search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:01
MENU CLOSE

Στα βήματα του Μοράλες – Συσπείρωση των συντηρητικών στη Βολιβία για ανακοπή της επαναφοράς των Σοσιαλιστών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2147
15-10-2020
17.10.2020 03:00
morales.jpg

 

Ύστερα από δύο αναβολές, που προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις αφού εξελήφθησαν ως μια προσπάθεια των δυνάμεων του πραξικοπήματος να παραμείνουν στην εξουσία, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Βολιβία. Οι Βολιβιανοί θα εκλέξουν ταυτόχρονα Πρόεδρο και αντιπρόεδρο ενώ παράλληλα θα ανανεώσουν ολόκληρη τη σύνθεση του Κοινοβουλίου. 
Οι εκλογές θα γίνουν σχεδόν έναν χρόνο έπειτα από εκείνες στις οποίες ο Σοσιαλιστής πρώην Πρόεδρος Έβο Μοράλες είχε ανακηρύξει την τέταρτη νίκη του έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία. 
Η αντιπολίτευση αρνήθηκε να δεχθεί το αποτέλεσμα, ακολούθησαν εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων και ταραχών και εν τέλει, μετά την εγκατάλειψή του από τις δυνάμεις ασφαλείας και κατ’ απαίτηση του στρατού, ο Μοράλες παραιτήθηκε και εξορίστηκε, ενώ η Τζανίνε Άνιες, τότε γερουσιαστής της Δεξιάς, ανέλαβε μεταβατική Πρόεδρος.

Η σημασία των εκλογών της Κυριακής είναι τεράστια, καθώς πρόκειται για μια προσπάθεια ανάκτησης της δημοκρατικής διαδικασίας που διακόπηκε από το πραξικόπημα του Νοεμβρίου του 2019 ενώ συγχρόνως θα είναι το αποτέλεσμα του αγώνα του λαού της Βολιβίας, ο οποίος βρίσκεται στους δρόμους τους τελευταίους μήνες για να αποτραπεί η εδραίωση ενός νεοφιλελεύθερου και συντηρητικού καθεστώτος διακυβέρνησης, που άρχισε με την αυτοανακήρυξη της Άνιες ως μεταβατικής Προέδρου και τη φυγή του Μοράλες από τη χώρα. 
Το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS), με επικεφαλής τον Λουίς Άρσε, εκλεκτό του Μοράλες, προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις παρά το κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας και τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα των Άνδεων μέσα στην πανδημία της Covid-19. 
Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Άρσε να προηγείται καθαρά στις προθέσεις ψήφου, συγκεντρώνοντας περίπου το 29% – ενώ υπήρξαν και ευρήματα που τον έφερναν ακόμα και στο 40% –, μπροστά από έναν ακόμη πρώην Πρόεδρο, τον κεντρώο Κάρλος Μέσα, που συγκεντρώνει ένα 19%.

Μέτωπο κατά του Μοράλες 
Οι υποψήφιοι για τις εκλογές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Επτά υποψήφιοι εκπροσωπούν τη συντηρητική Δεξιά, από τον ευαγγελικό θρησκευτικό εξτρεμισμό, τον ρατσιστικό αυταρχισμό – κυρίως απέναντι στους αυτόχθονες πληθυσμούς –, την αριστοκρατία, μέχρι και τον νεοφιλελευθερισμό και την ευθυγράμμιση με την πολιτική των ΗΠΑ. 
Από αυτήν την ομάδα οι πιο σημαντικοί υποψήφιοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι:
● Ο Κάρλος Μέσα από την Comunidad Ciudadana, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος από το 2003 έως το 2005.
● Ο Φερνάντο Καμάτσο από την Creemos.
● Ο ακροδεξιός ηγέτης του πραξικοπήματος.
● Ο πάστορας Τσι Χιούν Τσάνγκ από το Frente para la Victoria.
Υποψήφια ήταν και η Τζανίνε Άνιες από το Juntos, η οποία απέσυρε την υποψηφιότητά της. «Σήμερα (σ.σ. 18 Σεπτεμβρίου), απέσυρα την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Βολιβίας, για τη διασφάλιση της δημοκρατίας» δήλωσε η Άνιες σε τηλεοπτικό της διάγγελμα. 
Όπως εξήγησε, έλαβε αυτήν την απόφαση «λόγω του κινδύνου διασποράς των ψήφων μεταξύ των πολλών υποψηφίων, που θα οδηγήσει στην επικράτηση του κόμματος MAS», σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να αποτραπεί η επικράτηση του Λουίς Άρσε, του υποψηφίου του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό. Από την κούρσα αποσύρθηκε και ο δεξιός πρώην Πρόεδρος Χόρχε Κιρόγα με ανακοίνωσή του στο twitter.
Από την άλλη πλευρά είναι το MAS του Έβο Μοράλες, με υποψήφιο Πρόεδρο τον Λουίς Άρσε και υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Νταβίντ Τσοκεουάνκα. Ο Άρσε επιδιώκει να επαναλάβει την αγροτική και λαϊκή εθνική διαδικασία, την αναδιανομή του πλούτου και την ανάκτηση στρατηγικών φυσικών πόρων και εν τέλει την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. 
Ο Άρσε, στα δεκατρία χρόνια του ως υπουργός του Μοράλες, κατάφερε να φτάσει την οικονομία της Βολιβίας σε επίπεδα ρεκόρ ανάπτυξης, με μέσο όρο 5% εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της εθνικοποίησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της ανάκαμψης των στρατηγικών εταιρειών που πέρασαν σε χέρια ιδιωτών, καθώς επίσης και της εκβιομηχάνισης, των επενδύσεων σε δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία αλλά και της αναδιανομής του εθνικού πλούτου.
 
Κορωνοϊός και οικονομία
Η Βολιβία είναι η έβδομη χώρα παγκοσμίως σε θύματα από την Covid-19, καθώς μετράει πάνω από 8.000 θανάτους και 139.000 κρούσματα. Η μεταβατική κυβέρνηση υπό την Άνιες κατηγορείται ότι δεν κατάφερε να περιορίσει τη διασπορά του ιού, ενώ σε μία ύστατη προσπάθεια υπέγραψε δάνειο 100 εκατ. ευρώ με τη Γαλλία για τη στήριξη των οικογενειών και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή τα δημόσια ελλείμματα εκτινάχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εσόδων, ενώ η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Εύα Κόπα κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση κατέβαλε τόκους 1,6 εκατ. δολαρίων στο ΔΝΤ για δάνειο 327 εκατ. δολαρίων που δεν έχουν εγκρίνει ποτέ ούτε η Βουλή ούτε η Γερουσία. 
Βάσει του Συντάγματος της Βολιβίας ανακηρύσσεται νικητής από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 50% συν μία ψήφο ή το 40% και να έχει διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων από τον πλησιέστερο αντίπαλό του. Εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί την 29η Νοεμβρίου.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:01