search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:00
MENU CLOSE

Κιργιστάν: Παραίτηση Ζεενμπέκοφ, νίκη της λαϊκής εξέγερσης

15.10.2020 09:59
Κιργιστάν: Παραίτηση Ζεενμπέκοφ, νίκη της λαϊκής εξέγερσης - Media

 

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ παραιτήθηκε σήμερα έπειτα από ημέρες αναταραχής που ακολούθησαν μια διαφιλονικούμενη εκλογική αναμέτρηση, δηλώνοντας πως θέλει να αποτρέψει ενδεχόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρησή του από την προεδρία.

Γίνεται έτσι ο τρίτος πρόεδρος του μικρού αυτού κράτους της κεντρικής Ασίας που ανατρέπεται από λαϊκή εξέγερση μετά το 2005.

Στο Κιργιστάν, μια χώρα σύμμαχο της Ρωσίας η οποία συνορεύει με την Κίνα, επικρατεί αναταραχή μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τις οποίες η αντιπολίτευση απέρριψε αφού σύμμαχοι του Ζεενμπέκοφ ανακηρύχθηκαν νικητές.

Σε δήλωσή του, ο Ζεενμπέκοφ αναφέρει πως φοβάται ότι μπορεί να ξεσπάσουν βιαιότητες, αν οι διαδηλωτές πραγματοποιήσουν την απειλή τους να βαδίσουν προς το συγκρότημα της προεδρικής κατοικίας.

«Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να προστατεύσουν την επίσημη κατοικία. Θα χυθεί αναπόφευκτα αίμα. Καλώ και τις δύο πλευρές να μην απαντήσουν σε προκλήσεις», δήλωσε.

«Δεν θέλω να μείνω στην ιστορία του Κιργιστάν ως ένας πρόεδρος που έχυσε αίμα και άνοιξε πυρ εναντίον των ίδιων των πολιτών του».

Μετά τις εκλογές, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους και κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια, υποχρεώνοντας τις αρχές να ακυρώσουν την ψηφοφορία. Ο Ζεενμπέκοφ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραιτηθεί, όμως αυτή την εβδομάδα καθυστέρησε την αποχώρησή του λέγοντας ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Χθες, Τετάρτη, ο Ζεενμπέκοφ αποδέχθηκε την επιλογή από το κοινοβούλιο του Σαντίρ Ζαπάροφ, ενός εθνικιστή τον οποίο οι οπαδοί του απελευθέρωσαν από τη φυλακή την περασμένη εβδομάδα, για τη θέση του πρωθυπουργού. Ο Ζαπάροφ και οι υποστηρικτές του ζήτησαν να παραιτηθεί ο Ζεενμπέκοφ από την προεδρία.

Μετά την παραίτηση του Ζεενμπέκοφ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κανατμπέκ Ισάγεφ θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα. Αν παραιτηθεί και αυτός, τα προεδρικά καθήκοντα θα περάσουν στον Ζαπάροφ.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Ζαπάροφ συγκεντρώνονται σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από την προεδρική κατοικία. Όταν πληροφορήθηκαν την είδηση της παραίτησης του Ζεενμπέκοφ, άρχισαν να φωνάζουν «Το κοινοβούλιο πρέπει να φύγει!» και «Ο Ισάγεφ πρέπει να φύγει!».

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει αν ο Ζαπάροφ θα πιέσει τώρα τον πρόεδρο της βουλής να παραιτηθεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:58