search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:59
MENU CLOSE

Η Κουμουνδούρου καλεί Μητσοτάκη να αξιοποιήσει την πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στις Βρυξέλλες

14.10.2020 05:12
Η Κουμουνδούρου καλεί Μητσοτάκη να αξιοποιήσει την πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στις Βρυξέλλες - Media

 

Ανεβάζει στροφές στο θέμα των ελληνοτουρκικών ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σοβαρή τουρκική πρόκληση που συνιστά η navtex για έρευνες του Oruc Reis στα 6,5 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου, δηλαδή εντός δυνητικής κυριαρχίας καθώς η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6ν.μ. στα 12ν.μ. μονομερώς και όποτε το επιλέξει.

Μερικές ώρες μετά την απογευματινή σύσκεψη της Δευτέρας με τους τομεάρχες Άμυνας και Εξωτερικών και τους πρώην αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων η Κουμουνδούρου χθες το πρωί γνωστοποίησε με διαρροή την πρόταση Τσίπρα – όπως κατατέθηκε στη σύσκεψη – για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. όχι μόνο στην Κρήτη όπως έχει αναφέρει ήδη από τον Ιούνιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο (ουσιαστικά στο Καστελόριζο). Στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος.

Από το ηγετικό επιτελείο ήδη από τη Δευτέρα επισημαίνουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει διάλογος και διερευνητικές ενώ, σύμφωνα με το σκεπτικό που διατυπώνει ο Αλέξης Τσίπρας στην πρότασή του αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στην αυριανή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να πιέσει για κυρώσεις και παράλληλα να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. σε Κρήτη και Ανατολική Μεσόγειο, διαφορετικά, προειδοποίησε, η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν κάθε αξιοπιστία.

Μάλιστα, από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αξιοποιήσει την πρόταση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προκειμένου να προλάβουν την κριτική ότι η θέση αυτή είναι μαξιμαλιστική ή ότι προσκρούει στο τουρκικό casus beli, κομματικές πηγές υπενθυμίζουν ότι το casus beli αφορά αποκλειστικά το Αιγαίο και όχι την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει στάδια: «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις επιβάλουν την επέκταση των χωρικών υδάτων αρχικά νότια και ανατολικά της Κρήτης, με την προοπτική επέκτασης και νότια των νησιών της Ανατ. Μεσογείου ανάλογα με τις περαιτέρω εξελίξεις». Και προσθέτουν: «Θεωρούμε απαραίτητο ο κ. Μητσοτάκης να αξιοποιήσει αυτή την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τη μορφή εσωτερικής πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση, έρχεται ουσιαστικά να προσφέρει ένα διαπραγματευτικό επιχείρημα στην κυβέρνηση εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πυρά για τους χειρισμούς

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστέλλει τη σημαία της κριτικής επί των κυβερνητικών χειρισμών.

Αντιθέτως υπενθυμίζει ότι πριν δέκα μέρες ο πρωθυπουργός πανηγύριζε για την «επιτυχία» της Συνόδου Κορυφής το αποτέλεσμα της οποίας δεν περιλάμβανε ούτε άμεσες κυρώσεις, ούτε μηχανισμό κυρώσεων. Στη συνέχεια, μέσα σε δέκα μέρες μετά τη Σύνοδο όπου δεν υπήρξε καν αναφορά σε κυρώσεις, ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστελόριζο.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα πρόκληση της Τουρκίας, συνδέεται απόλυτα με το μήνυμα που εκπέμφθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, το οποίο όπως λένε, ήταν «τόσο αδύναμο μήνυμα που ήταν θέμα χρόνου η Τουρκία να το εκμεταλλευτεί προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα».

Τις τελευταίες δύο μέρες άλλωστε από την Κουμουνδούρου δεν κουράζονται να υπενθυμίζουν την προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο Τσίπρας με τις επιστολές του προς την Γερμανική Προεδρία, τους ευρωπαίους ηγέτες και τους ευρωσοσιαλιστές παραμονές της Συνόδου. Ειδικότερα, σε αυτές τις επιστολές είχε αναφέρει ότι ο διάλογος θα είναι εύθραστος αν δεν υπάρξουν ισχυρές κυρώσεις.

Αναζητούνται οι «κόκκινες γραμμές» Μητσοτάκη

Περαιτέρω, από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον πρωθυπουργό για διαρκή μετακίνηση των «κόκκινων γραμμών» γεγονός που όπως αναφέρουν όχι μόνο δεν αποθάρρυνε αλλά τροφοδότησε την τουρκική επιθετικότητα. Πηγαίνοντας πίσω στα γεγονότα του Ιουλίου και του Αυγούστου και την επί 40 μέρες συνεχιζόμενη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τονίζουν ότι οι τότε διαρροές ότι το oruc Reis “δεν πραγματοποιεί έρευνες” αποδυνάμωσαν τη θέση μας όπως και το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ μίλησε για ελληνική υφαλοκρηπίδα ενώ ο Μητσοτάκης για «περιοχή που διεκδικούν Ελλάδα και Τουρκία» σε άρθρο του.

Οι ίδιες κομματικές πηγές εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση επισημαίνοντας παραμονές της νέας Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι «δεν αρκούν οι απλές δηλώσεις ηθικής συμπαράστασης για τις οποίες διαρκώς πανηγυρίζει η κυβέρνηση» και παραπέμπουν και στην «πολυδιαφημισμένη επίσκεψη Πομπέο» η οποία «δεν κατέληξε σε καμία ουσιαστική δήλωση που θα έθετε όρια στην Τουρκία».

Καλούν δε την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για αποτροπή παραβίασης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως είχε γίνει το 2018 επί διακυβέρνησης Τσίπρα όταν επιχειρήθηκε η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σύμφωνα δε μ το κομματικό αφήγημα «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα δεν διανοήθηκε η Τουρκία να κάνει αυτά που κάνει εδώ και μήνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα» και αν ήταν ο Τσίπρας πρωθυπουργός «δε θα έφτανε ερευνητικό πλοίο στα 6,5 νμ. από ελληνικό νησί».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:59