search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:48
MENU CLOSE

Δεν κάνει πίσω η Μέρκελ: Το Βερολίνο δεν αναμένει κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

14.10.2020 15:08
Δεν κάνει πίσω η Μέρκελ: Το Βερολίνο δεν αναμένει κυρώσεις κατά της Τουρκίας  στη Σύνοδο Κορυφής - Media
 
Η Ελλάδα φαίνεται ότι για να πετύχει η Ε.Ε. να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβατική και έξω από το Διεθνές Δίκαιο συμπεριφορά της θα πρέπει να υπερπηδήσει ένα τεράστιο εμπόδιο, τη Γερμανία, κάτι που για την ώρα φαίνεται αδύνατο.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη με αφορμή την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης στο Reuters.
 
Η Γερμανία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει τη στάση της έναντι της Τουρκίας μόλις δύο εβδομάδες μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από το Βερολίνο επισημάνθηκε νωρίτερα ότι οι αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.
 
Από τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο «κατέστη σαφής η απογοήτευση των συνομιλητών του για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας, κατέστη όμως σαφές και το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία και ότι το πακέτο, το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και πρόσθεσε ότι υπό αυτή την έννοια «θα πρέπει ασφαλώς να συζητήσουμε αυτό το θέμα την κατάλληλη στιγμή και με την Τουρκία».
 
Παρέπεμψε μάλιστα σε χθεσινή δήλωση του κ. Μάας ότι «εναπόκειται τώρα ιδιαίτερα στην Τουρκία να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα στην οποία τέτοιες διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να υπόσχονται επιτυχία. Για αυτό πρέπει η τουρκική πλευρά να απέχει από μονομερείς προκλήσεις».
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Χάικο Μάας προγραμματίζει να μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Μπούργκερ υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο Διάσκεψης στην Μπρατισλάβα. «Υπό αυτή την έννοια υπάρχει αυτό το νήμα συζητήσεων. Δεν έχω τώρα να ανακοινώσω συγκεκριμένες ημερομηνίες», περιορίστηκε να δηλώσει.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση
Ενώπιον των πληροφοριών αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «επίσημες πηγές της Καγκελαρίας διαρρέουν ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα για κυρώσεις στην Τουρκία ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο κ Πέτσας δηλώνει ότι κατατέθηκε.
 
Περιμένουμε επισήμως από την κυβέρνηση να διευκρινίσει ποιος από τους δυο λέει ψέματα. Λίγη σοβαρότητα και περισσότερη ειλικρίνεια δεν θα έβλαπτε αυτές τις κρίσιμες στιγμές».
 
Πληροφορίες: protothema.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:43