search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:11
MENU CLOSE

Πιο φονικούς κάνει η Ρωσία τους S-300 και S-400: Ποιες τροποποιήσεις θα γίνουν στα πυραυλικά συστήματα (Photos)

14.10.2020 13:21
Αμερικάνος αναλυτής: Αν η Τουρκία δεν αλλάξει δραματικά πολιτική δεν αποκλείονται κυρώσεις και από την κυβέρνηση Μπάιντεν - Media
 
Με απλές μετατροπές τα αεροπορικά συστήματα των S-300 και S-400 θα μπορούν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, να μεταφέρουν διάφορους τύπους πυραύλων ταυτόχρονα.
 
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ενέκρινε σχέδια μετατροπής των S-300 και S-400 έτσι ώστε να μεταφέρουν διάφορους τύπους πυραύλων ταυτόχρονα, με στόχο τη δυνατότητα επίθεσης μεγάλης εμβέλειας, καθώς και πολύ ακριβείς άμυνες μικρής εμβέλειας με χρήση αυτόνομων πυραύλων.
Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα «Izvestia» ότι η τροποποίηση των εκτοξευτήρων θα επιτρέψει την άμεση εναλλαγή των πυραύλων που χρησιμοποιούνται βάσει της τακτικής κατάστασης.
 
Βελτίωση των συστημάτων
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα βελτιωμένα συστήματα αεροπορικής άμυνας αναμένεται να «αυξήσουν ριζικά τις δυνατότητες της εγχώριας αεροπορικής άμυνας και να επιτρέψουν τη δημιουργία ενός κλιμακωτού αμυντικού συστήματος (σ.σ. με στόχο) την επικράτηση εναντίον οποιουδήποτε στόχου».
 
Ο εκσυγχρονισμός αναμένεται να επηρεάσει τις εκδόσεις των S-300 που άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με τα συστήματα, γνωστά ως S-300PMs, να είναι εξοπλισμένα με μικρότερους, εγγύτερου εύρους αντι-αεροπορικούς πυραύλους, συμπληρωματικούς ως προς τα βλήματα 48N6 και 40N6 για κατάρριψη στόχων με εμβέλεια μεταξύ 150 και 380 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με τα σχέδια, ένας ή περισσότεροι από τους τέσσερις μεγάλους εκτοξευτήρες των S-300 θα αντικατασταθούν με τέσσερις μικρότερους πυραύλους 9M96 και 9M96M, με εμβέλεια μεταξύ 30 και 120 χιλιομέτρων και ικανότητα καταστροφής των εχθρικών στόχων σε υψόμετρα μεταξύ 20 και 35 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας.
 
Αυτός ο συνδυασμός λέγεται ότι έχει δοκιμαστεί επιτυχώς πρόσφατα στο 185ο Κέντρο Εκπαίδευσης Μάχης των Αεροναυτικών Δυνάμεων στην περιοχή του Αστραχάν. Οι S-400, τόσο οι εγχώριες όσο και οι εκδόσεις προς εξαγωγή, λέγεται ήδη ότι έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν πυρομαχικά, με ελάχιστες μόνο τροποποιήσεις να απαιτούνται.
 
Πιο ορθολογική χρήση
Ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Άιτεχ Μπιζέφ, πρώην αναπληρωτής διοικητής του Κοινού Κοινοπολιτειακού Συστήματος Άμυνας Ανεξαρτήτων Κρατών, λέει ότι ο συνδυασμός διαφόρων διαμετρημάτων πυραύλων σε έναν μόνο εκτοξευτήρα θα επιτρέψει την πιο ορθολογική χρήση τους.
 
Μάλιστα, ο Μπιζέφ με δηλώσεις του στην προαναφερθείσα εφημερίδα επισημαίνει το εξής: «Ένα τέτοιο σύστημα είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η σπατάλη δαπανηρών πυρομαχικών σε λιγότερο σημαντικούς στόχους. Η απόφαση για το είδος του πυραύλου που θα χρησιμοποιηθεί, λαμβάνεται ανάλογα με το εύρος και την τάξη του στόχου. Γιατί να χρησιμοποιήσετε πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας στα 50 χιλιόμετρα εάν ο στόχος μπορεί να καταρριφθεί με σμήνος πυραύλων;
Είναι, επίσης, επιθυμητό να υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για την καταστροφή ενός ελαφρού αεροσκάφους ή στρατηγικών βομβαρδιστικών. Σε περίπτωση μαζικής επιδρομής, πύραυλοι με κάθε εμβέλεια θα ήταν χρήσιμοι. Τεχνικά, ένα τέτοιο έργο δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Το σύστημα ελέγχου είναι το ίδιο και μόνο οι κινητήρες και οι κεφαλές των πυραύλων είναι διαφορετικές».
 
Από την πλευρά του, ο Αντιστράτηγος Αλεξάντερ Γκορκόφ, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας, λέει ότι η αναβάθμιση θα επιτρέψει ακόμη και σε ένα τάγμα S-300PMs ή S-400 να δημιουργήσει ένα κλιμακωτό σύστημα αεροπορικής άμυνας, επιτρέποντάς του να προστατεύσει τόσο τον εαυτό του όσο και στόχους υψηλής αξίας όπως είναι οι πόλεις ή οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
 
Πηγή: onalert.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:09