search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:04
MENU CLOSE

Βίντεο-βόμβα του Al Jazeera «τελειώνει» τα «χρυσά διαβατήρια» στην Κύπρο

13.10.2020 12:52
Βίντεο-βόμβα του Al Jazeera «τελειώνει» τα «χρυσά διαβατήρια» στην Κύπρο - Media

 

Την κατάργηση του παρόντος Επενδυτικού Προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, μετά από την προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, στο οποίο διακρίνεται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και αφορά τη διαδικασία απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας μέσω του κυπριακού προγράμματος πολιτογράφησης.

Σε ανακοίνωσή του, μετά από την προβολή βίντεο από το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Συλλούρης σημειώνει ότι απολογείται που επέτρεψε σε κάποιους, «έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας», να πλήξουν το πρόσωπο του και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει», δηλώνει

Στο βίντεο το οποίο προβλήθηκε από το Αλ Τζαζίρα, δύο δημοσιογράφοι υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές, προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται να μάθουν τις διαδικασίες απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο πρόεδρος της Βουλής και οι Κύπριοι επιχειρηματίες προτίθενται να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό ακόμη και σε αιτητές οι οποίοι δεν δικαιούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.

«Από την επόμενη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω», προσθέτει.

Καλεί, τέλος, όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των Αρχών, για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί, σχετικά με τις έρευνες.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, ενώ και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης ο οποίος επίσης διακρίνεται στο βίντεο υπέβαλε την παραίτησή του.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, η πρόταση για κατάργηση του παρόντος Επενδυτικού Προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες, αλλά και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Η απόφαση θα έχει ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2020.

«Η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη διορισθείσα επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα, και της έκδοσης των πορισμάτων, θα εξετάσει συνολικά την πολιτική ενθάρρυνσης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Κούσιος.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει στο μέλλον νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο κ. Κούσιος απάντησε ότι «θα εξεταστεί συνολικά από την κυβέρνηση η κατάσταση για ενθάρρυνση επενδυτών, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επί του παρόντος», προσθέτοντας πως η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί είναι για την κατάργηση του υφιστάμενου Προγράμματος.

Σε ερώτηση για όσα δημοσιοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera για το θέμα, o κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να προβώ σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση επί του παρόντος».

Τέλος, ερωτηθείς εάν το υπουργικό συμβούλιο απασχόλησαν και θέματα σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Κούσιος απάντησε αρνητικά.

«Η Κομισιόν έχει εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για τα σχήματα υπηκοότητας επενδυτών και ευθέως απέναντι στις κυπριακές αρχές» υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κύπρου για κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων.

Ο κ. Βίγκαντ υπογράμμισε ότι «παρακολουθήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη» και σημείωσε ότι «η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη όταν έλεγε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι προς πώληση».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:03