search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 19:33
MENU CLOSE

Το αντιοξειδωτικό ποτό που θωρακίζει την καρδιά

13.10.2020 05:11
Έμφραγμα: Το «κρυφό» σύμπτωμα που προειδοποιεί... - Media

 

Θα έχετε σίγουρα ακούσει πως ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα μόνο καλό κάνει στην υγεία. Έχετε αναρωτηθεί γιατί; Διαβάστε για τη σημαντική διατροφική αξία του κρασιού αλλά και με ποιους τρόπους μας παρέχει τα σημαντικά του οφέλη

Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα, συνηγορούν πλήθος ερευνών, προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πώς όμως συμβαίνει αυτό;

Παρακάτω, θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά του κρασιού που το κατατάσσουν στους συμμάχους για καλή υγεία και μακροζωία.

1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμες ενώσεις που προφυλάσσουν τα κύτταρα από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η ανισορροπία μεταξύ αντιοξειδωτικών και ελεύθερων ριζών. Στο σταφύλι, τον ρόλο αυτό διαδραματίζουν οι πολυφαινόλες. Μάλιστα, καθώς στο κόκκινο σταφύλι η περιεκτικότητα είναι μεγαλύτερη, προτιμήστε το κόκκινο κρασί από το λευκό.

Έρευνα διαπίστωσε πως 400 ml κόκκινου κρασιού καθημερινά για δύο εβδομάδες αύξησαν την αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού, ενώ η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

2. Βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Σύμφωνα με μελέτες, η ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο κρασί έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να ωφελήσει την υγεία έναντι της χρόνιας φλεγμονής, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, αυτοάνοσες διαταραχές και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Υπάρχουν ευρήματα που έχουν συσχετίσει το ένα ποτήρι κρασί με σημαντική μείωση της φλεγμονής και άλλα που έχουν διαπιστώσει μια όχι και τόσο εντυπωσιακή επίδραση στους δείκτες φλεγμονής.

3. Συμβάλλει στην καλή καρδιακή υγεία

Επιστημονικά στοιχεία έχουν συνδέσει τη μέτρια κατανάλωση κρασιού με μειωμένη συχνότητα καρδιοπαθειών. Οι πολυφαινόλες, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και μεταβολικές ασθένειες.

Ωστόσο, στο ζήτημα της αρτηριακής πίεσης δεν υπάρχει σύμπνοια στα ευρήματα: η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση ισχυρίζονται κάποιες έρευνες, άλλες όμως δείχνουν πως το ένα ποτήρι την ημέρα δεν μείωσε την αρτηριακή πίεση σε όσους την έχουν σε φυσιολογικά επίπεδα ή πάσχουν ήδη από κάποια καρδιοπάθεια. Επιπλέον, το κρασί μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιυπερτασικά φάρμακα.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, τέλος, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων της υπέρτασης και του υψηλότερου κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

4. Πρόσθετα οφέλη

-μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία: Ένα ποτήρι κρασί περιστασιακά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Ωστόσο, η υπερβολή στην κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα – προσοχή!
-μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μακροζωίας: Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση.
-μπορεί να ωφελήσει το εντερικό μικροβίωμα: Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, ικανών να βελτιώσουν τους δείκτες των επικίνδυων λιπιδίων σε άτομα με παχυσαρκία.

Πηγή: ygeiamou

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03