search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:01
MENU CLOSE

Δίκη Χρυσής Αυγής – Εισαγγελέας: Μένω πιστή στην πρόταση για απαλλαγή των κατηγορουμένων – Ένταση με φωτορεπόρτερ στην αίθουσα

09.10.2020 09:06
5163242.jpg

 

Επεισοδιακά ξεκίνησε η συνεδρίαση για την Χρυσή Αυγή στο Εφετείο μια μία τοποθετηση της εισαγγελέως που προκάλεσε αίσθηση, αλλα και με ένταση μεταξύ κατηγορούμενου και φωτορεπόρτερ.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, έλαβε το λόγο για να απαντήσει στις λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκε χθες από συνηγόρους υπεράσπισης, όπως είπε, λόγω της πρότασής της για απόρριψη ελαφρυντικών σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλα και στις αιχμές για εκείνη περί αλλαγή πλεύσης, εξαιτίας του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου περί της ενοχής

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για τα αδικήματα περί συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, πλην Ρουπακιά, ο οποίος είχε ομολογήσει τη δολοφονία Φύσσα.

Στην απάντησή της λοιπόν άφησε να εννοηθεί ότι μένει πιστή στην πρότασή της για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο οφείλει να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίο:

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο», ανέφερε.

Ένταση με φωτορεπόρτερ και κατηγορούμενο

Στο μεταξύ, για μικρό χρονικό διάστημα επικράτησε ένταση στην αίθουσα, όταν ένας εκ των κατηγορουμένων επιτέθηκε φραστικά σε φωτορεπόρτερ, ο οποιος θεώρησε πως τον φωτογραφίζει.

«Μην τραβάς φωτογραφίες, βρε μαλάκα, καραγκιόζη…», είπε με έντονο ύφος ο Νίκος Τσορβάς καταδικασθείς για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Οι ποινές

Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Έτσι, για τους επτά καταδικασμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Γερμενή, Ματθαιόπουλο, Παππά) καθώς επίσης και για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, δεν αναμένεται να αναγνωριστούν ελαφρυντικά οπότε εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή.

Για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Η διαδικασία

Κατά τη σημερινή διαδικασία θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί της εισαγγελικής πρότασης για τα ελαφρυντικά. Να θυμίσουμε ότι χθες η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα). Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο σε όσους έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.

Επί της εισαγγελικής πρότασης θα αποφανθεί πάντως το δικαστήριο, το οποίο αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και κατόπιν θα ανακοινώσει την απόφασή του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:00