21/02/2019 12:54:37
9.10.2009

Ισχυρό πλήγμα στα νεόδμητα

Στα εμπορικά ακίνητα, η διαθεσιμό­τητα στο κέντρο της Αθήνας έχει φθάσει το 40%, σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ. Τα στοιχεία της έρευνας εμφανί­ζουν σημαντική πτώση των τιμών της τάξεως του 15% για το 2008 και διαφαινό­ταν ότι η πτώση θα αγγίξει άλλο ένα 10% μέσα στο 2009.

Ακόμα προκύπτει ότι τα νεόδμητα δια­μερίσματα και οι μεζονέτες και μονοκα­τοικίες δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, ενώ η μόνη κινητικότητα που καταγράφε­ται αφορά ακίνητα παλαιότερης δόμησης.

Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζει και η αγορά γραφείων, αφού υπάρχει πλέον αρνητική διάθεση των εταιρειών να αποκτήσουν νέα κτίρια όσο και των κατα­σκευαστών να χτίσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 χτί­στηκαν μόλις 55.000 τ.μ. γραφείων στην Αθήνα, αριθμός που αποτυπώνει ανάγλυ­φα τη συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Κρίσιμης σημασίας αναμένεται και η στάση που θα κρατήσουν οι τράπεζες στο επόμενο διάστημα. Ήδη, υπάρχει μια τάση προς την κατεύθυνση της προ­σφοράς προγραμμάτων, με χαμηλότερα επιτόκια ή με άλλους ευνοϊκότερους συγκριτικά όρους.

«Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις των διε­θνών οίκων και αναλυτών για τη σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το 2010, η κρίση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Και η χώρα μας αυτή τη στιγμή υφίσταται τις συνέπειές της σε πλήρη ένταση. Χρειάζεται επομένως εγρήγορση εκ μέρους όλων» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.