search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:17
MENU CLOSE

Καυγάς για το «πάπλωμα» της Χρυσής Αυγής: Σφοδρή σύγκρουση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για το αν και ποιος βοήθησε τους νεοναζί

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2147
15-10-2020
15.10.2020 03:00
1100_71338bff-f1c8-4f3f-ac5d-6a7d5fc0b0db.jpg

 

Επικοινωνιακή σημαία με την άνεση που του έδωσε το μαξιλαράκι της καταδικαστικής απόφασης σήκωσε το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιδόμενο σε ένα μπρα-ντε-φέρ ανακοινώσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ποιος πήρε πάνω του την ευθύνη και είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων προκειμένου να φτάσουμε σήμερα, πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, να μιλάμε επισήμως για εγκληματική οργάνωση, το διευθυντήριο της οποίας καταδικάστηκε με βαριές ποινές.

Διώχνοντας οποιαδήποτε σκιά μπορεί να ρίχνει η πτέρυγα της Ν.Δ., που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα… κάγκελα εξαιτίας των επιλογών στην εξωτερική πολιτική (με αιχμή του δόρατος, φυσικά, την «ιστορική» Συμφωνία των Πρεσπών), το κυβερνητικό κόμμα στράφηκε ακόμα και στην κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου να επιχειρηματολογήσει. Ο δε (διαγραφείς) Σταύρος Κοντονής έδωσε ένα ακόμα «όπλο», το οποίο βέβαια πήρε… πίσω ο Αντώνης Ρουπακιώτης, που δήλωσε: «Θα είχαμε τυλίξει νωρίτερα τη Χρυσή Αυγή, αν δεν είχε μπει στοπ από το Μαξίμου το 2013».

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ήρθε στη συνέχεια να αποδομήσει και ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης, ο οποίος δήλωσε ότι απ’ όλους τους βουλευτές που κλήθηκαν προκειμένου να επιβεβαιώσουν όλα όσα είχαν ειπωθεί στην προδικασία για τον ναζιστικό και εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, μόνο η Ν.Δ. δεν προσήλθε. Ουσιαστικά, βέβαια, με το μέτωπο που άνοιξε με τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση απορρίπτει την πτέρυγα που φλερτάρει με την ακροδεξιά ατζέντα και παράλληλα σηκώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους που είχαν πέσει λόγω… συναίνεσης στα ελληνοτουρκικά.

Τα ελληνοτουρκικά μάλλον δεν βγαίνουν στην Αθήνα όπως τα είχε σχεδιάσει, μια και μόλις πρόσφατα ο πρωθυπουργός δήλωνε από τις Βρυξέλλες (μετά το τέλος της συνόδου κορυφής) ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα κορυφαίοι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, έχοντας ως δεδομένο ότι η Τουρκία θα… καθίσει ήσυχη.

Πολιτική θύελλα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε (και) η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ήταν καταδικαστική για την εγκληματική οργάνωση, προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της μείζονος αντιπολίτευσης, καθώς η Ν.Δ. επιχείρησε να «εισπράξει» μέρος της ιστορικής απόφασης.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγόρησε ότι πριν από τη δολοφονία Φύσσα από τον Ρουπακιά ουσιαστικά έκανε τα στραβά μάτια στην εγκληματική δράση του νεοναζιστικού μορφώματος, ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξε και πρωτοσέλιδο της «Αυγής» με φωτογραφία Σαμαρά – Μητσοτάκη και τίτλο «Δεν είναι αθώοι».

Ο τίτλος αυτός της «Αυγής» αναφερόταν ουσιαστικά στις αποκαλυφθείσες «στενές επαφές» του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (επαφές που επιβεβαίωσε και ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης), ενώ και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στην άρνηση της κυβέρνησης Σαμαρά να προωθήσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά στο κυνήγι της Χρυσής Αυγής.

Στα όσα υποστήριξε ο Ρουπακιώτης απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1. «Ο αντιρατσιστικός νόμος – όπως καταλαβαίνουμε όλοι οι νομικοί, ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής – δεν έχει καμία σχέση με τα ζητήματα των ποινικών δικών στην προκειμένη περίπτωση. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Ιστορία έχει γραφεί κι έχει γράψει ότι η δίκη αυτή επισπεύστηκε το 2013 κυρίως μέσω της συγκέντρωσης όλων των δικογραφιών σε μία ενέργεια και της αποστολής στην αρμόδια εισαγγελία. Η επίσπευση αυτή οδήγησε στο σημερινό γεγονός» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε ήδη από την παραμονή της απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή την περασμένη εβδομάδα. Στο… κορέο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εντός του Κοινοβουλίου, οι οποίοι με χαρτόνια σχημάτισαν το σύνθημα «δεν είναι αθώοι» για τους χρυσαυγίτες, απάντησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Όμως, την εποχή της ανόδου του νεοναζιστικού μορφώματος, που τρεφόταν από την οργή των πολιτών για την οικονομική κρίση, η αντίδραση των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων απέναντί του δεν ήταν, δυστυχώς, καθολική. Κάποιοι μοιράζονταν την ίδια πλατεία σε συγκεντρώσεις εκμετάλλευσης του θυμού, αλλά και του πόνου, των πολιτών. Ψάρευαν μαζί ‘‘αγανακτισμένες’’ ψήφους στις συνοικίες που εξέτρεφαν το μίσος. Φορούσαν μαζί το δήθεν αντισυστημικό προσωπείο στα χρόνια της κρίσης» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πέτσας.

Επικρίνοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας πως «έδιναν, έτσι, σταθερά, επί χρόνια, πολιτική και ηθική νομιμοποίηση σε ένα μόρφωμα ντροπή για τη Δημοκρατία. Γιατί ο πραγματικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να παραμείνει άθικτη η εικόνα της Χρυσής Αυγής μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2019, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Και έρχεται τώρα, υποκριτικά, στο τέλος ενός αγώνα που ποτέ δεν στήριξε στην πράξη, να τον καπηλευτεί».

Ο «χορός» της μετωπικής σύγκρουσης κράτησε όλες αυτές τις μέρες με δηλώσεις στελεχών και από τις δύο πλευρές, ενώ τα μποφόρ της πολιτικής θύελλας δυνάμωσαν με το γνωστό, πλέον, πρωτοσέλιδο της «Αυγής», με τη Ν.Δ. να απαντά κάνοντας λόγο για «Γκέμπελς στην Κουμουνδούρου».

«Φυλακίστηκαν με κυβέρνηση Σαμαρά. Καταδικάστηκαν με κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας πρακτικές Γκέμπελς, επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο όταν ακόμη και πρώην υπουργοί τους καταγγέλλουν μεθοδεύσεις υπέρ της Χρυσής Αυγής. Για να βγουν από τη δεινή θέση καταφεύγουν στη λάσπη. Το μόνο που καταφέρνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείθουν όλο και περισσότερο ότι η θέση τους είναι στο περιθώριο» ήταν το σχόλιο της Ν.Δ. για την επιλογή της εφημερίδας.

Δυσφορία

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έχει τον χρόνο να δρέψει δάφνες για την επικείμενη φυλάκιση των χρυσαυγιτών, καθώς τα εθνικά θέματα και ιδίως τα προβλήματα με την προκλητικότητα της Τουρκίας δημιουργούν υποβόσκουσα δυσφορία στο «πατριωτικό» κομμάτι της Ν.Δ., το οποίο ήδη έχει αντιδράσει για τη στάση της κυβέρνησης έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες αφορά την κύρωση εκ μέρους της ελληνικής Βουλής τριών συμφωνιών με τη γείτονα χώρα, συμφωνίες που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και αποτελούν σημαντικά κομμάτια της εφαρμογής της μεταξύ των δύο χωρών. Η έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς αυτές οι διακρατικές συμβάσεις έχουν κατατεθεί, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί η ψήφισή τους, έχει να κάνει με τον φόβο για πιθανές «γαλάζιες» διαφοροποιήσεις που μπορεί να υπάρξουν στην ψήφιση από βουλευτές της Ν.Δ. που εναντιώθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Ερωτώμενος σχετικά για το ζήτημα αυτό, ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» σημείωσε πως αυτές θα έρθουν προς ψήφιση τους επόμενους μήνες.

«Βεβαίως και θα έρθουν, όταν κρίνουμε ότι κοινοβουλευτικά βολεύει στον προγραμματισμό μας. Έτσι γίνεται πάντα με τις κυρώσεις των συμφωνιών. Συνήθως έρχονται όταν έχουμε κάποια κοινοβουλευτικά κενά. Προφανώς δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα να τις φέρω αύριο, γιατί έχουμε σειρά από σημαντικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν με μεγάλη ταχύτητα. Θα έρθουν εντός των επόμενων μηνών» είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε πως δεν φοβάται ότι θα υπάρξουν διαρροές από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα όταν έρθει ο καιρός της κύρωσης των τριών διακρατικών συμβάσεων. Όπως σημείωσε: «Ήμασταν πάρα πολύ ειλικρινείς και πάρα πολύ έντιμοι. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο για μένα να είμαι προεκλογικά πολύ πιο οξύς με τη συμφωνία αυτή. Δεν το έκανα, διότι ήξερα καλά τι δεσμεύσεις αναλαμβάνει η χώρα. Για να κάνω, μάλιστα, και μία γέφυρα με τα υπόλοιπα ζητήματα που φαντάζομαι θα συζητήσουμε σχετικά με την Τουρκία, μια χώρα η οποία επικαλείται σταθερά το Διεθνές Δίκαιο πρέπει και να το σέβεται στην πράξη. Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν που έχει σημαία της τη διεθνή νομιμότητα δεν είναι δυνατόν να αμφισβητήσει μία διμερή κυρωμένη διεθνή συμφωνία. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει».

Επιλογή Μητσοτάκη η Διαμαντοπούλου

Εν τω μεταξύ την «απορία» του Ανδρέα Λοβέρδου, αν Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής… συγκυβερνούν, με αφορμή την ανακοίνωση διά στόματος Μητσοτάκη της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, φαίνεται ότι μοιράζονται και βουλευτές της Ν.Δ. Και αυτό γιατί σε κατ’ ίδιαν συζητήσεις τους δεν έκρυβαν την έκπληξή τους με μια δόση ενόχλησης για την επιλογή του πρωθυπουργού να απευθυνθεί σε άλλο ένα στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ για μια θέση ευθύνης και μάλιστα σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς στον κόσμο.

Έτσι λοιπόν η επιλογή του πρωθυπουργού με τη Διαμαντοπούλου προστίθεται στη λίστα των στελεχών του κυβερνητικού σχήματος (Χρυσοχοΐδης, Μενδώνη, Πιερρακάκης, Γεραπετρίτης, Σκέρτσος κ.ά.) που λίγο ή πολύ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η κυρία Διαμαντοπούλου αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση. Αλλά και δράση σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Απασχόληση, οι νέες Τεχνολογίες και το Περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ για τον 21ο αιώνα».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Μητσοτάκη, «η Άννα Διαμαντοπούλου σηματοδοτεί τη σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου. Με γνώσεις, κύρος και εμβέλεια, που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα. Είναι, λοιπόν, η πιο κατάλληλη υποψήφια για το αξίωμα της γενικής γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Της εύχομαι καλή επιτυχία και όρεξη για δουλειά».

Επίσκεψη στον Έβρο

Όπως έγινε γνωστό, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 17 και 18 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Nομό Έβρου, όπου θα μεταβεί και στη Σαμοθράκη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης προήδρευσε χθες σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη και των βουλευτών της Ν.Δ. της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Έβρου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε συζήτηση με τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. των Νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, που μαζί με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και για τις δυνατότητες ανάπτυξης σε κάθε περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέγραψε τις προτάσεις αυτές και δεσμεύτηκε για την προώθησή τους σε κεντρικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Μαξίμου ανέφεραν πως στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων του πρωθυπουργού σε περιοχές της χώρας, αντίστοιχη σύσκεψη θα πραγματοποιείται με τους βουλευτές της Ν.Δ. που εκλέγονται στην αντίστοιχη περιφέρεια και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να επισημαίνονται εκκρεμότητες και προβλήματα, αλλά και τομείς του κυβερνητικού έργου που θα αφορούν την ανάπτυξη και τις προοπτικές του κάθε νομού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:16