετικό επιτελείο στη συνέχεια αναθεώρησε εκτιμώντας ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τράβηξε το σχοινί στα άκρα, επιτιθέμενος στο κόμμα του και με χαρακτηρισμούς, πέραν των πρωινών του δηλώσεων που προκάλεσαν μεγάλη πολιτική ζημιά και προχώρησε στην ανακοίνωση… διαγραφής του.

Ο Σταύρος Κοντονής, του οποίου άλλωστε οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα είχαν χαλάσει από την εποχή της διαδοχής του στο υπουργείο από τον Μιχάλη Καλογήρου, αποτελεί πλέον παρελθόν.

Το τραύμα ωστόσο και οι εντυπώσεις μένουν σε μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται διαρκώς σε πίεση από έξωθεν χτυπήματα και εσωτερικές διαφωνίες και πασχίζει να ανακάμψει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:21